Inventaris en voorraad verzekeren: waarom is dat belangrijk?

Ondernemen doe je niet met niets. Je omringt je als ondernemer met spullen die je nodig hebt voor de bedrijfsvoering of voor de handel. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen zakelijke inboedel, inventaris en voorraad en waarom het belangrijk is om je als ondernemer op de juiste manier te verzekeren.

Bij het ondernemerschap komen veel dingen kijken. Afhankelijk van jouw soort onderneming loop je naast de algemene ondernemersrisico's soms meer specifieke bedrijfsrisico's. Zo hebben midden- en kleinbedrijven allemaal een inventaris, daarmee wordt de zakelijke inboedel bedoeld. Dit zijn alle spullen die je nodig hebt om mee te werken. Denk aan onder andere computers, bureaus, kasten of gereedschap.

Als je bijvoorbeeld een winkel of groothandel hebt, dan heb je naast je zakelijke inboedel ook te maken met voorraad. Alle spullen die je nodig hebt voor je bedrijf kun je verzekeren tegen risico's, zoals schade, diefstal en brand. 

Het is belangrijk om je goed te verzekeren zodat je niet voor torenhoge kosten komt te staan en vooral niet belemmerd wordt in je bedrijfsvoering. Interpolis risico-expert Marco Geboers: 'Veel bedrijven zijn voor hun inkomsten afhankelijk van het gebruik van apparaten, machines en gereedschap. Als die er niet meer zijn of beschadigd zijn geraakt dan stokt dus gelijk het productieproces en dat raakt al snel de inkomsten.'

Wat is een inventarisverzekering?

Met een inventarisverzekering verzeker je alle spullen in een bedrijfsgebouw die niet voor verkoop bedoeld zijn, maar die je als ondernemer wél nodig hebt voor je werk. De verzekering dekt de kosten die kunnen worden veroorzaakt door schade, diefstal, brand, hagel, storm en wateroverlast. In de meeste gevallen wordt de nieuwwaarde van de spullen vergoed.

De inventarisverzekering is er een die niet mag ontbreken in het verzekeringspakket van de mkb'er. Het is niet voor niets een van de meest gekozen verzekeringen door mkb'ers. Welke spullen je nodig hebt voor je bedrijf of beroep verschilt per ondernemer, dus kijk wat voor jou van toepassing is. Werk je met kostbare spullen? Dan is het zeker aan te raden een inventarisverzekering af te sluiten.

Voorbeeld: inbraak bij een reclamebureau

Het omgooien van een kop koffie over je laptop is zo gebeurd en dat is qua kosten nog te overzien. Een andere situatie wordt het als bij een inbraak bij een reclamebureau alle apparatuur wordt gestolen. Fototoestellen, laptops, lampen, monitors, alles is weg. Dat heeft direct effect op de productiviteit. De fotografie van de campagne van een grote klant moet tijdelijk worden gestaakt of verzet. Daardoor kunnen de kosten snel oplopen.

Niet verplicht, maar wel zo veilig

Marco Geboers: 'Besef als ondernemer goed welke kosten je als ondernemer zelf kunt dragen. Ondanks dat een inventarisverzekering niet verplicht is, dien je voor jezelf goed in kaart te brengen welke spullen uit je inventaris noodzakelijk zijn om te allen tijde je werk voort te kunnen zetten en welke risico's je bereid bent te lopen.'

Aanvullend op een inventarisverzekering zou je nog kunnen denken aan de extra dekking voor elektronische apparatuur. Dan zijn je zakelijke elektronische apparaten óók onderweg en bij privégebruik verzekerd.

Heb je voor je onderneming een bedrijfsruimte of pand gehuurd of gekocht, of laten bouwen? Dan zul je zeker baat hebben bij een inventarisverzekering.

Wat is een voorraadverzekering?

Met een voorraadverzekering verzeker je als ondernemer alle spullen die je verkoopt tegen schade en diefstal. Naast eindproducten zijn ook grond- en hulpstoffen, halffabricaten, verpakkingsmateriaal en producten die je nog aan het bewerken bent, verzekerd. Als je met je bedrijf spullen verkoopt of produceert, is een voorraadverzekering onmisbaar. Stel je voor dat er brand uitbreekt en je plots met lege handen staat? Alle voorraad is met een voorraadverzekering verzekerd voor de vervangingswaarde zodat je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

Voorraadverzekering en inventarisverzekering combineren

Voor beide verzekeringen geldt dat ze bedoeld zijn voor de spullen die je nodig hebt voor je bedrijf. Volgens Marco Geboers vullen beide verzekeringen elkaar goed aan: 'De volgende situaties schetsen waarom het raadzaam is om zowel je inventaris als je voorraad te verzekeren: bij een brand in een timmerfabriek gaan niet alleen de zaagmachines verloren, ook de voorraad gezaagde planken en de op maat gemaakte kast, die in aanbouw was. Als gevolg van waterschade bij een bakker zijn behalve de toonbank, ook de broodrekken met broden en de zakken meel aangetast. In beide gevallen zijn de geleden schades gedekt, mits de timmerfabriek en de bakker zich goed hebben verzekerd voor zowel de voorraad als de inventaris.'