Opstalverzekering: verplicht of niet?

We leggen uit in welke situaties een opstalverzekering verplicht is

Is een opstalverzekering verplicht?

Volgens de wet hoef je als woningeigenaar geen opstalverzekering te hebben. Ga je een (nieuwbouw)woning kopen en sluit je daarvoor een hypotheek af? Dan mag de bank je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Koop je een appartement? Dan regelt de VvE een opstalverzekering.

 

Bij Interpolis gebruiken we een andere naam voor de opstalverzekering

Veel andere verzekeraars geven de naam opstalverzekering aan deze verzekering. Wij noemen dit een woonhuisverzekering. Dat vinden we duidelijker. De 2 verzekeringen betekenen hetzelfde.

Een opstalverzekering is vaak verplicht voor het afsluiten van een hypotheek

Ga je een hypotheek afsluiten? Meestal stelt de bank dan als voorwaarde dat je een opstalverzekering afsluit voor de woning die je gaat kopen. Die vormt namelijk het onderpand van je hypotheek. De bank wil zeker weten dat jij de hypotheek nog terug kunt betalen in geval van een grote onverwachte schade, zoals brand. De opstalverzekering moet ingaan op de dag van de sleuteloverdracht of oplevering.

Huurwoning: opstalverzekering niet verplicht

Huur jij een woning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Voor schade aan de huurwoning door een onverwachte gebeurtenis is de eigenaar verantwoordelijk. Jij als huurder dus niet. Het afsluiten van een opstalverzekering voor jouw huurwoning, is dan ook de keuze en verantwoordelijkheid van jouw verhuurder. 

De spullen in jouw huurwoning verzeker je wel zelf met een inboedelverzekering. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig.

Appartement: opstalverzekering verplicht voor VvE

Koop jij een appartement? Dan word je lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor het hele gebouw. Zij zijn verantwoordelijk voor schade aan alle appartementen en gezamenlijke ruimtes. De kosten van deze verzekering zitten in de servicekosten die je aan de VvE betaalt.

Opstalverzekering: niet altijd verplicht, wel verstandig

Volgens de wet hoef je dus geen opstalverzekering te hebben als je een woning bezit. In de praktijk heb je vaak wel de verplichting, omdat je anders geen hypotheek kunt afsluiten. Maar ook als je deze verplichting niet hebt, is het verstandig om na te denken over het afsluiten van een opstalverzekering. De kosten van een onverwachte schade zoals brand, zijn namelijk hoog. Deze kun je meestal niet zelf dragen.

Ken je de voordelen van onze opstalverzekering al?

Je huis en alle vaste zaken die daarbij horen, verzeker je met onze opstalverzekering (woonhuisverzekering). Zo maken wij met onze verzekering het verschil:

  • je bent automatisch voor de juiste waarde verzekerd;
  • geen eigen risico (alleen bij stormschade € 200,- eigen risico);
  • aanpassingen aan je woning door aanbouw of verbouw zijn standaard verzekerd;
  • jouw (particuliere) garage op een ander adres is standaard meeverzekerd;
  • schade door vallende bomen of voorwerpen is ook verzekerd;
  • je krijgt korting op je premie als je veilig woont.