Een hypotheek afsluiten

Met deze verzekeringen krijgt u (waarschijnlijk) te maken

Koopt u voor het eerst een huis? Dan sluit u daar waarschijnlijk een hypotheek voor af. Die krijgt u echter niet zomaar. Hypotheekverstrekkers stellen voorwaarden waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van uw inkomen. Maar vaak ook door te eisen dat u bepaalde verzekeringen afsluit. De hypotheekverstrekker wil er namelijk zeker van zijn dat u de lening en rente terugbetaalt. Ook als er iets onverwachts gebeurt.

Een opstalverzekering als voorwaarde voor uw hypotheek

Wettelijk gezien hoeft u geen opstalverzekering af te sluiten. Hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten van een opstalverzekering bijna altijd verplicht als voorwaarde als u een hypotheek wilt afsluiten. Dat is zo, omdat uw nieuwe huis het onderpand vormt voor de lening. De hypotheekverstrekker wil voorkomen dat dit onderpand wegvalt door bijvoorbeeld een brand.
 
We noemen een opstalverzekering ook wel een woonhuisverzekering. Met een opstalverzekering verzekert u namelijk uw woonhuis én alles wat daaraan vastzit voor schade door bijvoorbeeld brand, water, storm, diefstal of inbraak. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer, keuken en badkamer. Maar ook aan zaken als leidingen, ruiten, zonnepanelen, uw tuin en garage. Als koper van een huis regelt u de opstalverzekering zelf. Koopt u een appartement, dan loopt dit via de Vereniging van Eigenaren.


De sleuteloverdracht is hierbij een belangrijk moment. Dat is namelijk ook het moment waarop de risico’s aan u worden overgedragen. Zorg er daarom voor dat u uw opstalverzekering vanaf het moment van de officiële sleuteloverdracht hebt geregeld.
Zoon en vader pakken boodschappen uit in keuken.

Een overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek

Er is nog een andere oorzaak die ertoe kan leiden dat de hypotheeklasten niet worden betaald: uw overlijden. Dit risico wil de bank of hypotheekverstrekker beperken. Daarom is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook een veelvoorkomende eis voor het afsluiten van een hypotheek. Voor welk deel van uw hypotheek u een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten, verschilt per hypotheekverstrekker.

Tot 2018 was overlijdensrisicoverzekering afsluiten verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is nu niet meer het geval. U hebt daardoor meer vrijheid om te bepalen hoe u omgaat met de financiële risico’s door overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is in veel gevallen verstandig. Denk ook goed na over het bedrag dat u verzekert. U kunt bijvoorbeeld een hoger bedrag verzekeren dan dat uw hypotheekverstrekker eist. Als u komt te overlijden, dan geeft dat uw nabestaanden meer financiële ruimte.

De overlijdensverzekering die gekoppeld is aan uw hypotheek, wordt verpand aan de hypotheekverstrekker. Dat wil zeggen dat het geld dat na uw overlijden vrijkomt, wordt ingezet voor het afbetalen van de hypotheek. Dat is niet alleen voor de hypotheekverstrekker fijn, maar ook voor uw nabestaanden. Zij blijven dan namelijk niet met een hypotheekschuld achter. Wilt u dat uw nabestaanden ook een eenmalig bedrag ontvangen dat zij voor andere uitgaven kunnen gebruiken? Sluit dan een extra overlijdensrisicoverzekering af die niet verpand wordt aan uw hypotheek.

Bescherm uw hypotheek met een woonlastenverzekering

Sluit u een hypotheek af voor uw nieuwe woning? Dan kunt u daarbij een woonlastenverzekering afsluiten. Als u arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, dan heeft dat vaak grote financiële gevolgen. Uw inkomen daalt namelijk, maar uw woonlasten staan vast. Met een woonlastenverzekering zorgt u ervoor dat u uw hypotheek kunt blijven betalen. Deze verzekering noemen we daarom ook wel hypotheekbescherming. 

Wilt u bepalen of u hypotheekbescherming nodig hebt? Dan is het belangrijk om inzicht te hebben in uw financiële situatie in geval van arbeidsongeschiktheid of ontslag. Zeker als u in sterke mate afhankelijk bent van de inkomsten die wegvallen, kan deze verzekering een goed tijdelijk vangnet vormen. Zodat u kunt focussen op uw herstel of op zoek kunt gaan naar nieuw werk.

Hypotheekbescherming kunt u afsluiten met een dekking voor alleen arbeidsongeschiktheid of voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hoeveel u maandelijks uitgekeerd wilt krijgen, bepaalt u zelf. Dit hoeft dus niet per se het volledige bedrag te zijn dat u maandelijks aan hypotheek betaalt. Hoe hoger uw gewenste uitkering, hoe hoger ook uw maandpremie van de woonlastenverzekering is. Uw adviseur helpt u graag met het maken van de juiste keuzes.