Wat is het geneesmiddelenbeleid van Interpolis?

Er zijn meestal meerdere fabrikanten die een geneesmiddel maken met dezelfde werkzame stof, in dezelfde hoeveelheid en met precies dezelfde werking. De dosering en de manier van innemen is ook hetzelfde. Alleen de prijzen en de verpakkingen verschillen van elkaar.

Onze afspraken met je apotheek

De apotheek geeft je in de basis een merkloze variant van het geneesmiddel dat je nodig hebt. Hierover maakten wij afspraken met je apotheek. Je apotheek kan 2 soorten afspraken met ons hebben: een IDEA-contract of een contract met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel

De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst.
  • Apothekers met een IDEA-overeenkomst mogen bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
  • Voor enkele geneesmiddelen hebben wij zelf een voorkeursfabrikant aangewezen en krijg je jouw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen.
De middelen waarvoor dit geldt en wie de voorkeursfabrikant is, vind je op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2022. Apotheken met een IDEA-contract vind je in de Zorgzoeker. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

Bij een preferentie overeenkomst bepaalt Interpolis de fabrikant

Bij apotheken met een preferentie overeenkomst krijg je jouw geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen. Deze voorkeursfabrikanten vind je op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2022. In het overzicht zie je de naam van de werkzame stof, de dosering en de fabrikant. Als een medicijn van een voorkeursfabrikant niet leverbaar is, dan krijg je het middel uiteraard van een andere fabrikant geleverd. Je apotheker kan je hierover goed adviseren.

Als je apotheek geen contract met ons heeft

Een aantal apotheken in Nederland heeft geen contract met ons. De apotheker mag elk merk kiezen. Maar je krijgt alleen een vergoeding voor merken op onze lijst preferente geneesmiddelen 2022. Let dus goed op of je geneesmiddel op deze lijst staat. Bij deze apotheken betaal je alle geneesmiddelen eerst zelf. Je kunt daarna het geneesmiddel bij ons declareren.

Ik wil een ander medicijn. Kan dat?

Het kan zijn dat je liever een geneesmiddel van een ander merk gebruikt dan je van de apotheek krijgt. Je betaalt het geneesmiddel dan zelf. Dit is zo bij elke apotheek.

Uitzondering bij medische noodzaak
Een medische noodzaak betekent dat je arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig vindt voor je behandeling. Dit kan alleen het geval zijn bij medicijnen die je al eerder hebt gebruikt. Je arts schrijft dit op het recept. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzakelijkheid terecht is. Alleen als je apotheker akkoord is met de medische noodzaak, dan krijg je dit (duurdere) merk vergoed.

Wat is het voordeel van deze afspraken?

Omdat wij afspraken maken met je apotheek en met fabrikanten, besparen wij op kosten van geneesmiddelen.
  • De premie van je zorgverzekering blijft zo laag mogelijk.
  • Je betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een ander merk bestaat.
  • Je betaalt minder eigen risico.

Ook interessant

Lijst preferente geneesmiddelen
Farmaceutische zorg
Geneesmiddelen