Wat is het geneesmiddelenbeleid van Interpolis?

Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Om jouw zorgpremie zo laag mogelijk te houden, maken wij als zorgverzekeraar afspraken met fabrikanten van medicijnen.

Welke medicijnen krijg ik vergoed? (pdf) 

Bekijk het filmpje om te zien wat het voorkeursbeleid geneesmiddelen is. 

Meerdere fabrikanten maken dezelfde medicijnen met dezelfde werkzame stof

Er zijn daardoor verschillende merken, met verschillende doosjes maar met exact dezelfde medicijnen. Toch rekenen fabrikanten er vaak een ander bedrag voor. 

Wij vergoeden het medicijn met de beste prijs

Dit noemen we het preferentiebeleid of voorkeursbeleid. We maken met fabrikanten afspraken over de prijs en dat de medicijnen goed leverbaar zijn. Met wie we afspraken hebben gemaakt en over welke medicijnen, vind je op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Wil je toch een ander merk medicijn? Dan betaal je het medicijn zelf. Benieuwd naar de voorwaarden van de vergoeding? Bekijk dan de vergoeding geneesmiddelen.

Misschien krijg je door ons beleid een ander merk dan je gewend bent

Dan houd je dat merk tot 1 januari 2025. Die afspraak hebben we met je apotheek gemaakt.

Wisselen van merk is veilig

Als een fabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, dan krijgt die fabrikant 10 jaar de tijd om de ontwikkelkosten terug te verdienen. De fabrikant heeft in die tijd het alleenrecht (patent) om het middel te produceren en te verkopen. Daarna mogen ook andere fabrikanten het medicijn maken. De overheid controleert streng of het ‘gekopieerde’ medicijn net zo goed werkt als het origineel en of het ook veilig is. Pas dan mogen patiënten het gebruiken. 

Onze afspraken leveren je voordeel op

Doordat wij - en ook andere zorgverzekeraars - een voorkeursbeleid voeren op geneesmiddelen die door meerdere leveranciers worden aangeboden, besparen we jaarlijks zo’n 600 miljoen euro aan zorgkosten. Zonder dit soort afspraken zou de premie voor de zorgverzekering veel hoger zijn dan deze nu is. En voor de medicijnen die minder kosten, betaal je zelf ook minder eigen risico. Het is dus echt de moeite waard!

Uitzonderingen

Mijn apotheek heeft geen contract met ons
Wij vergoeden dan van onze lijst met preferente geneesmiddelen alleen de merken die we als voorkeur hebben aangewezen. Check dus of het merk en geneesmiddel op de lijst staan. Bij een apotheek waar wij geen contract mee hebben, krijg je (behalve bij een restitutiepolis) minder vergoed. En wist je dat je bij niet-gecontracteerde apotheken eerst zelf het bedrag moet voorschieten?

Ik heb een medische noodzaak
Vindt je arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig voor je behandeling? Dan is er sprake van een medische noodzaak. Je krijgt dan een ander merk vergoed dan wij als voorkeur hebben aangegeven. Je arts schrijft de medische noodzaak op het recept. De apotheker toetst of de medische noodzaak klopt. Als je apotheek het ermee eens is, wordt je geneesmiddel vergoed.

Mijn voorkeursgeneesmiddel is niet leverbaar
Geen zorgen. Je apotheek regelt dan hetzelfde medicijn van een andere fabrikant. Dit wordt uiteraard door ons vergoed. 

Ook interessant

Farmaceutische zorg
Lijst preferente geneesmiddelen
Geneesmiddelen