Samenwonen en samen verzekeren

Voeg verzekeringen samen en voorkom dat u dubbel verzekerd bent

Gaan jullie samenwonen? Gefeliciteerd! Een nieuwe, leuke tijd breekt aan. Als u gaat samenwonen, dan denkt u waarschijnlijk niet als eerste aan het regelen van uw verzekeringen. Toch is het verstandig om hier tijd voor te maken. Misschien zijn u en uw partner namelijk voor dezelfde zaken verzekerd. Bekijk daarom welke verzekeringen u kunt samenvoegen. Dat is niet alleen overzichtelijk, maar u bespaart er in veel gevallen ook geld mee.

Maak een overzicht van de verzekeringen die jullie nu hebben

Dat vormt namelijk een goed startpunt. Als u precies weet hoe u en uw partner op dit moment verzekerd zijn, is het eenvoudiger om te bepalen welke verzekeringen u samenvoegt en opzegt. Zo voorkomt u dat u dubbel verzekerd bent terwijl dat niet nodig is. Vergeet ook niet om te kijken naar de dekkingen van de verzekeringen die u aanhoudt. Daarnaast is het slim om te kijken of u nieuwe verzekeringen nodig hebt.

We helpen graag bij het maken van de juiste keuzes. Daarom maakten we een lijstje van verzekeringen die relevant zijn als u gaat samenwonen.

Inboedelverzekering

Woonden u en uw partner voor het samenwonen allebei op zichzelf? Dan is de kans groot dat jullie beiden een eigen inboedelverzekering hebben. Op het moment dat u gaat samenwonen, voegt u de inboedels samen. Of u koopt nieuwe spullen. Het is in ieder geval niet meer nodig om twee afzonderlijke inboedelverzekeringen te hebben. Kijk bij het samenvoegen altijd goed naar de verzekerde waarde van de verzekering die u aanhoudt. Als u gaat samenwonen, verandert namelijk waarschijnlijk ook de waarde van uw inboedel.

Zoon schenk melk in glas en ouders zitten aan tafel in de keuken.

Opstalverzekering

Bij het kopen van een nieuwe woning verplicht de hypotheekverstrekker u vaak om een opstalverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Hadden u en uw partner allebei al een koopwoning vóór jullie samenwonen? Dan hebben jullie waarschijnlijk beiden een eigen opstalverzekering. Ook in dit geval is het dan een verstandige keuze om over te gaan naar een gezamenlijke verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij samenwonen komen meestal ook hogere woonlasten kijken. Deze kosten draagt u waarschijnlijk samen. Wat als u of uw partner komt te overlijden? Kan de ander de hypotheek dan blijven betalen? Het is geen leuk onderwerp, maar wel belangrijk om over na te denken. Een overlijdensrisicoverzekering kan in deze situatie een financieel vangnet zijn. Soms wordt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hebt u allebei een aansprakelijkheidsverzekering? Overweeg dan om te kiezen voor een gezamenlijke verzekering met gezinsdekking. U en uw partner kunnen daar allebei gebruik van maken. Dat is voordeliger dan het aanhouden van twee aansprakelijkheidsverzekeringen.

Reisverzekering

Ook als u beiden een eigen doorlopende reisverzekering hebt, kan het voordelig zijn om deze samen te voegen. Of om te kiezen voor een nieuwe verzekering. Dit is goedkoper dan het aanhouden van twee individuele reisverzekeringen.

Rechtsbijstandverzekering

Gaat u samenwonen, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. U bent dan verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Ook bij de rechtsbijstandverzekering is het voordeliger om deze samen af te sluiten, in plaats van te kiezen voor twee individuele verzekeringen.

Zorgverzekering

Zowel u als uw partner is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Misschien krijgt een van jullie collectiviteitskorting. Vanaf het moment dat u gaat samenwonen, kan de ander dan meestal worden meeverzekerd.