Zorgtoeslag voor je zorgverzekering

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een bijdrage vanuit de Belastingdienst in de kosten van de zorgverzekering. Zorgtoeslag is bedoeld om de basisverzekering voor iedereen in Nederland betaalbaar te houden. Of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe hoog deze dan is, hangt af van je inkomen.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Voor het aanvragen hiervan zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Je inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn en je moet 18 jaar of ouder zijn. Meer informatie over de voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

De overheid bepaalt elk jaar het maximum van de zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen, maar ook van je woonsituatie en leeftijd.

Als je situatie verandert, kan dat invloed hebben op je zorgtoeslag

Verandert bijvoorbeeld je inkomen of gezinssituatie? Geef deze wijziging dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Doe een proefberekening, zodat je ongeveer weet wat de wijziging betekent voor je zorgtoeslag. Verwacht je dat jouw toeslag lager wordt, bijvoorbeeld omdat je een hoger inkomen hebt? Dan kan het gebeuren dat je een periode teveel zorgtoeslag krijgt. Dit moet je later terugbetalen. Zet daarom een deel van de zorgtoeslag op een aparte rekening. Zo heb je het geld direct beschikbaar als je dit moet terugbetalen.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Zorgtoeslag kun je aanvragen tot uiterlijk 1 september. Je kunt bijvoorbeeld tot 1 september 2022 zorgtoeslag aanvragen voor 2021. Je kunt zorgtoeslag op 2 manieren aanvragen:

Wanneer wordt de zorgtoeslag betaald?

De zorgtoeslag wordt elke maand rond de 20e op uw rekening gestort. De exacte datum van uitbetaling vind je in de app en op de website van de Belastingdienst. Tip: stel een automatische incasso in, zodat je zorgtoeslag automatisch naar je zorgverzekeraar wordt overgemaakt. Jouw bank kan je vertellen hoe dit moet.

Heb je nog geen zorgverzekering?

Bekijk welke dekkingen voor jou belangrijk zijn en of aanvullend verzekeren nodig is.