Scooter huren op vakantie? Voorkom schade!

Ga je tijdens je vakantie in het buitenland de omgeving verkennen op een huurscooter? Erg leuk, maar wees wel goed voorbereid. Scooterongevallen op vakantielocaties komen namelijk steeds vaker voor. Met deze tips verklein je de kans op een ongeval.

Een scooter huren in het buitenland brengt risico's met zich mee

Op een scooter rondtoeren tijdens je vakantie in bijvoorbeeld Zuid-Europa of Azië? Het lijkt de ideale manier om te genieten van het landschap, maar brengt ook risico’s met zich mee. Elk jaar krijgen honderden Nederlanders te maken met een scooterongeluk tijdens hun vakantie. Dat komt onder meer doordat het verkeer in veel landen drukker en chaotischer is dan in Nederland. Vaak is ook het wegdek slechter en in sommige landen wordt er links gereden. Bovendien hebben huurscooters in het buitenland vaak een zwaardere motor dan scooters waar we in Nederland op rijden.

Scooters in het buitenland hebben bijna altijd een motorinhoud van minstens 110cc

Vooral in Azië hebben scooters minimaal deze motorinhoud. Op daarop te mogen rijden, heb je in Nederland een motorrijbewijs nodig. Ter vergelijking: scooters in Nederland hebben een inhoud van 50cc. Dat is een behoorlijk verschil. Vaak huren toeristen tijdens hun vakantie dus een relatief zware scooter, zonder dat ze hier veel rijervaring mee hebben. Of zonder dat ze een motorrijbewijs hebben, terwijl dat eigenlijk wel moet.


Verhuurbedrijven in het buitenland doen meestal niet moeilijk als je geen motorrijbewijs hebt. Het is toch verstandig om hier zelf goed op te letten. Want als je te maken krijgt met een scooterongeluk, dan zijn kosten voor behandeling en repatriëring vaak niet verzekerd als je niet het juiste rijbewijs hebt. En veroorzaak je zelf een ongeluk, dan kun je daar zelfs voor vervolgd worden.
Een man in het buitenland die op een huurscooter zit en een helm draagt

Laat je goed adviseren bij het huren van een scooter

Ook bij het huren van een scooter geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Stel jezelf daarom de volgende vragen voordat je jouw handtekening zet onder een huurovereenkomst:
  • Is het een erkend verhuurbedrijf?
  • Wat is de cilinderinhoud van de scooter?
  • Heb je het juiste rijbewijs voor het voertuig dat je huurt?
  • Zit er een helm bij?
  • Is de verhuurovereenkomst in het Engels opgesteld en duidelijk geformuleerd?
  • Hoe is de scooter verzekerd? Is dit door de verhuurder geregeld?
  • Weet je hoe het zit met de medische kosten als je te maken krijg met een ongeluk of schade?

Door vooraf over deze zaken na te denken, verklein je de kans op ongelukken

Heb je alleen een auto- of brommerrijbewijs, huur dan zeker geen scooter met een motorinhoud die groter is dan 50cc. Is deze niet te vinden? Dan kun je beter een (elektrische) fiets huren of gebruikmaken van het openbaar vervoer. Heb je een lichte scooter gehuurd en zijn alle randzaken goed geregeld? Dan kun je met een gerust hart op pad gaan en genieten van je vakantie. Blijf wel alert, zodat je jezelf niet laat verrassen in het verkeer. En vergeet niet om jezelf goed in te smeren met zonnebrand!