Wat is een opstalverzekering?

We leggen uit wat een opstalverzekering betekent en wat je ermee verzekert

Een opstalverzekering, wat is dat eigenlijk?

Met een opstalverzekering verzeker je jouw woonhuis, en alle vaste zaken die daarbij horen, voor schade door een onverwachte gebeurtenis. Bijvoorbeeld schade aan je huis door brand, inbraak of storm. Is de schadeoorzaak verzekerd, dan keert je opstalverzekering geld uit om de schade te laten repareren. Zo zit jij niet onverwachts met hoge kosten. Wel zo fijn.

 

Bij Interpolis gebruiken we een andere naam voor de opstalverzekering

Veel andere verzekeraars geven de naam opstalverzekering aan deze verzekering. De betekenis van het woord 'opstal' is letterlijk 'bouwwerk'. De opstalverzekering noemen wij woonhuisverzekering. Dit vinden we duidelijker. De 2 verzekeringen betekenen hetzelfde.

Wat dekt een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt onverwachte schade aan je huis. Bijvoorbeeld schade aan je muren, dak, keuken, badkamer en verlijmde vloeren. Ook alle niet-verplaatsbare zaken die bij je huis horen, horen bij je opstal. Zoals je tuin, glas en zonnepanelen. En de schuur, garage of carport. Maar ook je pergola, vaste buitenkeuken of laadpaal van je auto.

Schade aan je huis is verzekerd als deze ontstaat door een onverwachte gebeurtenis

Bijvoorbeeld schade door brand en elektriciteit (zoals kortsluiting). En schade door storm, blikseminslag, neerslag en vorst. Maar ook schade door inbraak en diefstal, schade tijdens verbouw of aanbouw of een breuk of lek in (dubbel)glas.

Schade aan je huis is niet altijd verzekerd als je een opstalverzekering hebt

Bijvoorbeeld bij slecht of te lang uitgesteld onderhoud aan de woning. Ook schades door normaal gebruik, zoals slijtage, verrotting of roest, vallen niet onder de dekking. Net als schade die ontstaat door een aardbeving of grondwater.

Ken je de voordelen van onze opstalverzekering al?

Je huis en alle vaste zaken die daarbij horen, verzeker je met onze opstalverzekering (woonhuisverzekering). Zo maken wij met onze verzekering het verschil

  • je bent automatisch voor de juiste waarde verzekerd;
  • geen eigen risico (alleen bij stormschade € 200,- eigen risico);
  • aanpassingen aan je woning door aanbouw of verbouw zijn standaard verzekerd;
  • jouw (particuliere) garage op een ander adres is standaard meeverzekerd;
  • schade door vallende bomen of voorwerpen is ook verzekerd;
  • je krijgt korting op je premie als je veilig woont.

Veelgestelde vragen

Is een woonhuisverzekering verplicht?

Nee, het is volgens de wet niet verplicht om als woningeigenaar een woonhuisverzekering te hebben. Sluit je een hypotheek af voor een (nieuwbouw)woning? Dan mag de bank je wel verplichten om een woonhuisverzekering af te sluiten. Koop je een appartement? Dan regelt de VvE een opstalverzekering.

Is een woonhuisverzekering hetzelfde als een inboedelverzekering?

Nee. Een woonhuisverzekering verzekert schade aan je huis en alle vaste zaken die bij je huis horen. Een inboedelverzekering verzekert schade aan spullen die niet vast zitten aan of in je huis. Denk aan je huisraad: meubels en apparatuur in je woning. En aan kleding, sieraden, schilderijen en gereedschap. Let op: sommige zaken zijn verplaatsbaar, maar vallen toch onder de opstalverzekering. Of andersom.