Alles wat je wilt weten over de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering.

Als je een bedrijf hebt, kan het gebeuren dat jij, jouw werknemers of je producten, schade veroorzaken bij anderen. Erg vervelend, maar gelukkig kan je je hiervoor verzekeren. In onderstaande video leggen we je alles uit over de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering. Je leest de belangrijkste informatie uit de video ook in dit artikel.

Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering, ook wel AVB genoemd, ben je verzekerd voor onverwachte kosten door schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken aan anderen of hun spullen. Voorbeelden van schades zijn:
  • Materiële schade zoals schade aan losse spullen.
  • Letselschade, ook wel schade aan personen genoemd. Bijvoorbeeld verwondingen, letsel of gezondheidsproblemen.
  • Gevolgschade, bijvoorbeeld financiële schade.
Goed om te weten, een particuliere aansprakelijkheids­verzekering dekt geen schade die ontstaat tijdens je werk. Met een AVB bescherm je jouw bedrijf tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Dit type verzekering wordt daarom ook wel een zakelijke aansprakelijkheids­verzekering genoemd.

Wat valt onder een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Een AVB is voor zowel ZZP'ers als mkb'ers. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben. Wanneer er iets fout gaat kunnen schadeclaims grote financiële gevolgen hebben. Daarnaast komt het vaak voor dat opdrachtgevers alleen zaken met je doen als je een AVB hebt afgesloten. Als je namelijk goed verzekerd bent, straal je professionaliteit uit naar je klant.

Werk je als ZZP'er? Dan is het goed om te weten dat een particuliere aansprakelijkheids­verzekering de kosten van schade die je tijdens werk veroorzaakt niet dekt. Een AVB dekt dit wel. Onder de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering valt:

  • Algemene aansprakelijkheid: als je schade veroorzaakt bij je klanten, zowel door jouzelf als door de mensen die voor jou werken. Bijvoorbeeld: je stoot tijdens je werk per ongeluk een kunstwerk om dat kapot valt.
  • Productaansprakelijkheid: wanneer je bijvoorbeeld op een festival nachos met kip verkoopt, en klanten hierdoor een voedselvergiftiging oplopen. 
  • Dienst­aansprakelijkheid: denk aan een zolderbrand, die ontstaat doordat een verwarmingsmonteur bij de reparatie van een cv-ketel een fout maakte.
  • Werkgevers­aansprakelijkheid: als werkgever ben jij verantwoordelijk voor je medewerkers en voor de schade die zij tijdens werktijd oplopen.

Verschillen tussen een bedrijfs- en beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.

In 1e instantie lijken de bedrijfs- en beroeps­aansprakelijkheids­verzekeringen erg op elkaar, maar toch zijn er 4 grote verschillen:

1. De oorzaak van de schade
​Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om schade die jij of jouw medewerkers veroorzaken bij anderen. Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de oorzaak van schade altijd direct met jouw advies te maken.

2. ​Het soort schade
​Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het vaak om schade aan spullen of letsel, terwijl er bij beroepsaansprakelijkheid meestal alleen financiële schade is. Denk aan hogere kosten voor een project, of aan een klant die inkomsten misloopt.

3. ​Het soort beroep
​Eigenlijk loopt elke ondernemer het risico om aansprakelijk gesteld te worden. Terwijl beroepsaansprakelijkheid vooral een risico is als je een beroep hebt waarbij het gaat om denken, berekenen en adviseren.

4. De mogelijkheid om de kans op schade te voorkomen
​Door je vakkennis op peil te houden, te zorgen voor goede algemene voorwaarden en door de opdracht inclusief de doelstellingen helder op papier te zetten, verklein je de kans op een fout en dus op beroepsaansprakelijkheid. Terwijl dit bij bedrijfsaansprakelijkheid meer te maken heeft met de branche waarin het bedrijf actief is. Het ene bedrijf loopt nu eenmaal meer risico in het vakgebied dan het andere.

Wat zijn de premiekosten van een AVB?

De premiekosten van een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van zaken als:
  • Het aantal medewerkers.
  • De bruto jaaromzet.
  • En de branche waarin het bedrijf of de zzp'er werkzaam is.

Om het verschil in premiekosten goed uit te leggen geven we je 2 voorbeelden van zzp'ers uit verschillende branches.

Een zzp'er in de bouw heeft een jaarlijkse omzet van € 50.000,-. Daarnaast zetten we een freelance marketeer met een jaarlijkse omzet van € 130.000,-, wat aanzienlijk hoger is. Toch bedraagt de maandelijkse premie van de marketeer slechts € 10,- en is de maandelijkse premie van de zzp'er in de bouw € 30,-. Dit verschil komt doordat de bouwvakker een groter risico loopt binnen zijn vakgebied, in vergelijking met de marketeer.

Dit zijn slechts voorbeelden om duidelijker te maken dat de uiteindelijke kosten van een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering kunnen verschillen. Dat ligt aan specifieke omstandigheden die voor iedereen anders kunnen zijn. We vertellen je graag meer over het afsluiten van een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering.