Veelgestelde vragen

Mijn vlucht is geannuleerd of uitgesteld door personeelsgebrek op de luchthaven. Wat moet ik doen?
Neem contact op met je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Zij hebben een contract met jou en moeten, als zij dit niet na kunnen komen, een passend alternatief bieden. Of gemaakte (extra) kosten vergoeden.
Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten vanwege structureel personeelsgebrek is namelijk niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.

Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij vertraging van je vlucht?
Ben je door vertraging meer dan 3 uur later aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij:
  • als je vlucht start in een EU-land, of
  • als je vliegt van buiten de EU naar een land binnen de EU met een Europese vliegtuigmaatschappij.
Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij annulering van je vlucht?
Wordt je vlucht geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij? Dan krijg je je vluchtkosten vergoed. En daar bovenop krijg je soms ook een extra vergoeding. Die is wel afhankelijk van wanneer je precies geïnformeerd bent over de annulering.
  • Ben je meer dan 2 weken voor vertrek geïnformeerd? Dan heb je geen recht op een vergoeding.
  • Ben je tussen de 14 en 7 dagen voor vertrek geïnformeerd, én meer dan 2 uur eerder vertrokken of 4 uur later aangekomen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.
  • Ben je 7 dagen voor vertrek of daarna pas geïnformeerd, én meer dan 1 uur eerder vertrokken of meer dan 2 uur later aangekomen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.
Geen vergoeding bij buitengewone omstandigheden.
Het kan gebeuren dat je ondanks vertraging tóch geen recht hebt op een vergoeding. Er is dan sprake van een 'buitengewone omstandigheid'. De vliegtuigmaatschappij moet dan wel kunnen aantonen dat die niet verantwoordelijk is voor de vertraging. Dat is bijvoorbeeld zo bij vertraging of annulering door:
  • terrorisme;
  • een natuurramp;
  • extreme weersomstandigheden, waardoor het vliegtuig niet kan vertrekken;
  • een noodlanding, bijvoorbeeld omdat een passagier met spoed medische hulp nodig heeft;
  • staking van de luchtverkeersleiding.
Op de website van Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten bij annulering, wijziging of het missen van je vlucht. Ook op de website van de Rijksoverheid vind je informatie over dit onderwerp.
Ik heb mijn vlucht gemist door de lange wachtrijen op de luchthaven, wat nu?
Bij vertraging of uitval van je vlucht heb je soms recht op een vergoeding. Maar mis je je vliegtuig door de lange wachtrijen vanwege drukte op de luchthaven? Dan ligt de situatie anders. Er is dan geen sprake is van een vertraagde of uitgevallen vlucht. Gelukkig kun je soms toch een vergoeding krijgen. Schiphol en Eindhoven Airport compenseren hun reizigers die in een bepaalde periode door de lange wachtrijen hun vlucht hebben gemist. Goed om te weten, er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Kijk hiervoor op de website van Schiphol en Eindhoven Airport

Schakel je rechtsbijstandverzekering in.
Heb je een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis met de module Consument & Wonen? Neem dan contact op met Achmea Rechtsbijstand. Heb je ergens anders een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met die verzekeraar. De verzekeraar kan een claim neerleggen bij Schiphol. Je moet wel kunnen aantonen dat het missen van de vlucht niet je eigen schuld was. Was je bijvoorbeeld wel ruim op tijd op Schiphol? Je rechtsbijstandsverzekeraar kan je hierbij verder helpen.

Je reis- of annuleringsverzekering speelt geen rol.
Je reisverzekering of annuleringsverzekering kan in deze situatie helaas niets voor je betekenen. Want er is geen sprake van vertraging die ervoor zorgt dat je 1 of meerdere reisdagen mist. De vliegtuigen vertrekken gewoon op tijd.

Hulp van EUclaim.
Je kunt eventueel de hulp inschakelen van een partij als EUclaim. Die probeert jouw schade te verhalen. Als dat lukt, betaal je hen administratiekosten. Lukt het niet? Dan betaal je ook niets. Op de website van EUclaim kun je gemakkelijk berekenen hoeveel kilometer je vlucht is. Je ziet dan ook meteen op welk bedrag je mogelijk recht hebt.
Mijn reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij is niet bereikbaar of reageert niet op mijn berichten. Wat moet ik doen?
Het is op dit moment erg druk bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. Het kost tijd om voor alle gedupeerde reizigers een oplossing te vinden. We raden je aan om regelmatig contact te blijven zoeken met het betreffende bedrijf. Als er nog geen reactie is op het moment dat de reis zou plaatsvinden, dan kun je de organisatie schriftelijk aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van hun contract. Op de website van Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten bij annulering, wijziging of het missen van je vlucht.

Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten vanwege structureel personeelsgebrek is namelijk niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.
Mijn bagage is beschadigd of kwijt door de luchtvaartmaatschappij, is dit verzekerd?

Je hebt schade aan je koffer of bagage
Als er schade aan je bagage ontstaat door de luchtvaartmaatschappij, dan is het belangrijk dat je bij hen een melding maakt. Je ontvangt dan een Property Irregularity Rapport (PIR). Hiermee toon je aan dat de schade door de luchtvaartmaatschappij is ontstaan.

Ontstaat de schade doordat je bagage in het ruim wordt vervoerd? Schade aan gewone bagage is dan verzekerd, maar schade aan diefstalgevoelige spullen niet. Informeer bij de luchtvaarmaatschappij wat zij voor jou kunnen betekenen. Mogelijk kunnen zij de schadeclaim in behandeling nemen. Op de website Rechten van vliegtuigpassagiers vind je meer informatie over je rechten bij vertraging, verlies of beschadiging van je bagage.

 

Je bent je koffer kwijt
Ben je net aangekomen op je reisbestemming? Het is niet zo handig als je al je spullen kwijt bent. Je mag dan op onze kosten spullen kopen die je meteen nodig hebt, zoals kleding. Wij vergoeden deze kosten tot maximaal € 250,- per verzekerde, per reis.

Vaak worden koffers binnen 60 dagen teruggevonden. Dat is natuurlijk het fijnste. We wachten daarom deze termijn af voordat we je koffer en spullen kunnen vergoeden.

Krijg je je koffer niet meer terug? Vraag dan online of via onze app de kosten van deze spullen terug. Maak hiervoor een lijst met alle spullen die je meenam, de geschatte waarde en de ouderdom.

Wat zijn mijn rechten als vliegtuigpassagier?

Heb je een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis met de module Consument & Wonen? Neem dan contact op met Achmea Rechtsbijstand. Zij kunnen jou hier alles over vertellen.

 

Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Op de website van rechten van vliegtuigpassagiers lees je wat je kunt doen bij een niet-verzekerde annulering, vertraging of omboeking van je vlucht.