Twijfels over jouw recht op een zorgverzekering

Wij controleren of je recht hebt op een zorgverzekering in Nederland. Vanuit de wet zijn wij dat verplicht. Bij nieuwe aanmeldingen, maar ook als je al verzekerd bent bij ons. Wij twijfelen bijvoorbeeld als we zien dat je op een buitenlands adres staat ingeschreven. Of als we post terugkrijgen.

Wij hebben een bewijs van jou nodig

De gemeente laat het ons weten als jouw woonadres verandert. Of als zij een onderzoek doet naar jouw woonadres. Soms krijgen wij ook meldingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als zij denkt dat je niet meer verzekerd hoort te zijn. In de wet staat dat wij deze meldingen mogen krijgen. We kunnen ook om andere redenen twijfels hebben. Dat kan gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering. Wij hebben een bewijs van je nodig dat je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Anders moeten wij helaas jouw zorgverzekering stoppen.

Bij nieuwe aanmeldingen controleren wij jouw adres in de Basisregistratie Personen (BRP)

Als je een buitenlands adres hebt of jouw adres is onbekend bij de gemeente, hebben wij een bewijsstuk nodig. Zo kunnen wij bepalen of je verzekerd moet zijn in Nederland.

Vragen wij een bewijsstuk en ben je in loondienst bij een Nederlands bedrijf?

Met een werkgeversverklaring kun je laten zien dat je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Gebruik ons format voor een werkgeversverklaring (pdf).  Dan weet je zeker dat alle gegevens die wij nodig hebben op jouw bewijsstuk staan.

Stuur ons op tijd jouw bewijsstuk

Je ontvangt van ons een mail of brief als wij twijfelen over jouw verzekeringsrecht. Daarin vragen wij je voor een afgesproken datum een bewijsstuk naar ons te sturen. Reageer je niet voor die datum? En is jouw situatie niet veranderd? Dan moeten we helaas jouw zorgverzekering stoppen.

Misschien heb je al eerder een bewijs gestuurd, maar is deze verlopen. Ook dan hebben wij een nieuw bewijs nodig.

Bewijsstuk uploaden en sturen

Moet ik wel of niet verzekerd zijn in Nederland?