Samenwonen en samen verzekeren

Voeg verzekeringen samen en voorkom dat je dubbel verzekerd bent.

Gaan jullie samenwonen? Gefeliciteerd! Een nieuwe, leuke tijd breekt aan. Als je gaat samenwonen, dan denk je waarschijnlijk niet als eerste aan het regelen van je verzekeringen. Toch is het verstandig om hier tijd voor te maken. Misschien zijn jij en jouw partner namelijk voor dezelfde zaken verzekerd. Bekijk daarom welke verzekeringen je kunt samenvoegen. Dat is niet alleen overzichtelijk, maar je bespaart er in veel gevallen ook geld mee.

Maak een overzicht van de verzekeringen die jullie nu hebben

Dat vormt namelijk een goed startpunt. Als je precies weet hoe jij en jouw partner op dit moment verzekerd zijn, is het eenvoudiger om te bepalen welke verzekeringen je samenvoegt en opzegt. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent terwijl dat niet nodig is. Vergeet ook niet om te kijken naar de dekkingen van de verzekeringen die je aanhoudt. Daarnaast is het slim om te kijken of je nieuwe verzekeringen nodig hebt.

We helpen graag bij het maken van de juiste keuzes. Daarom maakten we een lijstje van verzekeringen die relevant zijn als je gaat samenwonen.

Inboedelverzekering

Woonden jij en jouw partner voor het samenwonen allebei op zichzelf? Dan is de kans groot dat jullie beiden een eigen inboedelverzekering hebben. Op het moment dat je gaat samenwonen, voeg je de inboedels samen. Of je koopt nieuwe spullen. Het is in ieder geval niet meer nodig om 2 afzonderlijke inboedelverzekeringen te hebben. Kijk bij het samenvoegen altijd goed naar de verzekerde waarde van de verzekering die je aanhoudt. Als je gaat samenwonen, verandert namelijk waarschijnlijk ook de waarde van je inboedel.

Een man en een vrouw staan in de woonkamer. Er staan wat verhuisdozen en ook een huishoudtrap.

Opstalverzekering

Bij het kopen van een nieuwe woning verplicht de hypotheekverstrekker je vaak om een opstalverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Hadden jij en jouw partner allebei al een koopwoning vóór jullie samenwonen? Dan hebben jullie waarschijnlijk beiden een eigen opstalverzekering. Ook in dit geval is het dan een verstandige keuze om over te gaan naar een gezamenlijke verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij samenwonen komen meestal ook hogere woonlasten kijken. Deze kosten draag je waarschijnlijk samen. Wat als jij of jouw partner komt te overlijden? Kan de ander de hypotheek dan blijven betalen? Het is geen leuk onderwerp, maar wel belangrijk om over na te denken. Een overlijdensrisicoverzekering kan in deze situatie een financieel vangnet zijn. Soms wordt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb je allebei een aansprakelijkheidsverzekering? Overweeg dan om te kiezen voor een gezamenlijke verzekering met gezinsdekking. Jij en jouw partner kunnen daar allebei gebruik van maken. Dat is voordeliger dan het aanhouden van twee aansprakelijkheidsverzekeringen.

Reisverzekering

Ook als je beiden een eigen doorlopende reisverzekering hebt, kan het voordelig zijn om deze samen te voegen. Of om te kiezen voor een nieuwe verzekering. Dit is goedkoper dan het aanhouden van twee individuele reisverzekeringen.

Rechtsbijstandverzekering

Ga je samenwonen, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Je bent dan verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Ook bij de rechtsbijstandverzekering is het voordeliger om deze samen af te sluiten, in plaats van te kiezen voor twee individuele verzekeringen.

Zorgverzekering

Zowel jij als jouw partner is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Misschien krijgt een van jullie collectiviteitskorting. Vanaf het moment dat je gaat samenwonen, kan de ander dan meestal worden meeverzekerd.