Welke zorg zit er in de basisverzekering?

De belangrijkste vergoedingen voor zorg vallen onder de basisverzekering. Deze vergoedt namelijk medisch noodzakelijke zorgkosten. Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg er in het basispakket zit. In de dekking van de basisverzekering zitten onder meer de vergoedingen voor:
 • huisarts
 • zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • medische specialisten
 • voorgeschreven geneesmiddelen
 • ziekenvervoer
 • verloskundige zorg
 • kraamzorg

Kies je basisverzekering voor 2024.

Bij ons kies je uit 2 natura basiszorg­verzekeringen: ZorgCompact en ZorgActief. Met deze basispakketten ben je even goed verzekerd. Wel is er een verschil in de keuzes voor je vrijwillig eigen risico. En in de aanvullende verzekeringen die je kunt kiezen.
3 mensen die buiten hardlopen. Zij hebben de aanvullende zorgverzekering ZorgCompact Plus.

ZorgCompact

€ 139,95
per maand

Online basisverzekering met scherpe premie

 • € 124,95 per maand bij een totaal eigen risico van € 885,-
 • keuze voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-
 • medicijnen en bepaalde hulpmiddelen online bestellen
 • keuze voor 1 aanvullende verzekering met tanddekking
Vrouw met haar dochter in de keuken. Zij heeft een aanvullende zorgverzekering van ZorgActief.

ZorgActief

€ 147,45
per maand

Basisverzekering met uitgebreide pakketkeuze

 • € 127,45 per maand bij een totaal eigen risico van € 885,-
 • keuze voor een vrijwillig eigen risico van € 100,-. € 200,-, € 300,-, € 400,- en € 500,-
 • online gemak én persoonlijk contact
 • keuze uit 3 aanvullende verzekeringen en 3 tandverzekeringen
Hulp nodig bij het kiezen?
Vul de keuzehulp in en vind het pakket dat bij jouw situatie past.

Ook handig om te weten!

Vrouw zit achter laptop

Eigen risico, hoe zit dat bij een basisverzekering?

Je hebt een verplicht eigen risico van € 385,- per kalenderjaar.

Heb je zorgkosten die onder de basisverzekering vallen? Dan betaal je die kosten meestal eerst uit je eigen risico. Sommige kosten vallen niet onder het eigen risico en worden meteen vergoed. Je kunt het verplicht eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Het bedrag van het vrijwillig eigen risico wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico. Hierdoor ontvang je korting op de premie.
Fysiotherapie geeft tips bij oefeningen met man op leeftijd. Arbeidsongeschiktheidsverzekering KNGF voor zelfstandige fysiotherapeuten.

Onze basisverzekeringen zijn natura zorgverzekeringen.

Dit betekent dat je bij alle zorgverleners terecht kunt waarmee wij een contract hebben.

Zorgkosten betalen we dan rechtstreeks aan de zorgverlener. Je hoeft niets voor te schieten. Bekijk of jouw zorgverlener een contract heeft met Interpolis.


Je kunt ook naar een zorgverlener gaan waarmee wij geen contract hebben.
Dan vergoeden wij maximaal 75% van het gemiddelde gecontracteerd tarief. En je schiet zelf de zorgnota voor. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

Vrouw drinkt koffie achter laptop

Wij bieden je persoonlijke hulp bij het regelen van zorg.

De Interpolis ZorgCoach geeft antwoorden op jouw zorgvragen.

De ZorgCoach helpt bij:

 • wachtlijstbemiddeling
 • het regelen van een second opinion
 • advies van internationaal medisch specialist
 • advies over zwangerschap en geboorte
 • het vinden van een nieuwe huisarts, tandarts of fysiotherapeut
Man in stoel bij de tandarts. Verzeker tandartskosten naast uw ZorgActief basisverzekering

Aanvullende verzekeringen kiezen: zo werkt dat.

Wil je verzekerd zijn voor zorg die niet in de basisverzekering zit?

Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of tandartskosten vanaf 18 jaar? Dit verzeker je met een aanvullende zorgverzekering. Dat is verstandig als je zorgkosten verwacht die hoger zijn dan de kosten van de premie. Welke aanvullende verzekering je kunt afsluiten, hangt af van welke basiszorgverzekering je kiest: ZorgCompact of ZorgActief.

