Een overlijdensrisicoverzekering en belastingen

Op deze pagina geven wij jou algemene informatie. Laat je goed adviseren vanuit jouw persoonlijke situatie. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst. Of vraag meer informatie aan de adviseur van de Rabobank.

Financiële zekerheid bij het overlijden van jou of jouw partner
Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) hoeven je partner en kinderen zich geen zorgen te maken over geld als je overlijdt. Deze verzekering keert in dat geval namelijk eenmalig een bedrag uit. Hiermee kunnen je nabestaanden de kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang of studie en de hypotheek of de huur betalen. Heb je nog geen levensverzekering en wil je jouw nabestaanden financiële zekerheid bieden? Wij helpen je graag verder.

Belastingen en een ORV

Hoe zit het met inkomstenbelasting?
Je betaalt geen inkomstenbelasting over je overlijdensrisicoverzekering. De premie is niet aftrekbaar voor inkomstenbelasting. En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting.

Toeslagen en subsidies
De eenmalige uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan wel gevolgen hebben voor het ontvangen van toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing. Ga voor meer uitleg naar www.belastingdienst.nl.

Het kan zijn dat je nabestaanden erfbelasting moeten betalen over de uitkering.
Dat hangt af van hun persoonlijke situatie. Er gelden vrijstellingen:

  • Vrijstelling van € 795.156,- (2024) voor gehuwden en geregistreerde partners.
  • Vrijstelling van € 25.187,- (2024) voor kinderen en kleinkinderen.

Je kunt erfbelasting voor je partner voorkomen


Je kunt erfbelasting voor je partner voorkomen. Je partner kan de verzekering op jouw leven afsluiten in de volgende situaties:
  • Je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. 
  • Je hebt een geregistreerd partnerschap onder huwelijkse voorwaarden. 
  • Je woont samen en hebt daarover verder geen afspraken gemaakt.
  • Vaak sluiten partners een overlijdensrisicoverzekering af op het leven van elkaar. Je hebt dan allebei een verzekering afgesloten. We noemen dat ‘kruislings afsluiten’.

Sluit je de verzekering wel op jouw eigen leven af?


Ook dan kun je erfbelasting voor je partner voorkomen. Hiervoor moet je 3 dingen regelen:
  • Je hebt in de huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden afspraken staan over de premieverschuldigdheid. Dat regel je bij de notaris. 
  • Je laat op je polis zetten dat je partner de premie betaalt. En jij en jouw partner hebben hiervoor allebei getekend.
  • Wij zetten op het verzekeringsbewijs dat premieverschuldigdheid van toepassing is.

Erfbelasting voor je partner is niet altijd te voorkomen

In de volgende situaties telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering altijd mee voor de erfbelasting:
  • Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat de premie door jullie samen is betaald. De helft van het uitgekeerde bedrag telt mee voor erfbelasting. 
  • Je woont samen en hebt daarover verder geen afspraken gemaakt. En je hebt de overlijdensrisicoverzekering niet ‘kruislings afgesloten’. De uitkering telt dan helemaal mee voor de erfbelasting.


Let op: op 1 januari 2018 veranderde het huwelijksvermogensrecht
Voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen die afgesloten zijn na 1 januari 2018, geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het vermogen dat de partners tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwen gemeenschappelijk eigendom wordt. Eigen bezittingen en schulden van vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap vallen niet in de gezamenlijke boedel. Deze verandering kan gevolgen hebben voor de erfbelasting van jouw overlijdensrisicoverzekering.