Een hypotheek afsluiten

Met deze verzekeringen krijg je (waarschijnlijk) te maken.
Koop je voor het eerst een huis? Dan sluit je daar waarschijnlijk een hypotheek voor af. Die krijg je echter niet zomaar. Hypotheekverstrekkers stellen voorwaarden waaraan je moet voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van jouw inkomen. Maar vaak ook door te eisen dat je bepaalde verzekeringen afsluit. De hypotheekverstrekker wil er namelijk zeker van zijn dat jij de lening en rente terugbetaalt. Ook als er iets onverwachts gebeurt.

Een opstalverzekering als voorwaarde voor jouw hypotheek

Wettelijk gezien hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Hypotheekverstrekkers stellen het afsluiten van een opstalverzekering bijna altijd verplicht als voorwaarde als je een hypotheek wilt afsluiten. Dat is zo, omdat je nieuwe huis het onderpand vormt voor de lening. De hypotheekverstrekker wil voorkomen dat dit onderpand wegvalt door bijvoorbeeld een brand.
 
We noemen een opstalverzekering ook wel een woonhuisverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je namelijk jouw woonhuis én alles wat daaraan vastzit voor schade door bijvoorbeeld brand, water, storm, diefstal of inbraak. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer, keuken en badkamer. Maar ook aan zaken als leidingen, ruiten, zonnepanelen, je tuin en garage. Als koper van een huis regel je de opstalverzekering zelf. Koop je een appartement, dan loopt dit via de Vereniging van Eigenaren.


De sleuteloverdracht is hierbij een belangrijk moment. Dat is namelijk ook het moment waarop de risico’s aan jou worden overgedragen. Zorg er daarom voor dat je jouw opstalverzekering vanaf het moment van de officiële sleuteloverdracht hebt geregeld.
Een gezin van 4 personen (vader, moeder en 2 kinderen) staat in de keuken. Ze eten een gebakje.

Een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Er is nog een andere oorzaak die ertoe kan leiden dat de hypotheeklasten niet worden betaald: jouw overlijden. Dit risico wil de bank of hypotheekverstrekker beperken. Daarom is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook een veelvoorkomende eis voor het afsluiten van een hypotheek. Voor welk deel van je hypotheek je een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten, verschilt per hypotheekverstrekker.

Tot 2018 was overlijdensrisicoverzekering afsluiten verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is nu niet meer het geval. Je hebt daardoor meer vrijheid om te bepalen hoe je omgaat met de financiële risico’s door overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is in veel gevallen verstandig. Denk ook goed na over het bedrag dat je verzekert. Je kunt bijvoorbeeld een hoger bedrag verzekeren dan dat je hypotheekverstrekker eist. Als je komt te overlijden, dan geeft dat jouw nabestaanden meer financiële ruimte.

De overlijdensverzekering die gekoppeld is aan uw hypotheek, wordt verpand aan de hypotheekverstrekker. Dat wil zeggen dat het geld dat na jouw overlijden vrijkomt, wordt ingezet voor het afbetalen van de hypotheek. Dat is niet alleen voor de hypotheekverstrekker fijn, maar ook voor jouw nabestaanden. Zij blijven dan namelijk niet met een hypotheekschuld achter. Wil je dat jouw nabestaanden ook een eenmalig bedrag ontvangen dat zij voor andere uitgaven kunnen gebruiken? Sluit dan een extra overlijdensrisicoverzekering af die niet verpand wordt aan je hypotheek.

Bescherm jouw hypotheek met een woonlastenverzekering

Sluit je een hypotheek af voor je nieuwe woning? Dan kun je daarbij een woonlastenverzekering afsluiten. Als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, dan heeft dat vaak grote financiële gevolgen. Jouw inkomen daalt namelijk, maar jouw woonlasten staan vast. Met een woonlastenverzekering zorg je ervoor dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen. Deze verzekering noemen we daarom ook wel hypotheekbescherming. 

Wil je bepalen of jij hypotheekbescherming nodig hebt? Dan is het belangrijk om inzicht te hebben in jouw financiële situatie in geval van arbeidsongeschiktheid of ontslag. Zeker als je in sterke mate afhankelijk bent van de inkomsten die wegvallen, kan deze verzekering een goed tijdelijk vangnet vormen. Zodat jij kunt focussen op je herstel of op zoek kunt gaan naar nieuw werk.

Hypotheekbescherming kun je afsluiten met een dekking voor alleen arbeidsongeschiktheid of voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hoeveel je maandelijks uitgekeerd wilt krijgen, bepaal je zelf. Dit hoeft dus niet per se het volledige bedrag te zijn dat je maandelijks aan hypotheek betaalt. Hoe hoger je gewenste uitkering, hoe hoger ook je maandpremie van de woonlastenverzekering is. Je adviseur helpt je graag met het maken van de juiste keuzes.