Je hypotheek en de woonhuisverzekering.

Een woonhuisverzekering, ook opstalverzekering genoemd, is niet verplicht. Maar de hypotheekverstrekker stelt het afsluiten van een woonhuisverzekering bijna altijd verplicht als voorwaarde bij het afsluiten van een hypotheek. Je nieuwe huis vormt namelijk het onderpand voor de lening. De hypotheekverstrekker wil voorkomen dat dit onderpand wegvalt door bijvoorbeeld een brand.

Met onze woonhuisverzekering is je woning verzekerd tegen onder andere brand, storm, neerslag en inbraak. De sleuteloverdracht is hierbij een belangrijk moment. Dat is namelijk ook het moment waarop de risico’s aan jou worden overgedragen. Zorg er daarom voor dat je jouw woonhuisverzekering vanaf het moment van de officiële sleuteloverdracht hebt geregeld. Koop je een appartement? Dan loopt dit via de Vereniging van Eigenaren.

Ga je de woning eerst nog verbouwen?

Met onze woonhuisverzekering zijn aangebrachte verbouwingen aan je koophuis, tuin of bijgebouwen verzekerd. Schade aan je inboedel die verzekerd is volgens de voorwaarden, is ook verzekerd als die schade ontstaat tijdens het klussen. Of als de inboedel in een tijdelijke opslag ligt. Een verbouwing hoef je niet aan ons door te geven. Ook niet als de waarde van je huis door de verbouwing stijgt. Als je een rieten dak plaatst, moet je dit wel doorgeven aan Rabobank. Dit is nodig vanwege een verhoogd brandrisico.

Een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek.

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Met de uitkering kunnen jouw geliefden bijvoorbeeld de kosten voor de hypotheek betalen.

Een hypotheekverstrekker mag bij de hypotheekaanvraag de voorwaarde stellen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De overlijdensverzekering wordt dan verpand aan de hypotheekverstrekker. Dit betekent dat de uitkering wordt gebruikt om de hypotheek af te betalen. Wil je dat jouw nabestaanden een eenmalig bedrag ontvangen dat zij voor andere uitgaven kunnen gebruiken? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af die niet verpand wordt aan je bank of hypotheekverstrekker.

Je hypotheek betalen als je tijdelijk arbeidsongeschikt of werkloos bent.

Bescherm jouw hypotheek met een woonlastenverzekering (hypotheekbescherming). Bij inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid ontvang je dan een maandelijkse uitkering. Het verzekeren van je hypotheeklasten is een keuze die je zelf maakt. Mogelijk kun je zelf de kosten van je hypotheek dragen als je tijdelijk niet werkt. Dit hangt af van jouw (financiële) situatie. Als je kiest voor verzekeren bepaal je zelf hoe lang de verzekering loopt. En de hoogte van de uitkering, tot maximaal 90% van je hypotheeklasten.

Verhuizen naar je nieuwe woning.

Tijdens je verhuizing is je inboedel op het oude en nieuwe adres binnen Nederland verzekerd. Vanaf het moment dat je de sleutel van jouw nieuwe woning krijgt tot het moment dat je helemaal verhuist naar de nieuwe woning. Rondom je verzekeringen zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.

Samenwonen? Check jouw verzekeringen.

Soms is de koop van een huis ook het moment waarop je voor het eerst gaat samenwonen. Dubbele verzekeringen wil je dan voorkomen. Misschien hebben jij en jouw partner allebei nog een eigen inboedelverzekering. Check ook je andere verzekeringen. Door de verzekeringen samen te voegen, bespaar je geld. En als eigenaar van een nieuwe woning, heb je daar ongetwijfeld een goede bestemming voor.

Veelgestelde vragen

Hoe is mijn inboedel tijdens de verhuizing verzekerd?
Schade aan de inboedel tijdens het verhuizen is verzekerd als:
  • het voertuig dat je gebruikt om te verhuizen een ongeluk krijgt
  • de inboedel tijdens het hijsen of laten zakken losraakt
  • de hulpmiddelen tijdens het laden en lossen niet goed werken
Daarnaast ben je verzekerd voor diefstal of kwijtraken van verhuisdozen, kisten, koffers of iets anders waarin je de inboedel verhuist.

Tijdens je verhuizing is je inboedel op het oude en nieuwe adres binnen Nederland verzekerd. Vanaf het moment dat je de sleutel van jouw nieuwe woning krijgt tot het moment dat je helemaal verhuist naar de nieuwe woning.
Ik heb mijn inboedel tijdelijk opgeslagen in een gebouw of container. Is mijn inboedel verzekerd?
Ja, je inboedel is verzekerd als deze is opgeslagen in een afgesloten gebouw of container en het is de bedoeling dat deze inboedel weer terugkomt in jouw woning. Bij schade door diefstal van de inboedel moeten er sporen van braak aanwezig zijn. Is je inboedel langer dan 2 jaar opgeslagen? Dan betaalt Interpolis alleen voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing en een luchtvaartuig.

Niet verzekerd zijn:
Fietsen, scooters, medische hulpmiddelen, skelters, aanhangwagens, vaartuigen, geld, dieren, diefstalgevoelige inboedel, sieraden, horloges, wearables, edelmetaal, edelstenen, munten en de spullen van iemand anders.
Zijn de spullen van mijn praktijk aan huis verzekerd op de inboedelverzekering?
Ja. Inboedel in je kantoor, bedrijf of praktijk aan huis is standaard verzekerd op de inboedelverzekering tot € 25.000,-. Het gaat om spullen waarvan je eigenaar bent. Wij betalen alleen voor schade aan spullen die op het woonadres staan. Spullen die je op voorraad hebt voor handel of promotie zijn niet verzekerd.
Heeft een verbouwing gevolgen voor mijn woonhuisverzekering?

Met onze woonhuisverzekering verzeker je aangebrachte verbouwingen aan je koophuis, tuin of bijgebouwen tegen schade door brand, inbraak, water of storm. Veranderingen of uitbreidingen aan je huurhuis verzeker je met de inboedelverzekering. Een verbouwing hoef je niet aan ons door te geven. Behalve als je een rieten dak plaatst. Geef dit door aan Rabobank.


Heb je schade door het bouwen en of verbouwen van je huis? Dan ben je niet verzekerd voor schade door:

  • vorst
  • graafwerkzaamheden, bemaling en funderingswerkzaamheden
  • het niet werken volgens de regels en richtlijnen
  • diefstal en vandalisme zonder braakschade aan de woning die was afgesloten
  • regen, sneeuw en hagel in de vorm van (smelt)water