Scheiden en verzekeringen

Wat je moet regelen bij een scheiding

Als u samenwoont of getrouwd bent, heeft u vaak ook samen verzekeringen afgesloten. Nu jullie uit elkaar gaan, moeten deze verzekeringen opnieuw bekeken worden. Sommige verzekeringen kunnen eenvoudig op 1 naam gezet worden, maar bij andere verzekeringen is het wat ingewikkelder. We zetten de belangrijkste verzekeringen op een rij.

Woonverzekeringen

Een scheiding betekent in de meeste gevallen dat u ieder in een eigen huis of appartement gaat wonen. U heeft dan ook allebei een eigen inboedelverzekering nodig. Blijft 1 van u in de huidige woning, kijk dan na of de waarde van de inboedel verandert. Dit moet dan aangepast worden in de verzekering.

Zorgverzekering

Heeft u of uw partner een zorgverzekering met collectiviteitskorting, dan kan de ander daar vaak ook gebruik van maken. Totdat u uit elkaar gaat of gaat scheiden, want dan vervalt dit recht. Geef de scheiding daarom door. Let ook op de aanvullende verzekering die jullie samen hadden. Was deze vooral voor u afgesloten of voor uw ex-partner? Misschien heeft u de aanvullende verzekering helemaal niet nodig. Heeft u samen kinderen, dan is het handig om deze bij te schrijven bij degene met het hoogste aanvullende pakket. Kinderen zijn daar gratis meeverzekerd.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering heeft u in het verleden mogelijk afgesloten om u en uw partner te verzekeren van een inkomen mocht de ander overlijden. U denkt misschien: ‘Dat is nu niet meer nodig’. Maar juist bij een scheiding kan deze verzekering goed van pas komen. Zeker als een van beide partners en/of kinderen alimentatie krijgen. Als de partner die alimentatie betaalt plotseling overlijdt, dan vervalt namelijk ook de alimentatie. Een overlijdensrisicoverzekering keert dan eenmalig een bedrag uit. Wilt u de verzekering toch stopzetten, dan moeten beide partners hun handtekening zetten. 

Andere verzekeringen

Een reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn ook vaak samen afgesloten. Deze verzekeringen moeten op 1 naam gezet worden of opnieuw worden afgesloten. Let ook hier op eventuele aanvullende dekkingen die u misschien niet meer nodig heeft.