Veelgestelde vragen over de basisverzekering:

Is een zorgverzekering verplicht?
Ja, iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basiszorg­verzekering afsluiten. Met deze verplichte zorgverzekering ben je verzekerd voor zorg uit het basispakket. Welke basisverzekering je afsluit, bepaal je zelf. Het is niet verplicht om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Maar dat kan wel verstandig zijn. Met een aanvullende verzekering verzeker je zorgkosten die niet in het basispakket vallen.
Wat is een basisverzekering?
De basisverzekering is een zorgverzekering die medisch noodzakelijke zorgkosten vergoedt. Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg er in het basispakket zit. Het is voor iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht om een basisverzekering voor zorgkosten te hebben. Bij Interpolis kies je uit 2 basisverzekeringen: ZorgCompact en ZorgActief.
Wat valt er onder de basisverzekering?

De belangrijkste vergoedingen voor zorg vallen onder de basisverzekering. Deze vergoedt namelijk medisch noodzakelijke zorgkosten. Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg er in het basispakket van de zorgverzekering zit. De inhoud van de basisverzekering is dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.

 

Gemiddeld wordt meer dan 90% van de zorgkosten vergoed via de basisverzekering, zoals de kosten voor:

 • huisarts
 • zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • medische specialisten
 • voorgeschreven geneesmiddelen
 • ziekenvervoer
 • verloskundige zorg
 • kraamzorg
Wat is het verschil tussen de Interpolis basisverzekeringen ZorgCompact en ZorgActief?
ZorgCompact is de voordelige zorgverzekering van Interpolis. Met de ZorgCompact basisverzekering regel je alles online. Van declareren tot het bestellen van medicijnen. Met ZorgActief heb je persoonlijk én online gemak. Je ontvangt bij beide verzekeringen een vergoeding van 75% van het gemiddelde gecontracteerd tarief als je gebruik maakt van een zorgverlener zonder contract. Kijk daarom altijd eerst in de Zorgzoeker of jouw zorgverlener gecontracteerd is.

Bij ZorgCompact hebben we voor bepaalde hulpmiddelen een aantal geselecteerde leveranciers. Het gaat hier om visuele hulpmiddelen, hulpmiddelen voor mobiliteit, verpleging en verzorging op bed, incontinentie en stoma. Ga je voor deze hulpmiddelen naar een andere leverancier dan de geselecteerde? Dan heb je recht op een vergoeding van 75% van het gemiddelde gecontracteerd tarief.
Waarom is de zorgverzekering ZorgCompact goedkoper dan ZorgActief?

ZorgCompact is de voordelige online zorgverzekering van Interpolis. Met ZorgCompact regel je alles online. Ook bestel je medicijnen en een aantal hulpmiddelen online bij een geselecteerde leverancier. Deze zorgverzekering is zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat je niet teveel betaalt. Heb je toch zorg nodig? Dan krijg je de kwaliteit die je van Interpolis gewend bent. En natuurlijk kun je jouw verplicht eigen risico gespreid betalen.

Kan ik geweigerd worden voor een zorgverzekering?
Voor een basisverzekering of aanvullende verzekering ZorgActief of ZorgCompact kun je niet geweigerd worden.

Alleen voor de tandartsverzekeringen GebitActief € 1.000,- geldt een medische acceptatie. Wij stellen een aantal vragen over de conditie van het gebit van de aanvrager. Als uit de vragen blijkt dat te veel mondzorg nodig is, kun je deze tandverzekering helaas niet afsluiten.
Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?
 • Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Zorg van gecontracteerde zorgverleners wordt volledig vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.
 • Bij een restitutiepolis kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding vanuit de verzekeraar. Je schiet de zorgkosten meestal eerst zelf voor en kunt de rekening daarna bij de zorgverzekeraar declareren. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt maximaal 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed.
Goed om te weten: van de zorgkosten die worden betaald, wordt je eigen risico afgehaald. Zowel de natura- als de restitutiepolis betalen namelijk geen eigen risico.

Door deze verschillen is een naturapolis vaak goedkoper dan een restitutiepolis. De zorgverzekeringen van Interpolis zijn naturaverzekeringen. Bij het contracteren van zorgverleners kijken we naar prijs én kwaliteit. Zo ben je verzekerd van goede zorg tegen een scherpe premie.
Waar vind ik een overzicht van vergelijkbare basiszorgverzekeringen van Achmea?
We zetten de vergelijkbare basisverzekeringen van Interpolis en andere merken van Achmea graag voor je op een rij.