Wat is wel en niet verzekerd bij diefstal uit mijn woning?

Of u verzekerd bent voor diefstal hangt in een aantal gevallen af van de plaats waar uw spullen lagen en of er inbraaksporen aanwezig zijn. Ook kijken we naar wat voor soort spullen het zijn. Diefstalgevoelige inboedel zijn kostbare bezittingen die aantrekkelijk zijn voor dieven om mee te nemen, bijvoorbeeld laptops, foto- en filmapparatuur, kunst of muziekinstrumenten.
Geld, diefstalgevoelige inboedel en sieraden
Overige spullen
Diefstal uit:
Uw woning
Uw woning als die verbouwd of verhuurd wordt (bij sporen van braak)
Uw woning als die langer dan 90 dagen leeg staat (bij sporen van braak)
Uw woning als die langer dan 2 jaar leeg staat
Losstaande bijgebouwen (zoals uw garage, schuur)
Uw vakantiewoning/stacaravan
Een gemeenschappelijke ruimte (zoals een berging of stalling bij een flatwoning)
Uw carport of overkapping
Uw tuin. Alleen spullen die bedoeld zijn om in uw tuin te gebruiken.
Bij Inboedelverzekering All-Risk of Uitgebreid heeft u geen verplicht eigen risico bij schade door inbraak en diefstal. Wel kunt u bij de Inboedelverzekering Uitgebreid kiezen voor een vrijwillig eigen risico. U kunt kiezen uit € 0,-, € 100,- of € 200,-.

Wat is wel en niet verzekerd bij inbraakschade aan mijn woning?

Als er is ingebroken heeft u vaak niet alleen schade aan uw spullen. Om binnen te komen of bij een poging tot inbraak beschadigen dieven vaak ook de woning. In de tabel ziet u wat wel en niet verzekerd is.

Wel verzekerd
Niet verzekerd

Bekijk in Mijn Interpolis uw verzekeringen

In Mijn Interpolis en de Interpolis App vindt u een overzicht van uw verzekeringen en voorwaarden. Zo weet u precies waarvoor u verzekerd bent. En meld gelijk uw schade, wij zoeken er automatisch uw verzekering bij.

Voorbeelden van inbraakschade

Wel verzekerd
Niet verzekerd

Wat te doen bij schade of diefstal door inbraak?

We leggen het graag stap voor stap voor u uit.

Veelgestelde vragen

Wat zijn diefstalgevoelige spullen?
Diefstalgevoelige spullen zijn:
  • audiovisuele apparatuur, computerapparatuur en telefoons, zoals smartphones, laptops en tablets
  • foto- en filmapparatuur en spullen die daarbij horen
  • kunst, schilderijen, antiek en verzamelingen. Behalve antieke meubelen. 
  • motorrijtuigen zonder kenteken
  • muziekinstrumenten
  • navigatieapparatuur en spullen die daarbij horen
  • optische instrumenten, zoals een verrekijker
Diefstalgevoelige inboedel is tot € 35.000,- verzekerd tegen diefstal op uw Inboedelverzekering. Uw diefstalgevoelige inboedel is zonder maximum verzekerd bij brand- of waterschade.
Welk bedrag is verzekerd bij diefstal van mijn sieraden, edelmetaal, edelstenen en munten?
  • Sieraden en horloges zijn bij diefstal verzekerd tot € 15.000,-
  • Edelmetaal, edelstenen en munten zijn verzekerd tot € 7.500,-

Wilt u een hoger bedrag verzekeren? Dan moeten deze spullen opgeborgen zijn in een kluis. Deze kluis moet minimaal voldoen aan de Euronormering CEN II. De kluis moet vastzitten in of aan de woning en voldoen aan de montagenormen. We betalen dan bij diefstal maximaal € 200.000,-.

Mijn sleutels zijn uit mijn woning gestolen, is het vervangen van mijn sloten verzekerd?
De kosten van nieuwe sleutels en vervanging van uw huissloten zijn verzekerd tot € 350,-. Dat geldt niet voor diefstal van uw autosleutels. Bij diefstal van uw autosleutels is alleen de vervanging van de autosleutels verzekerd. Diefstal van uw autosleutels is vaak verzekerd op uw autoverzekering.
Er is een poging tot inbraak in mijn huis geweest, is dit verzekerd?

Het is heel vervelend als er iemand probeert in te breken in uw huis. Gelukkig bent u ook verzekerd voor de schade aan uw woonhuis of de schade aan uw inboedel door een poging tot inbraak.

Inboedelverzekering

Woonhuisverzekering

De laptop of telefoon van mijn werk is gestolen, wat nu?
Spullen van uw werkgever zijn niet verzekerd op uw particuliere inboedelverzekering. Zijn er spullen van uw werkgever gestolen, meld dit dan bij uw werkgever. Heeft u een eigen bedrijf aan huis? Dan zijn uw spullen wel verzekerd tot maximaal € 25.000,-.
Ik moet vrij nemen van mijn werk om alles te regelen na een inbraak, is dit verzekerd?
De tijd die u nodig heeft om zaken na een inbraak te regelen, wordt niet vergoed op een Inboedelverzekering of Woonhuisverzekering. Op uw inboedel- of woonhuisverzekering zijn alleen materiële zaken (spullen zoals inboedel en uw woning) verzekerd. Het opnemen van vrije dagen, de benodigde uren voor aangifte, psychische schade, et cetera zijn niet verzekerd.
Ik heb mijn spullen tijdelijk opgeslagen in een garagebox of container, is dit verzekerd?
Ook spullen die u tijdelijk ergens anders opgeslagen heeft zijn bij inbraak verzekerd op de Inboedelverzekering. Tenminste als het niet gaat om geld, diefstalgevoelige spullen of waardepapieren. De ruimte moet wel afgesloten zijn en er moeten braaksporen aanwezig zijn.
Is schade aan mijn huurwoning of appartement verzekerd?
Schade aan uw huurwoning of appartement is verzekerd via uw verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). Soms wordt van u verwacht dat u volgens het huurcontract of reglement van de Vereniging van Eigenaren de schade aan uw woning zelf betaald. Of u heeft schade aan verbeteringen van uw woning die u zelf hebt aangebracht en betaald. U heeft bijvoorbeeld een nieuwe keuken of houten vloer. Schade is dan mogelijk verzekerd op uw Inboedelverzekering. We zullen u altijd eerst verwijzen naar de verhuurder of Vereniging van Eigenaren om te kijken wat zij voor de schade kunnen betekenen.
Zijn mijn spullen tijdens een verhuizing voor diefstal verzekerd?

Tijdens uw verhuizing is uw inboedel op het oude en nieuwe adres binnen Nederland verzekerd. Vanaf het moment dat u de sleutel van uw nieuwe woning krijgt tot het moment dat u helemaal verhuist naar de nieuwe woning.

U bent ook verzekerd voor diefstal of kwijtraken van verhuisdozen, kisten, koffers of iets anders waarin u de inboedel verhuist.