Welke risico’s loop jij als zzp’er in de zorg?

De laatste jaren ziet Nederland een flinke toename in het aantal zzp’ers in de zorgsector, zo blijkt uit de Enquête beroepsbevolking van het CBS. Werk jij bijvoorbeeld in de kinderopvang, verpleging of thuiszorg? Dan heb je als zorgprofessional veel verantwoordelijkheden. Het is daarom belangrijk inzicht te hebben in jouw risico’s en hoeveel impact dit kan hebben op jou en je onderneming. Als er door jouw toedoen schade ontstaat, kunnen de kosten namelijk hoog oplopen. Wij zetten de grootste risico's voor jou op een rij.

Jij of je medewerker veroorzaakt schade aan anderen.

Wanneer je verantwoordelijk bent voor het toedienen van medicatie, kun je fouten maken in dosering. Werk je bijvoorbeeld in de thuiszorg, dan kun je per ongeluk tijdens het werk wat kapot stoten bij de cliënt thuis. Maar ook wanneer door jouw toedoen de cliënt tijdens het wassen uitglijdt en hierbij verwondingen oploopt. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die jij zelf, je medewerkers of je diensten veroorzaken aan anderen. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel vereist door veel zorginstanties.

Er is een juridisch conflict.

Er kan een juridisch conflict ontstaan wanneer een zorginstelling je contract wil openbreken en je uurtarief drastisch verlaagt. Of wanneer facturen niet op tijd worden betaald of afspraken niet worden nageleefd. Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je jouw bedrijf van juridische hulp bij zakelijke conflicten.

Je zakelijke spullen beschadigen.

Onderweg naar een cliënt laat je bijvoorbeeld je tablet uit je handen vallen. Met een verzekering voor elektronische apparaten verzeker je de spullen die je hebt gekocht om je werk goed te kunnen uitvoeren. 

Door ziekte of ongeval kun je niet werken.

Je gaat door je rug door het vele tillen en je kunt maandenlang het werk niet doen. Of raakt door hoge werkdruk overspannen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Je kunt daarnaast gratis gebruik maken van verschillende preventiediensten om jou te helpen uitval te voorkomen.

Je spullen in je auto raken beschadigd of gaan verloren.

Bij een verkeersongeval raken de spullen die je nodig hebt voor je werk beschadigd. Of de spullen of voorraad die in jouw afgesloten auto liggen worden gestolen. Deze kun je verzekeren met een transportverzekering. Het verzekeren van je auto zelf doe je met de zakelijke autoverzekering. Hierbij heb je de keuze uit WA en beperkt of volledig casco. 

Wat kun jij doen om deze risico’s te verkleinen of te voorkomen?

  • Maak heldere afspraken met de opdrachtgever en leverancier en leg deze vast.
  • Werk met leveringsvoorwaarden en laat deze ook juridisch controleren.
  • Zorg voor veilige werkomstandigheden.
  • Houd de werkdruk in de gaten en voorkom overbelasting van medewerkers én jezelf.
  • Berg spullen goed op en laat deze niet rondslingeren.
  • Laat geen dure spullen (met gevoelige medische informatie) achter in je auto.

Goed verzekerd als zzp’er in de zorg.

Als ondernemer in de zorg is het belangrijk inzicht te hebben in jouw specifieke risico’s. Zo kun je gericht actie ondernemen om je risico’s te verkleinen of te verzekeren. En voorkom je problemen in de toekomst.