Alles over de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.

Als je aan het werk bent, kan het gebeuren dat je een fout maakt of een verkeerd advies geeft, en zo schade bij een ander veroorzaakt. Met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) ben je verzekerd voor deze schade. In onderstaande video leggen we je alles uit over de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering. Je leest de belangrijkste informatie uit de video ook in dit artikel.

Wat is een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering?

Een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering is een verzekering die je dekt tegen schade, die wordt veroorzaakt door een beroepsfout of een verkeerd advies. Dit betekent dat je de financiële schade die jouw opdrachtgever hierdoor oploopt, verzekert. Bijvoorbeeld: je bent accountant en maakt een fout in de belastingaangifte van je klant. Hij of zij betaalt daardoor meer belasting dan nodig. Dat noemen we een beroepsfout.

Bij beroepsaansprakelijkheid is vaak alleen sprake van financiële schade. Dit wordt soms ook vermogensschade genoemd. Denk aan de kosten van een project die oplopen. Of aan een klant die inkomsten misloopt. Het kan dus gebeuren dat je als ondernemer om verschillende redenen aansprakelijk wordt gesteld. Hierom kan het belangrijk zijn om een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten.

Dit is wel en niet verzekerd met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering.

Met een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV) ben je verzekerd voor de volgende situaties:

  • Schade door financieel advies. Bijvoorbeeld wanneer je als belastingadviseur een verkeerd advies geeft waardoor een bedrijf onnodig veel belasting moet betalen.
  •  Schade door een beroepsfout of onjuist advies. Een goed voorbeeld met grote gevolgen is wanneer een technisch adviesbureau een verkeerde berekening maakt, waardoor een gebouw instort.
  • Kosten die je maakt voor juridische hulp als je onterecht aansprakelijk wordt gesteld. 

Maar je bent niet verzekerd voor:

  • Schade door advies over investeringen en beleggingen.
  • Schade die ontstaat door software die je ontwikkelt of bouwt.
  • Schade door gebruik van intellectueel eigendom van een ander.

Het kan dus heel verstandig zijn om een BAV te hebben. Voor sommige beroepen is deze verzekering zelfs verplicht. In dit soort beroepen kunnen kosten van schade namelijk erg hoog oplopen en loop je ook sneller het risico op financiële schade. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan je zien of jouw beroep onder de verplichting valt.

De verschillen tussen de beroeps- en bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering.

Allebei de verzekeringen lijken een beetje op elkaar. Toch zijn er 3 grote verschillen:

De oorzaak van de schade.
Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade altijd direct te maken met de gevolgen van fouten die je in je werk maakt. Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het juist om schade die jij of jouw medewerkers veroorzaken bij anderen.

Het soort beroep.
Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het bijna altijd om beroepen waarbij het vooral draait om denken, berekenen en adviseren. Zoals adviseurs en makelaars. Maar bij bedrijfsaansprakelijkheid lopen bijna alle soorten ondernemers het risico op aansprakelijkheid. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit. 

De mogelijkheid om de kans op schade te voorkomen.
Door je vakkennis op peil te houden, te zorgen voor goede algemene voorwaarden en de opdracht inclusief de doelstellingen helder op papier te zetten, verklein je de kans op een fout. Terwijl dit bij bedrijfsaansprakelijkheid meer te maken heeft met de branche waarin het bedrijf actief is. Het ene bedrijf loopt nu eenmaal meer risico in het vakgebied dan het andere.

Lees meer over de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering.

Zo sluit je een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering af:

Het afsluiten van een BAV kan bij Interpolis eenvoudig online. Deze verzekering sluit je aanvullend af op je bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering. Heb je een bedrijf met een omzet groter dan 1 miljoen euro, dan sluit je de BAV af als aanvulling op je verzekeringspakket ZekerInBedrijf. En je bepaalt zelf welke risico's je wel en niet wilt verzekeren.

Het is wel belangrijk dat je op het moment van afsluiten aangesloten bent bij een branchevereniging. Dit is een vereniging waar verschillende bedrijven binnen 1 branche hun krachten bundelen. Zo heb je voor bijna iedere sector wel een branchevereniging waar je je bij kunt aansluiten. We vertellen je graag meer over het afsluiten van een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering en de kosten hiervan.