Zorgtoeslag voor uw zorgverzekering


Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de basisverzekering. Als u een zorgverzekering hebt, kunt u zorgtoeslag aanvragen om een deel van de zorgpremie te betalen.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Er zijn een aantal voorwaarden voor het aanvragen van zorgtoeslag. Uw inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn en u moet 18 jaar of ouder zijn.

Bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

 

 

Mijn situatie is gewijzigd, heb ik nog recht op zorgtoeslag?
Verandert er iets in uw situatie, bijvoorbeeld in uw inkomen of gezinssituatie? Dit kan betekenen dat uw zorgtoeslag wijzigt. Het kan gebeuren dat u teveel ontvangen zorgtoeslag later moet terugbetalen.

 

 

Geef de wijziging zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Doe een proefberekening zodat u ongeveer weet wat de wijziging betekent voor uw toeslag.

 

Verwacht u dat uw zorgtoeslag lager wordt, bijvoorbeeld omdat u een hoger inkomen hebt? Zet dan een deel van de zorgtoeslag op een aparte berekening. Zo hebt u het geld direct beschikbaar als u dit moet terugbetalen.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

De overheid bepaalt elk jaar het maximum van de zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag u krijgt, is afhankelijk van uw inkomen, vermogen, woonsituatie en leeftijd.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

U kunt zorgtoeslag aanvragen tot uiterlijk 1 september. Voorbeeld: u kunt tot 1 september 2020 zorgtoeslag aanvragen voor 2019.

 

Wanneer wordt de zorgtoeslag betaald?

De zorgtoeslag wordt elke maand rond de 20e op uw rekening gestort. U vindt de exacte datum in de app en op de website van de Belastingdienst.

Tip: stel een automatische incasso in, zodat uw zorgtoeslag automatisch wordt overgemaakt naar uw zorgverzekeraar. Uw bank kan u vertellen hoe dit moet.

Hebt u nog geen zorgverzekering?

Ontdek snel welke dekkingen voor u belangrijk zijn en of aanvullend verzekeren nodig is.