5 belangrijke risico’s voor startende ondernemers van nu

We geven je inzicht in belangrijke risico’s rondom het starten van je onderneming. Zo kun jij je bedrijf beter beschermen.

Als startende ondernemer zie je kansen. Een van de eerste dingen waar jij je op focust is het binnenhalen van opdrachten. Logisch, want je wilt aan de slag. Om ervoor te zorgen dat je door kunt blijven gaan, ook bij een tegenslag, is het goed om mogelijke risico's onder de loep te nemen. Zo kun je afwegen welke risico's je zelf wilt dragen maar ook welke je af kunt dekken met een verzekering. We zetten de 5 grootste risico's voor startende ondernemers voor je op een rij.

1. Het aansprakelijkheidsrisico

Stel, je bent tegelzetter en laat je gereedschap op iemand zijn voet vallen. Of je bent schilder en plaatst een ladder verkeerd. Tijdens je werk kun je onbedoeld schade toebrengen aan anderen (letselschade) of schade aan spullen. Zulke gebeurtenissen kunnen grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf. Want jouw particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt helaas geen schade die je vanuit je bedrijf toebrengt aan anderen. Stel daarom bij de start van je bedrijf goede algemene voorwaarden op. Deze zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden om de verwachtingen te managen. Als je de voorwaarden van je branchevereniging overneemt, let dan goed op, want niet in alle branches zijn deze voorwaarden zo specifiek dat ze bij jouw bedrijf passen. Weet dat je niet alle situaties voor kunt zijn. Stel je jouw eigen algemene voorwaarden op of pas je bestaande voorwaarden aan? Laat ze dan voor alle zekerheid juridisch toetsen door Interpolis

2. Het pakken van nieuwe kansen brengt risico’s met zich mee

Voordat je het weet, pak je als stukadoor ook kluswerkzaamheden op omdat je klanten daarom vragen. Of regel en installeer je als websitebouwer net zo makkelijk een nieuwe computer bij je klant, of besluit je te gaan bezorgen. Jij pakt nieuwe kansen, maar zulke nevenactiviteiten brengen nieuwe risico’s met zich mee. Check of je zakelijke verzekeringen met je bedrijf mee veranderen, zoals bij Interpolis ZekerVanJeZaak® het geval is. Want helaas bieden veel zakelijke verzekeringen geen dekking voor de nevenactiviteiten die je oppakt naast je hoofdactiviteit en moet je jouw verzekeringen aanpassen. 

3. Het risico van niet-betalende klanten

Als startende ondernemer heeft binnenhalen van klanten je grootste focus. Je rekent erop dat klanten betalen voor jouw product of dienst. Toch krijgt bijna iedere ondernemer te maken met te laat betalende klanten. Soms zelfs met klanten die niet betalen. Dat is ontzettend vervelend. Zeker als je nog maar een handvol opdrachtgevers hebt, kun je al snel in de problemen komen als iemand niet betaalt. Wees daarom altijd duidelijk over de betaaltermijn. Heb je twijfels over de kredietwaardigheid? 

  • Check vooraf met wie je in zee gaat. Je kunt jaarrekeningen opvragen bij de Kamer van Koophandel.
  • Houd maandelijks overzicht op openstaande facturen en herinner je klanten op tijd aan een niet-betaalde factuur. 
  • Stuur je algemene voorwaarden altijd mee met een offerte en factuur. Dan kun je er beroep op doen als het nodig is. 
  • Check of binnen je rechtsbijstandsverzekering hulp bij het vorderen van kleine bedragen verzekerd is. 
  • En heb je juridisch advies nodig, maar nog geen rechtsbijstandverzekering? Met Interpolis Rechtshulp on demand kun je snel eenmalige rechtshulp inschakelen.  

4. Het risico op schade aan je voorraad of inventaris

Probeer in te schatten wat de kans is dat er iets misgaat en welke gevolgen dit heeft. Heb je voorraad in je garage of je magazijn? Dan kunnen je spullen bij een brand bijvoorbeeld zo beschadigd raken dat je ze niet meer kunt verkopen. Als je met apparatuur werkt, kan deze stuk gaan. Inbrekers hebben het mogelijk op je computers voorzien. En ook waterschade is een reëel risico. Kies je voor verzekeren, ga dan na of extra voorraad of meer inventaris meeverzekerd is. Met de meegroeigarantie van ZekerVanJeZaak heb je geen omkijken naar je verzekeringen. Eenmaal per jaar de verzekering actualiseren volstaat om goed verzekerd te zijn. Ook als je bedrijf groeit. En tussentijds delen we tips en adviezen die passen bij jouw (veranderende) situatie.

5. Het arbeidsongeschiktheidsrisico

De financiële gevolgen van een korte periode van ziekte kun je misschien zelf opvangen. Maar een langere periode waarin je niet kunt werken, kan het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen. Startende ondernemers wachten vaak een paar maanden voordat ze nadenken over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is heel begrijpelijk, maar toch is het goed je op tijd te verdiepen in dit risico. Denk daarom op tijd na over verzekeren. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis hoeft niet duur te zijn. Bovendien kies je zelf hoe je de verzekering samenstelt en is de premie aftrekbaar van je winst. 

Verzekeringen van Interpolis ZekerVanJeZaak® veranderen met je bedrijf mee 

Voor risico’s die je wilt verzekeren, biedt Interpolis met ZekerVanJeZaak een passend verzekeringspakket. Zo ben je als starter en zzp-er goed voorbereid op toekomstige risico’s. En kun je je volledig focussen op wat je het liefste doet: ondernemen. Interpolis denkt proactief mee met de startende ondernemer over voorkomen en verzekeren. Daarom zijn we duidelijk over welke verzekeringen passen bij jou als startende ondernemer en wat je van onze verzekeringen kunt verwachten.

Als je groeit en nieuwe kansen pakt, veranderen je verzekeringen met je bedrijf mee. Nevenactiviteiten, meer voorraad of meer inventaris zijn gewoon meeverzekerd. En rechtshulp is er ook voor kleine bedragen, zonder drempel. Goed om te weten in deze turbulente tijd. Je verzekert in 1 keer je belangrijkste bedrijfsrisico’s snel en makkelijk online via de Rabobank. Startende ondernemers betalen nu een halfjaar geen premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dat geldt ook voor de aanvullende beroeps-, bestuurders- en CAR-verzekering. En deze zijn dagelijks opzegbaar. Net als de andere verzekeringen van Interpolis ZekerVanJeZaak®.

Wil je weten welke risico’s in jouw branche of beroep het grootst zijn?

Interpolis kent de bedrijfsrisico’s. Wij delen onze expertise graag met jou als startende ondernemer, zodat jij kunt bekijken wat jouw branchegenoten verzekeren. Dan heb je inzicht en overzicht en kom je niet voor verrassingen te staan. Verzeker alleen wat voor jou van belang is. En focus op wat voor jou écht belangrijk is: de start van je eigen bedrijf!

Bekijk onze infographics voor:

Leestip: Bekijk het e-book 'Risico’s waar ondernemers van wakker liggen'. Of het artikel 5 meest gekozen verzekeringen door startende ondernemers

Starterscheck
Ben je net gestart met je onderneming, en wil je weten welke verzekeringen handig zijn voor jouw bedrijf? Beantwoord 8 korte vragen en krijg direct een overzicht van de verzekeringen die jouw bedrijf nodig heeft.