6 meest gekozen verzekeringen door mkb’ers

Ondernemen brengt altijd risico's met zich mee en deze zijn ook nog per branche verschillend. Heb jij als mkb-ondernemer zicht op de meest voorkomende risico's voor jouw onderneming? En weet jij hoe je je kunt verzekeren tegen deze risico’s? Hieronder hebben we de 6 meest gekozen verzekeringen door mkb'ers op een rij gezet.

1. Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)

Met een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verzeker je zakelijke aansprakelijkheid voor schade toegebracht door jezelf, je producten (die je maakt, importeert, installeert of verkoopt), en de mensen of bedrijven die voor je werken. Ook bedrijfsgroei is meeverzekerd.

Let op dat het hier belangrijk is om te kijken wat er voor jouw branche specifiek aanvullend verzekerd zou kunnen worden. Een aannemer loopt namelijk andere risico’s dan een accountant, transporteur of bestuurslid. Denk daarbij aan aanvullende verzekeringen als beroeps­aansprakelijkheid, bestuurders­aansprakelijkheid of een CAR (Construction All Risk) voor in de bouw.
 
Wat het verschil is tussen een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering en een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering? We leggen het hier uit.

2. Inventarisverzekering

Onder inventaris verstaan we alle spullen die je nodig hebt om je beroep uit te oefenen of je bedrijf te runnen. Denk daarbij aan apparatuur, machines, bureaus en bureaustoelen, desktop­computers en andere bedrijfsmiddelen die niet voor verkoop bedoeld zijn. Met een inventarisverzekering verzeker je je inventaris tegen schade door onder andere diefstal, inbraak, brand, hagel, storm en water. Ook hier kun je denken aan een aanvullende verzekering voor elektronische apparatuur; bijvoorbeeld laptops, pinautomaten en navigatiesystemen. Met deze aanvullende dekking is je elektronische apparatuur die je op locatie van je bedrijf of onderweg gebruikt ook verzekerd. Zélfs bij privégebruik zijn je zakelijke elektronische apparaten verzekerd tegen schade of diefstal. 

Interpolis risico-expert Marco Geboers: "Door je elektronische apparatuur aanvullend te verzekeren, verzeker je de kwetsbare onderdelen van je bedrijf. Onderdelen waar je vaak sterk afhankelijk van bent voor je bedrijfsproces."

3. Zakelijke rechtsbijstand­verzekering

De verzekering waar het grootste misverstand over bestaat is de zakelijke rechtsbijstand­verzekering. Veel ondernemers denken namelijk dat een particuliere rechtsbijstand­verzekering zou voldoen bij juridische geschillen. En dat is niet juist. Voor een onderneming dekt een zakelijke rechtsbijstand­verzekering onder andere ook geschillen over niet betaalde rekeningen en andere incassozaken, geschillen met leveranciers en afnemers, geschillen over arbeidscontracten en meer. Lees je wel goed in over wat er binnen de verzekering wel en niet gedekt wordt en houdt rekening met de branche waarin je onderneming actief is.

Geboers: "Ik kan bijna niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zakelijke rechtsbijstand­verzekering is. Zodra je gaat ondernemen krijg je te maken met overeenkomsten met bijvoorbeeld andere ondernemers en toeleveranciers. Aan overeenkomsten zitten veel juridische haken en ogen die je beter kunt overlaten aan juristen, zodat jij je kunt focussen op je onderneming."

4. Zakelijke autoverzekering

Schaf je op de zaak een of meerdere bedrijfswagens aan? Met een zakelijke autoverzekering krijg je de aanschafwaarde terug als je bedrijfsauto binnen 2 jaar na aankoop gestolen of total loss is verklaard én is je rechtsbijstand verzekerd bij het verhalen van schade, reparatie, garantie of verkoop.

Voor je zakelijke auto of bestelbus is minimaal een WA-verzekering verplicht. Of WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (allrisk) verzekeren voor jouw bedrijf de beste keuze is ligt aan verschillende dingen. Bijvoorbeeld de branche waarin je onderneemt of de leeftijd van de auto.

Lees meer over de verschillende dekkingen om een weloverwogen keuze te maken voor jouw bedrijfsauto.

5. Gebouwenverzekering

Heb je een eigen bedrijfspand gekocht, gehuurd of zelf laten bouwen? Dan kun je te maken krijgen met schade door inbraak en diefstal, brand of storm. Een gebouwenverzekering zorgt ervoor dat jouw bedrijfspand of clubgebouw en alles wat daarbij hoort gedekt is tegen schade. Zo kun je -wat er ook gebeurt- met een gerust hart aan de slag blijven.

Staat jouw pand op een bedrijventerrein? Lees meer over risico's op bedrijventerreinen.

6. Verzuimverzekering

Last but not least, een belangrijke verzekering als mkb'er met personeel: een verzuimverzekering. Het risico op een (langdurig) zieke werknemer, daar kun je bijna niet omheen. Ook heb je als werkgever een wettelijke loondoorbetalings­verplichting van 2 jaar. Een verzuimverzekering zorgt ervoor dat de kosten voor loondoorbetaling worden gedekt. 

Marco Geboers: "De verzuimverzekering is een hele relevante verzekering. Personeel is schaars en daar moet je zuinig op zijn. Het is een niet te onderschatten kostenpost. Bovendien kan een verzuimverzekering in samenwerking met deskundige partners enorm helpen in preventie en begeleiding."

Mogelijke kosten voor begeleiding van je zieke medewerker en reïntegratie kun je daarom ook verzekeren. Er zijn verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, passend bij jouw onderneming. Zoals de mkb verzuim-ontzorgverzekering waarmee je het hele proces en begeleiding bij verzuim uit handen kunt geven.

We vertellen je graag meer over ziekteverzuim en de gevolgen voor je bedrijf.