Inboedel- en opstalverzekering: wat is het verschil?

De meeste mensen sluiten bij de aankoop van een huis een woonhuis- of opstalverzekering en een inboedelverzekering af. Bij het afsluiten van een hypotheek is de woonhuisverzekering in veel gevallen zelfs verplicht. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee verzekeringen? Wij leggen het uit.

Bij Interpolis gebruiken we een andere term voor de opstalverzekering

Veel andere verzekeraars geven de naam ‘opstalverzekering’ aan de verzekering die je afsluit voor de vaste onderdelen in en aan je woning. Bij Interpolis gebruiken we ‘woonhuisverzekering.’ De 2 verzekeringen betekenen hetzelfde.

Op de woonhuisverzekering verzeker je de vaste onderdelen van je woning

Met een woonhuisverzekering verzeker je de belangrijkste risico’s die je loopt als huiseigenaar, zoals schade door een brand, inbraak, storm of blikseminslag. Als je een woonhuisverzekering hebt afgesloten, kun je de woning (laten) herbouwen in geval van een grote schade. Je verzekert naast de woning zelf, ook alles wat in of aan de woning vastzit. Denk aan dakpannen, zonnepanelen en kozijnen, maar ook niet-verplaatsbare zaken in de tuin, bijvoorbeeld een pergola, vaste buitenkeuken of laadpaal voor je auto.

Ook kleinere schades, zoals een bal die door de ruit gaat, verzeker je met een woonhuisverzekering. Of denk aan lekkages: een waterschade oplossen is vaak een enorme kostenpost als bijvoorbeeld door een gesprongen leiding je parketvloer volledig onder water staat. Gelukkig kun je zelf veel doen om waterschade in huis te voorkomen.

Op de inboedelverzekering verzeker je de spullen in en rondom je woning

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je woning voor schade door bijvoorbeeld brand, storm, water of diefstal. Het gaat dan om spullen die niet ‘vast’ zitten aan of in je woning. Denk hierbij aan sieraden, televisie of meubels. Apparatuur zoals je smartphone, laptop of tablet is ook standaard meeverzekerd op de inboedelverzekering. 

Schade door eigen schuld, bijvoorbeeld als je zelf iets laat vallen of omstoot, verzeker je met een inboedel all-risk. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht om af te sluiten, maar wel handig omdat een ongeluk vaak in een klein hoekje zit. In dit artikel lees je voorbeelden van schades die wel of niet op de inboedelverzekering worden vergoed.

Wat valt onder de inboedel en wat onder de woonhuisverzekering?

Sommige zaken zijn verplaatsbaar, maar vallen toch onder de woonhuisverzekering. Of andersom. Het Verbond van Verzekeraars stelde een lijst op wat er valt onder de woonhuis- of inboedelverzekering. Zo gaan alle verzekeraars hier hetzelfde mee om. Een aantal voorbeelden:

 • automatische externe defibrillator (AED): woonhuisverzekering
 • losse bouwmaterialen: woonhuisverzekering
 • schotelantenne: inboedelverzekering
 • parket of laminaat
  • vast/verlijmd: woonhuisverzekering
  • los: inboedelverzekering
 • jacuzzi in de tuin:
  • niet verplaatsbaar: woonhuisverzekering
  • wel verplaatsbaar: inboedelverzekering