Inboedel- en opstalverzekering: wat is het verschil?

Soms kom je termen tegen die veel verzekeraars gebruiken, maar die niet echt duidelijk zijn. Bijvoorbeeld ‘opstalverzekering’. Wat betekent dat nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen een woonhuis-, inboedel- en opstalverzekering? We leggen het graag uit.

De beruchte ‘kleine lettertjes’, bestaan die nog? Iedereen gruwt ervan. Begin op een verjaardag maar eens over het onderwerp verzekeringen of verzekeraars. Iedereen heeft er wel een mening over. Jaren geleden introduceerden wij ‘Glashelder’. In onze voorwaarden lees je heel helder wat wel en niet verzekerd is. Niemand wil voor verrassingen komen te staan, zeker niet als je schade hebt. Want die schade is al vervelend genoeg.

‘Opstalverzekering’, een mooie term in de verzekeringswereld

Een opstalverzekering: Je hebt er waarschijnlijk wel van gehoord. En misschien weet je ook dat het dan gaat om een verzekering van je woning. Maar waar komt die term ‘opstal’ vandaan? In andere situaties gebruik je die term waarschijnlijk niet. ‘Mijn opstal is aan een flinke opknapbeurt toe’ of ‘Ik ga mijn opstal te koop zetten’ zijn zinnen die je niet snel hoort. Toch gebruiken veel verzekeraars de term opstalverzekering nog.


Opstal betekent letterlijk ‘bouwwerk’

Als eigenaar van een woning ben je meestal ook eigenaar van de grond. Op deze grond wordt de woning gebouwd, inclusief funderingen, leidingen en eventuele bijgebouwen. Dit is de ‘opstal’. Verzekeraars verzekeren de grond niet, vandaar de term ‘opstalverzekering’.

Bij Interpolis gebruiken we ‘woonhuisverzekering’

Dit vinden we logischer. Want we verzekeren je huis en alles wat daarbij hoort. Behalve de grond en alle verplaatsbare zaken. Een woonhuisverzekering is dus hetzelfde als wat de meeste verzekeraars een opstalverzekering noemen.
Inboedel- en opstalverzekering: wat is het verschil? | Interpolis

Een woonhuisverzekering is iets anders dan een inboedelverzekering

De meeste mensen sluiten naast een woonhuis- of opstalverzekering ook een inboedelverzekering af. Maar wat zijn de verschillen tussen deze verzekeringen?


Op de woonhuisverzekering verzeker je de woning

De belangrijkste reden om je woning te verzekeren is dat je deze kunt herbouwen na een grote schade. Je verzekert de woning zelf, maar ook alles wat vastzit in of aan de woning. Zoals dakpannen en kozijnen. En ook niet-verplaatsbare zaken in de tuin, bijvoorbeeld een pergola, vaste buitenkeuken of laadpaal voor je auto.

Met een woonhuisverzekering verzeker je de belangrijkste risico’s die je loopt als huiseigenaar. Zoals schade door een brand of storm. Denk ook aan kleinere schades. Bijvoorbeeld als er een bal door de ruit gaat. Of denk aan lekkages; een waterschade is vaak een enorme kostenpost. Bijvoorbeeld als door een gesprongen leiding je parketvloer volledig onder water staat. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om waterschade te voorkomen.

Een woonhuisverzekering is vaak verplicht als je een hypotheek afsluit. Zo weet de hypotheekverstrekker of bank zeker dat bij een grote schade de woning wordt herbouwd of hersteld.


Op de inboedelverzekering verzeker je de spullen in je woning

Zoek je een handige manier om te herinneren wat er onder je inboedelverzekering valt? Onder de inboedel vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist. Spullen die dus niet ‘vast’ in of aan de woning zitten. Zoals sieraden, je televisie of meubels.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Tel de aanschafprijs van je hele interieur eens bij elkaar op. Dat is vaak een aardig bedrag. Maar alleen jij besluit of je een inboedelverzekering handig vindt of niet.

Twijfelgevallen: inboedel- of opstalverzekering?

Sommige zaken zijn verplaatsbaar, maar vallen toch onder de opstalverzekering. Of andersom. Het Verbond van Verzekeraars stelde een lijst op wat er valt onder de opstal- of inboedelverzekering. Zo gaan alle verzekeraars hier hetzelfde mee om.

Een aantal voorbeelden:

 • automatische externe defibrillator (AED): woonhuisverzekering
 • losse bouwmaterialen: woonhuisverzekering
 • schotelantenne: inboedelverzekering
 • parket of laminaat
  • vast/verlijmd: woonhuisverzekering
  • los: inboedelverzekering
 • jacuzzi in de tuin:
  • niet verplaatsbaar: woonhuisverzekering
  • wel verplaatsbaar: inboedelverzekering