Wat is het geneesmiddelenbeleid van Interpolis?

De apotheek geeft u meestal het goedkoopste merk van het geneesmiddel dat u nodig hebt. Hierover maakten wij afspraken met uw apotheek. Uw apotheek kan 2 soorten afspraken met ons hebben: een IDEA-contract of een contract met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Wie kiest welk medicijn ik krijg?

In ons contract met uw apotheek staat wie het merk geneesmiddel kiest: wij of de apotheek. Dit gebeurt alleen als er meer merken zijn van hetzelfde geneesmiddel. U krijgt dan hetzelfde medicijn in een ander doosje. Het andere merk heeft precies dezelfde werking. U krijgt dezelfde dosis. En u neemt het op dezelfde manier in.

Bij een IDEA-contract kiest de apotheek het merk

IDEA staat voor Integraal Doelmatigheidscontract Excellente Apothekers. Met de meeste apothekers hebben wij een IDEA-contract. Deze apothekers kiezen zelf het merk van uw geneesmiddel. Hierdoor hebt u als patiƫnt meer mogelijkheden. Apotheken met een IDEA-contract vindt u in de Zorgzoeker. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

Bij een preferentiecontract kiest Interpolis het merk

Bij andere gecontracteerde apotheken krijgt u het merk dat wij kiezen. Deze merken vindt u op onze lijst preferente geneesmiddelen 2018
U ziet alleen de naam van de werkende stof, niet het merk. Zoekt u liever op merk of fabrikant? Kijk dan op de website Medicijnkosten.nl. Als het geneesmiddel niet leverbaar is, krijgt u een alternatief van dezelfde fabrikant. Uw apotheek weet om welke middelen dit gaat.

Welk merk krijg ik als mijn apotheek geen contract met Interpolis heeft?

Een aantal apotheken in Nederland heeft geen contract met ons. Bij deze apotheken zorgt u er zelf voor dat u het juiste merk krijgt. De apotheker mag elk merk kiezen. Maar u krijgt alleen een vergoeding voor merken op onze lijst met preferente geneesmiddelen 2018. Let dus goed op of uw geneesmiddel op deze lijst staat. Bij deze apotheken betaalt u alle geneesmiddelen eerst zelf. U kunt daarna het geneesmiddel bij ons declareren.

Ik wil een ander merk medicijn. Kan dat?

Het kan zijn dat u liever een geneesmiddel van een ander merk gebruikt dan u van de apotheek krijgt. U betaalt het geneesmiddel dan zelf. Dit is zo bij elke apotheek. U krijgt wel een vergoeding als uw arts het medisch noodzakelijk vindt dat u het andere merk krijgt. Dat betekent dat uw arts alleen een bepaald merk veilig vindt voor uw behandeling. Dit kan alleen voor medicijnen die u al eerder gebruikte. Uw arts schrijft dit op het recept.

Wat is het voordeel van deze afspraken?

Omdat wij afspraken maken met uw apotheek en met fabrikanten, besparen wij op kosten van geneesmiddelen.
  • De premie van uw zorgverzekering blijft zo laag mogelijk.
  • U betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een ander merk bestaat.
  • U betaalt minder eigen risico.
  • U betaalt de laagste eigen bijdrage.