Bespreek je financiële situatie.

Het praten over het overlijden van 1 van jullie, is moeilijk en niet gezellig. Het is wel verstandig. Te vaak komt het voor dat er weinig tot niets is geregeld wanneer iemand overlijdt. Bescherm jezelf en je geliefden, ga het gesprek aan en regel je financiële situatie wanneer je partner overlijdt. Dan kun je nu met een gerust hart van het leven genieten.

We willen je helpen bij het gesprek, met de vragen uit de Interpolis kletspot.​

Tip: houd het zakelijk.

Bij het bespreken van de financiële situatie wanneer 1 van jullie overlijdt, is het belangrijk om zakelijk te blijven. Vaak gaat het nadenken over het verlies namelijk al gepaard met veel emoties. Wees eerlijk naar elkaar en praat kalm en rustig over inkomsten en mogelijke schulden. En probeer emoties te vermijden. Dit is niet het moment om verdrietig te zijn over een verlies dat meestal ver in de toekomst ligt.

Breng je inkomsten en uitgaven in beeld.

Misschien heb je perfect in beeld wat erin komt en eruit gaat. Dat is mooi, want dan kun je uitrekenen wat er gebeurt als er een inkomen wegvalt. Of je kunt berekenen wat het betekent als het inkomen van je partner wegvalt, en jij afhankelijk wordt van een ANW-uitkering of nabestaanden­pensioen. Heb je hulp nodig om je inkomsten en uitgaven in beeld te krijgen? Het huishoudboekje van Rabobank kan je helpen.

Wat heb je al geregeld?

Naast je inkomsten en uitgaven is het ook fijn om een goed overzicht te hebben van bijvoorbeeld jullie bankrekeningen, contracten, abonnementen en wachtwoorden. Denk ook aan op wiens naam het huis of het huurcontract staat, en welke inlogcodes jullie hebben voor bijvoorbeeld de energieleverancier. Zijn jullie elkaars erfgenaam? En als er kinderen zijn, hoe is dat geregeld? Maak een goed overzicht voor jezelf en je partner, en spreek met elkaar af waar je dit opbergt. Een fijn idee dat dingen geregeld zijn wanneer je partner overlijdt.

Heb je tijdelijk een extra geldbedrag nodig?

Kom je erachter dat je achterblijft met te weinig geld om rond te komen wanneer je partner overlijdt? Of denk je dat je na het overlijden tijdelijk extra geld nodig hebt? Dan is het verstandig om een overlijdens­risico­verzekering op het leven van je partner af te sluiten. Deze verzekering keert eenmalig een bedrag uit wanneer je partner overlijdt.

Kun je je huur betalen als 1 inkomen wegvalt?

Een overlijden heeft emotionele én financiële gevolgen. Kan jij of je partner de huur nog wel betalen als er een inkomen wegvalt? Kun je nog wel in je huurwoning blijven als je partner er niet meer is? Wij zetten 4 tips op een rij.