Wat is het geneesmiddelenbeleid van Interpolis?

Er zijn meestal meerdere fabrikanten die een geneesmiddel maken met dezelfde werkzame stof, in dezelfde hoeveelheid en met precies dezelfde werking. De dosering en de manier van innemen is ook hetzelfde. Alleen de prijzen en de verpakkingen verschillen van elkaar.

Onze afspraken met uw apotheek

De apotheek geeft u in de basis een merkloze variant van het geneesmiddel dat u nodig heeft. Hierover maakten wij afspraken met uw apotheek. Uw apotheek kan 2 soorten afspraken met ons hebben: een IDEA-contract of een contract met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel

De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst.
  • Apothekers met een IDEA-overeenkomst mogen bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
  • Voor enkele geneesmiddelen hebben wij zelf een voorkeursfabrikant aangewezen en krijgt u uw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen.
De middelen waarvoor dit geldt en wie de voorkeursfabrikant is, vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2022. Apotheken met een IDEA-contract vindt u in de Zorgzoeker. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

Bij een preferentie overeenkomst bepaalt Interpolis de fabrikant

Bij apotheken met een preferentie overeenkomst krijgt u uw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen. Deze voorkeursfabrikanten vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2022. In het overzicht ziet u de naam van de werkzame stof, de dosering en de fabrikant. Als een medicijn van een voorkeursfabrikant niet leverbaar is, dan krijgt u het middel uiteraard van een andere fabrikant geleverd. Uw apotheker kan u hierover goed adviseren.

Als uw apotheek geen contract met ons heeft

Een aantal apotheken in Nederland heeft geen contract met ons. De apotheker mag elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor merken op onze lijst preferente geneesmiddelen 2022. Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat. Bij deze apotheken betaalt u alle geneesmiddelen eerst zelf. U kunt daarna het geneesmiddel bij ons declareren.

Ik wil een ander medicijn. Kan dat?

Het kan zijn dat u liever een geneesmiddel van een ander merk gebruikt dan u van de apotheek krijgt. U betaalt het geneesmiddel dan zelf. Dit is zo bij elke apotheek.

Uitzondering bij medische noodzaak
Een medische noodzaak betekent dat uw arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig vindt voor uw behandeling. Dit kan alleen het geval zijn bij medicijnen die u al eerder heeft gebruikt. Uw arts schrijft dit op het recept. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzakelijkheid terecht is. Alleen als uw apotheker akkoord is met de medische noodzaak, dan krijgt u dit (duurdere) merk vergoed.

Wat is het voordeel van deze afspraken?

Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op kosten van geneesmiddelen.
  • De premie van uw zorgverzekering blijft zo laag mogelijk.
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een ander merk bestaat.
  • U betaalt minder eigen risico.

Ook interessant

Lijst preferente geneesmiddelen
Farmaceutische zorg
Geneesmiddelen