7 tips om veilig te fietsen met je e-bike

Een e-bike of elektrische fiets is voor veel mensen een uitkomst. De trapondersteuning zorgt voor een hogere snelheid, terwijl je toch in beweging blijft. Maar natuurlijk wil je wel veilig de weg opgaan. Daarbij helpen we je met deze 7 tips.

Steeds meer mensen maken gebruik van een elektrische fiets of e-bike

Door de elektromotor behaal je, al dan niet in combinatie met spierkracht, hogere snelheden dan met een normale fiets. Die hogere snelheid zorgt ervoor dat je gemakkelijker en sneller van A naar B komt. Maar het kan er ook voor zorgen dat je vaker te maken hebt met schade of een ongeval. Het is daarom extra belangrijk dat je goed voorbereid en veilig de weg op gaat.

Sommige elektrische fietsen gebruik je met trapondersteuning

Waar sommige elektrische fietsen volledig worden aangedreven door een motor, zijn er ook elektrische fietsen waarbij je zelf nog een beetje moet trappen om vooruit te komen. Wat voor e-bike of elektrische fiets je ook hebt: met de volgende 7 tips maak je jouw ritten een stuk veiliger.

Tip 1: houd rekening met het opstappen

Wanneer je op een elektrische fiets stapt die wordt aangedreven door een motor, dan kan het voorkomen dat de motor een kleine stimulans geeft en de fiets gaat rollen. Het is daarom goed om, voordat je opstapt, de motor in de laagste ondersteuning te zetten. Op deze manier beperk je de duw in de rug. Ook is het verstandig om in het begin te oefenen met je nieuwe fiets. Zo leer je de fiets kennen en voel je beter aan hoe de motor en versnellingen precies werken.

Tip 2: stel je fiets af op jouw lengte

Het is natuurlijk belangrijk dat je goed bij de grond kunt komen als je snel moet afstappen. Omdat een elektrische fiets of e-bike zwaarder is dan een gewone fiets, kan een te hoog zadel gevaarlijke situaties opleveren bij het afstappen. Zorg daarom voor een goede zithoogte, waarbij je knie net niet helemaal gestrekt is tijdens het fietsen. Stel ook je stuur goed af. Dit bepaal je door met je vuist het stuur aan te raken, terwijl je met je elleboog op het puntje van je zadel leunt.
Het stuur van een e-bike met daaraan een fietsmand

Tip 3: let op je snelheid

Met een e-bike of elektrische fiets behaal je snelheden tot 25 kilometer per uur, waardoor je meestal harder gaat dan andere fietsers. Let daarom op drukke punten extra goed op en minder op deze plekken je snelheid. Of rem gedoseerd af als er veel andere weggebruikers op het fietspad zijn. Daarnaast is het veilig om een fietshelm te dragen, zeker wanneer je op maximale snelheid fietst. Tot slot is het gebruik van zijspiegels handig om inhalende fietsers of scooters te zien aankomen of om zelf te kijken of inhalen veilig is.

Tip 4: Gebruik een helm en zijspiegels

Tijdens je fietsrit is het veilig om een fietshelm te dragen, zeker wanneer je op maximale snelheid fietst. Ook is het gebruik van zijspiegels handig om inhalende fietsers of scooters te zien aankomen of om zelf te kijken of inhalen veilig is.

Tip 5: trap niet bij in bochten

Bij een elektrische fiets maak je regelmatig gebruik van trapondersteuning om sneller vooruit te komen. Op lange, rechte stukken is dit geen probleem. Maar als je op volle snelheid een bocht nadert én bijtrapt, dan kun je je evenwicht verliezen. Laat je elektrische fiets dus het werk doen in de bochten en houd zelf je trappers stil.

Tip 6: stel je fietsonderdelen veilig

In het geval van een elektrische fiets of e-bike moet je regelmatig je accu opladen. Er is dus niets vervelender dan dat deze accu gestolen wordt. Kies daarom voor een fiets waarbij je de accu gemakkelijk kunt verwijderen en draag deze bij je als je jouw fiets hebt gestald. Of gebruik een extra slot om je accu mee op slot te zetten. Thuis kun je de accu op een veilige plek bewaren. Neem ook onderdelen zoals je fietscomputer of -navigatie mee wanneer je je fiets stalt.

Tip 7: laat je niet afleiden door je telefoon

Afleiding is een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen in het verkeer. Niet voor niets is het inmiddels ook op de fiets verboden om je telefoon in de hand te hebben. Vind je het lastig om inkomende telefoontjes of berichten te negeren? Dan is onze PhoNo app iets voor jou. Deze app helpt je mobielvrij te fietsen.

Helaas is schade of diefstal van (onderdelen van) je elektrische fiets niet altijd te voorkomen

Daarom is het verstandig om een goede fietsverzekering af te sluiten. Let er hierbij op dat de losse onderdelen van de elektrische fiets (zoals de accu) ook zijn meeverzekerd. Zo ga je met een gerust gevoel de weg op.