Zorgtoeslag voor uw zorgverzekering

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een bijdrage vanuit de Belastingdienst in de kosten van de zorgverzekering. Zorgtoeslag is bedoeld om de basisverzekering voor iedereen in Nederland betaalbaar te houden. Of u recht heeft op zorgtoeslag en hoe hoog deze dan is, hangt af van uw inkomen.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Voor het aanvragen hiervan zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Uw inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn en u moet 18 jaar of ouder zijn. Meer informatie over de voorwaarden leest u op de website van de Belastingdienst.


Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

De overheid bepaalt elk jaar het maximum van de zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag u krijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen en vermogen, maar ook van uw woonsituatie en leeftijd.

Als uw situatie verandert, kan dat invloed hebben op uw zorgtoeslag

Verandert bijvoorbeeld uw inkomen of gezinssituatie? Geef deze wijziging dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Doe een proefberekening, zodat u ongeveer weet wat de wijziging betekent voor uw zorgtoeslag. Verwacht u dat uw toeslag lager wordt, bijvoorbeeld omdat u een hoger inkomen heeft? Dan kan het gebeuren dat u een periode teveel zorgtoeslag krijgt. Dit moet u later terugbetalen. Zet daarom een deel van de zorgtoeslag op een aparte rekening. Zo heeft u het geld direct beschikbaar als u dit moet terugbetalen.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Zorgtoeslag kunt u aanvragen tot uiterlijk 1 september. U kunt bijvoorbeeld tot 1 september 2021 zorgtoeslag aanvragen voor 2020. U kunt zorgtoeslag op 2 manieren aanvragen:

Wanneer wordt de zorgtoeslag betaald?

De zorgtoeslag wordt elke maand rond de 20e op uw rekening gestort. De exacte datum van uitbetaling vindt u in de app en op de website van de Belastingdienst. Tip: stel een automatische incasso in, zodat uw zorgtoeslag automatisch naar uw zorgverzekeraar wordt overgemaakt. Uw bank kan u vertellen hoe dit moet.

Heeft u nog geen zorgverzekering?

Bekijk welke dekkingen voor u belangrijk zijn en of aanvullend verzekeren nodig is.