Welke medische kosten zijn verzekerd en welke niet?

Medische kosten van spoedeisende zorg in het buitenland worden in de meeste gevallen betaald uit je zorgverzekering. Zijn de kosten niet verzekerd op je zorgverzekering? Dan biedt de Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Geneeskundige kosten een oplossing. Op deze aanvullende dekking heb je geen eigen risico.
Verzekerd

Als je zorgverzekering geen dekking biedt

Niet verzekerd

Voorbeelden van geneeskundige kosten

Wel verzekerd

Als je zorgverzekering geen dekking biedt

Niet verzekerd

Met spoed medische hulp nodig?

Neem direct contact op met de onze alarmcentrale +31 13 462 04 62 als je een behandeling nodig hebt die niet kan wachten totdat je weer in Nederland bent. Bijvoorbeeld als je een acute blindedarmontsteking hebt of je arm breekt en een operatie nodig is. Je kunt ook contact opnemen met de alarmcentrale van je zorgverzekering.

Wanneer zijn je geneeskundige kosten verzekerd?

Niet alle geneeskundige kosten in het buitenland zijn verzekerd op je reisverzekering met de aanvullende verzekering geneeskundige kosten. We kijken daarbij naar een aantal voorwaarden:
  • Je behandeling is echt nodig.
  • De kosten ontstaan door een onverwachte gebeurtenis tijdens je reis.
  • De gebeurtenis en kosten ontstaan tijdens de periode dat je verzekerd bent.
  • De behandeling kon niet meer wachten of uitgesteld worden tot je weer thuis was.
  • Je zorgverzekering betaalt de kosten (deels) niet.
  • Je hebt de juiste verzekering afgesloten (europa/wereld, gezinssamenstelling, reisduur, wintersport en duiken, zakenreizen).

Bekijk je verzekeringen in Mijn Interpolis

In Mijn Interpolis en de Interpolis App vind je een overzicht van je verzekeringen en voorwaarden. Zo weet je precies waarvoor je verzekerd bent. En meld gelijk je schade, wij zoeken er automatisch je verzekering bij.
Wat te doen bij medische kosten in het buitenland?
We leggen het graag stap voor stap aan jou uit.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn medische kosten op reis eerst bij de zorgverzekering indienen en niet bij mijn reisverzekering?

Uw zorgverzekering biedt altijd de eerste dekking, dat betekent dat zij het eerste aanspreekpunt zijn bij medische kosten. Ook als deze in het buitenland gemaakt worden. Wanneer de kosten dubbel verzekerd zijn, dan betaalt de zorgverzekering.

Geneeskundige kosten zoals kosten voor een behandeling, onderzoek of medicijnen op voorschrift van een arts kunt u rechtstreeks bij de zorgverzekering indienen. Worden de kosten niet (helemaal) vergoed en u heeft hier een bevestiging van gekregen? Dan kunt u de kosten bij uw Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Geneeskundige kosten opgeven.

Soms zijn er meer kosten dan alleen een consult van een arts. U moest bijvoorbeeld met de taxi naar de arts toe. Of u bent doorverwezen voor een consult bij een andere behandelaar zoals een tandarts. En u heeft geen tandartsverzekering bij de zorgverzekering. Deze kosten kunt u bij ons indienen. We kijken dan of deze verzekerd zijn op uw reisverzekering.

Betaalt de reisverzekering het eigen risico van mijn zorgverzekering als ik medische kosten op reis maak?
Het verplichte of vrijwillig gekozen eigen risico van uw zorgverzekering is niet verzekerd op uw Doorlopende Reisverzekering. Ook niet op de aanvullende dekking Geneeskundige kosten. Deze kosten betaalt u dus altijd zelf.
Mijn zorgnota is in een andere taal, is dat een probleem?
Wij behandelen nota’s in de Franse, Duitse, Engelse en Spaanse taal. Is uw nota in een andere taal? Laat de nota’s dan eerst vertalen voordat u deze bij ons indient.
Mijn zorgverzekering biedt geen dekking in het land waar ik naartoe ga, wat nu?
Als uw zorgverzekering geen dekking biedt in het land waar u naartoe gaat, dan biedt uw Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Geneeskundige kosten ook geen dekking.
Ik heb een zorgverzekering. Waarom mijn Doorlopende Reisverzekering uitbreiden met de aanvullende dekking Geneeskundige kosten?
Met uw zorgverzekering heeft u wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Als u op vakantie bent en een ongeluk krijgt of heel erg ziek wordt, dan worden de ziekenhuiskosten betaald door uw zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar gaat daarbij uit van wat de behandeling in Nederland kost. Dat kan betekenen dat u in andere landen flink moet bijbetalen. De kosten die uw zorgverzekering niet betaalt, geeft u door op uw Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Geneeskundige kosten.
Zijn medische kosten veroorzaakt tijdens winter- en onderwatersport verzekerd op de reisverzekering?
Wij betalen deze kosten alleen als u een Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Geneeskundige kosten en Winter- en onderwatersport heeft verzekerd. Dat ziet u terug op uw verzekeringsbewijs. Schade tijdens of door extreme wintersporten zoals schansspringen, bobsleeën, ijsklimmen enzovoort zijn nooit verzekerd.
Ik heb een ongeluk gehad op reis en krijg nu een nabehandeling in Nederland, is dit verzekerd op mijn reisverzekering?
U kunt deze kosten indienen bij uw zorgverzekeraar. Deze kosten zijn niet verzekerd op uw reisverzekering.