Dieven keren terug van vakantie en gaan weer op pad in donkere dagen

Als na de vakantieperiode de dagen korter en donkerder worden, gaan inbrekers weer meer op pad. Interpolis verwacht na een opvallend rustige zomer weer een flinke toename van het aantal inbraakpogingen. Traditiegetrouw verdubbelt het aantal inbraken tussen juni en december, laat de InbraakBarometer zien.

Vanaf september neemt het aantal inbraken weer toe. Het wordt weer eerder donker, de lichten gaan vroeger aan en dat maakt het voor dieven makkelijker om te zien of er iemand thuis is. ‘Voorkom in ieder geval dat in één oogopslag te zien is of je thuis bent en zorg dat het lijkt alsof er mensen aanwezig zijn. Dat bespaart veel ellende’, zegt Youri van der Avoird, binnen Interpolis verantwoordelijk voor Slimme Oplossingen Wonen.

Inbreker gaat voor makkelijk doelwit

Dieven slaan liever hun slag bij huizen waar ze makkelijk naar binnen kunnen, dan bij plekken waar ze waardevolle spullen verwachten. Daarom loont het om voorzorgsmaatregelen te nemen en te checken of jouw regio populair is bij inbrekers.

Tot nu toe minder inbraken

Het aantal inbraken is dit jaar met 18.089 maar liefst 20% lager dan in dezelfde periode in 2019. Dit is vooral te zien in de provincies Limburg (-41%), Groningen (-37%) en Friesland (-32%). Alleen in Overijssel nam het aantal inbraken toe (+9%).

Vakantiepiek bleef uit dit jaar

Hoewel het aantal inbraken weer een ‘normaal niveau’ bereikte in juni, was ook de zomer rustiger dan in eerdere jaren. Doorgaans nam in juli en augustus het aantal inbraken flink toe van zo’n 600 naar ongeveer 800 per week, omdat veel mensen dan op vakantie zijn. Dit jaar bleef de vakantiepiek in woninginbraken uit. Een van de oorzaken hiervan lijkt te zijn dat Nederlanders minder op vakantie gingen. Dit geldt met name in provincies als Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Friesland.

4 tips om het inbrekers lastig te maken

  1. Zorg dat het lijkt alsof je thuis bent door licht te laten branden als je niet thuis bent. Dan weten inbrekers niet of ze het rijk alleen hebben.
  2. Sluit ramen en deuren goed af als je van huis gaat. Bij 73% van de inbraken komen dieven toch binnen via een open raam.
  3. Voorkom dat dieven gebruik kunnen maken van ladders, trapjes of andere opstapjes in de tuin om het huis in te komen.
  4. Houd heggen en struiken om het huis bij. Zo kunnen buren beter een oogje in het zeil houden.

De InbraakBarometer

Benieuwd naar het inbraakrisico in jouw wijk? Kijk op inbraakbarometer.nl.