Een overlijdensrisicoverzekering en belastingen

Op deze pagina geven wij u algemene informatie. Laat u goed adviseren vanuit uw persoonlijke situatie. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst. Of vraag meer informatie aan de adviseur van de Rabobank.

Financiële zekerheid bij het overlijden van u of uw partner
Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) hoeven uw partner en kinderen zich geen zorgen te maken over geld als u overlijdt. Deze verzekering keert in dat geval namelijk eenmalig een bedrag uit. Hiermee kunnen uw nabestaanden de kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang of studie en de hypotheek of de huur betalen. Heeft u nog geen levensverzekering en wilt u uw nabestaanden financiële zekerheid bieden? Wij helpen u graag verder.

Belastingen en een ORV

Hoe zit het met inkomstenbelasting?
U betaalt geen inkomstenbelasting over uw overlijdensrisicoverzekering. De premie is niet aftrekbaar voor inkomstenbelasting. En uw nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting.

Toeslagen en subsidies
De eenmalige uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan wel gevolgen hebben voor het ontvangen van toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing. Ga voor meer uitleg naar www.belastingdienst.nl.

Het kan zijn dat uw nabestaanden erfbelasting moeten betalen over de uitkering.
Dat hangt af van hun persoonlijke situatie. Er gelden vrijstellingen:

 • Vrijstelling van € 680.645,- voor gehuwden en geregistreerde partners (geldig in 2022).
 • Vrijstelling van € 21.559,- voor kinderen en kleinkinderen (geldig in 2022).

U kunt erfbelasting voor uw partner voorkomen


U kunt erfbelasting voor uw partner voorkomen. Uw partner kan de verzekering op uw leven afsluiten in de volgende situaties:
 • U bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. 
 • U heeft een geregistreerd partnerschap onder huwelijkse voorwaarden. 
 • U woont samen en heeft daarover verder geen afspraken gemaakt.
 • Vaak sluiten partners een overlijdensrisicoverzekering af op het leven van elkaar. U heeft dan allebei een verzekering afgesloten. We noemen dat ‘kruislings afsluiten’.

Sluit u de verzekering wel op uw eigen leven af?


Ook dan kunt u erfbelasting voor uw partner voorkomen. Hiervoor moet u 3 dingen regelen:
 • U heeft in de huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden afspraken staan over de premieverschuldigdheid. Dat regelt u bij de notaris. 
 • U laat op uw polis zetten dat uw partner de premie betaalt. En u en uw partner hebben hiervoor allebei getekend.
 • Wij zetten op het verzekeringsbewijs dat premieverschuldigdheid van toepassing is.

Erfbelasting voor uw partner is niet altijd te voorkomen


In de volgende situaties telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering altijd mee voor de erfbelasting:
 • U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat de premie door u samen is betaald. De helft van het uitgekeerde bedrag telt mee voor erfbelasting. 
 • U woont samen en heeft daarover verder geen afspraken gemaakt. En u heeft de overlijdensrisicoverzekering niet ‘kruislings afgesloten’. De uitkering telt dan helemaal mee voor de erfbelasting.

Let op: op 1 januari 2018 veranderde het huwelijksvermogensrecht
Voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen die afgesloten zijn na 1 januari 2018, geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het vermogen dat de partners tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwen gemeenschappelijk eigendom wordt. Eigen bezittingen en schulden van vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap vallen niet in de gezamenlijke boedel. Deze verandering kan gevolgen hebben voor de erfbelasting van uw overlijdensrisicoverzekering.