Zorgkosten aftrekken van de belasting

Zorgkosten die u maakte, kunt u misschien aftrekken van de belasting. U betaalt dan minder belasting. Lees welke en hoe u de kosten kunt aftrekken.

Zijn mijn zorgkosten aftrekbaar?

Waar vindt u een overzicht van de gemaakte zorgkosten? En hoe weet u welke zorgkosten u kunt meenemen in uw belastingaangifte? We helpen u graag bij deze vragen.

Download eenvoudig uw zorgkostenoverzicht

De Belastingdienst kan u om een bewijs vragen dat u kosten heeft gemaakt. Bewaar daarom uw rekeningen, bonnetjes en uw zorgkostenoverzicht als daar kosten op staan die u (gedeeltelijk) zelf betaalde. Heeft u geen zorgkostenoverzicht meer? Download deze dan eenvoudig via Mijn Zorggebruik.

Uw zorgkostenoverzicht in Mijn Zorggebruik

  • Kies zelf welk jaaroverzicht u wilt hebben.
  • Gemakkelijk te downloaden als pdf.
Log veilig in op Mijn Zorggebruik met DigiD en sms-controle of DigiD app.

Wat ik kan opnemen in mijn belastingaangifte?

U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om de kosten te mogen aftrekken. U mag alleen kosten aftrekken die u vorig jaar maakte. En die u niet vergoed kreeg. Daarnaast moeten deze kosten boven een bepaald bedrag uitkomen: het drempelbedrag.

Zorgkosten die u kunt aftrekken

Bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, steunzolen of een kunstgebit. Op de website van de Belastingdienst vindt u een volledige lijst van (deels) aftrekbare kosten.

Zorgkosten die u niet kunt aftrekken

Bijvoorbeeld uw zorgpremie (basispremie en aanvullende premie), het verplicht of vrijwillig eigen risico, de wettelijke eigen bijdrage, een rollator, krukken of andere loophulpmiddelen. Op de website van de Belastingdienst vindt u een volledige lijst van niet aftrekbare kosten.