Aansprakelijkheid veiligheid en preventie. De grootste risico's en tips om schade te voorkomen of beperken,

Veiligheid.

Verzekeren?

Via de Rabobank

Zakelijke verzekeringen van Interpolis zijn verkrijgbaar via de Rabobank.

Top 5 risico's aansprakelijkheid:

Wanneer word ik aansprakelijk gesteld? Geldt mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook voor zakelijke problemen? Wat zijn de financiële gevolgen? Moet ik me er voor verzekeren? We geven tips om de meest voorkomende risico’s te verminderen.
Risico top 5 Aansprakelijkheid als uw verzekering de schade niet dekt
5

5
Niet verzekerd

"Ik heb al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Ik heb goede leveringsvoorwaarden, dus ik kan niet aansprakelijk gesteld worden. Mijn BV is verantwoordelijk voor eventuele schade. Ik heb een goede rechtsbijstandverzekering."

Veel ondernemers denken dat ze alles goed geregeld hebben rondom aansprakelijkheid. Toch zijn er veel misverstanden die onnodig veel risico’s met zich meebrengen. We helderen de grootste misverstanden voor u op.
 

Risico top 5 Aansprakelijkheid als uw medewerker een ongeval krijgt of veroorzaakt
4

4
Een ongeval

Een ongeval is in de eerste plaats heel vervelend voor uw medewerker. Hij kan een periode niet werken en/of voelt zich schuldig tegenover het slachtoffer. Ook heeft het gevolgen voor u als werkgever. U moet misschien vervangend personeel regelen, loon doorbetalen, etc. 

Dat u als werkgever ook aansprakelijk kunt zijn voor het ongeval, wordt vaak vergeten. U bent aansprakelijk als het ongeval tijdens werktijd gebeurt en u het kon voorkomen.
Zorg ook daarom voor een veilige werkplek en goede werkomstandigheden.

Risico top 5 Aansprakelijkheid als u een verkeerd advies geeft
3

3
Verkeerd advies

U hebt een adviserend beroep. U bent bijvoorbeeld accountant, architect of marketingmanager en geeft advies over geldzaken, bouw van een pand of marketingacties. Adviezen waarin makkelijk een fout kan sluipen. Zo kunt u iets over het hoofd zien. Of u hebt niet de juiste gegevens gebruikt, waarop u uw advies baseert.

Uw opdrachtgever gaat er echter wel van uit dat u alles in huis hebt om een juist advies te kunnen geven. Bij een fout kan hij u aansprakelijk stellen.

Risico top 5 Aansprakelijkheid als uw product een productiefout heeft
2

2
Een productiefout

U doet er alles aan een goed product te leveren. Toch kan het voorkomen dat er iets niet goed gaat bij de productie. U maakt bijvoorbeeld speelgoed waarvan kleine onderdelen loslaten. Een gevaar voor kleine kinderen die daarin kunnen stikken. In de volgende situaties bent u dan aansprakelijk:

• U maakt het product zelf
• U maakt een onderdeel of de grondstof van het product
• U importeert een product van buiten de EU
• U verkoopt een product onder uw naam. Zo presenteert u zich als de producent.
• U levert een product waarvan niet kan worden vastgesteld wie producent of EU-importeur is. 

 

Risico top 5 Aansprakelijkheid als u schade veroorzaakt
1

1
Schade door uw schuld

Schade veroorzaken in een bedrijf of bij iemand thuis. Afhankelijk van het type onderneming kan dit grote gevolgen hebben en is dit misschien een van uw grootste nachtmerries. Als u per ongeluk een laptop van een klant stuk maakt, zal de schade wel meevallen. Legt u een hele fabriek of productieproces stil omdat u bij de aanleg van een installatie een fout maakt, dan kan de schade oplopen tot in de miljoenen.