Vergoeding van vervoer

Reis je naar je zorgverlener en terug voor een behandeling? Misschien heb je dan recht op een vergoeding van je reiskosten.

Krijg ik reiskosten vergoed?

Zonder toestemming (machtiging) kun je geen vervoerskosten terugvragen. Vraag dus altijd eerst toestemming aan!

Je krijgt een vergoeding:

 • Als je je buiten jouw huis alleen per rolstoel kunt verplaatsen.
 • Als je een blijvende visuele handicap hebt, waarbij jouw zicht minder dan 20% aan beide ogen is en je je niet zonder begeleiding kunt verplaatsen. En dit vervoer nodig is voor behandelingen die vergoed worden uit de basisverzekering.
 • Als je nierdialyse krijgt.
 • Als je een oncologische behandeling (radio-, chemo- of immuuntherapie) krijgt. Vanaf de intake (ook bekend als het bekendmakingsgesprek), tot en met de 1e controle na de laatste behandeling.

Dit geldt ook voor vervoer dat verband houdt met consulten, onderzoeken of controles van bovenstaande zorg.

 • Als je geriatrische revalidatiezorg (herstel van ouderen na een behandeling in het ziekenhuis) krijgt.
 • Als je donor bent bij een transplantatie.
 • Als jouw kind jonger dan 18 jaar is en intensieve kindzorg krijgt.
 • Als je een groeps-dagbehandeling nodig hebt binnen een zorgprogramma voor specifieke patiëntgroepen.

Gelden deze situaties niet voor jou?
En heb je voor jouw behandeling langere tijd, een vast aantal keer, vervoer nodig? Dan krijg je misschien een vergoeding voor jouw reiskosten via de hardheidsclausule. Lees meer over de hardheidsclausule bij vervoer.

Hoe vraag ik toestemming?

Je vraagt online toestemming aan via de Interpolis Zorg App. Of je kunt bellen met de Vervoerslijn via telefoonnummer 071 365 41 54. Wij hebben de volgende gegevens van je nodig:

 • De periode dat er vervoerskosten worden gemaakt
 • Je vertrekadres
 • Je aankomstadres
 • Soort behandeling

Kies de beste manier om te reizen.

Heb je een machtiging geregeld? Dan krijg je jouw vervoer vergoed. Je leest hier meer over de verschillende soorten vervoer.

Je reist met eigen vervoer.
Als je met eigen vervoer naar je behandeling gaat, vergoeden wij € 0,38 per kilometer. Met de routeplanner van Easy Travel berekenen wij op basis van de snelste route het aantal kilometer. Bereken zelf eenvoudig de afstand van je route met de routeplanner van Easy Travel via Mijn Zorggebruik. Gebruik je een andere routeplanner? Dan kan er een verschil zijn met het aantal kilometers dat wij vergoeden.

Je reist met het openbaar vervoer.
De vergoeding geldt voor reizen met de trein, bus, tram, metro of veerboot. Als je reist met de trein, dan vergoeden wij alleen de kosten van de 2e klas.

Je reist met de taxi.
Als je reist met de taxi betaal je de taxi eerst zelf. Je bewaart het bonnetje goed en stuurt deze mee in de declaratie. Wij betalen je dan een deel van de rekening terug. Het te vergoeden bedrag is nooit hoger dan het bedrag van je taxideclaratie. Lees meer over vervoer per taxi.

Andere vervoersvergoedingen:

Basisverzekering: Vergoeding van overnachting.
Reis je voor jouw behandeling 3 of meer dagen achter elkaar naar en van uw zorgverlener? Dan heb je misschien recht op een vergoeding van overnachtingen. Bekijk de vergoeding.

Basisverzekering: Met de ambulance.
Soms kun je in geval van niet-spoedeisende zorg ook gebruik maken van vervoer met de ambulance. Bekijk de vergoeding.

Aanvullende verzekering: Vergoeding voor bezoekers.
Verblijf je in een ziekenhuis of GGZ-instelling? Misschien kun je ook een vergoeding krijgen voor de reis- en overnachtingskosten van jouw bezoek. Bekijk de vergoeding.

Aanvullende verzekering: Vergoeding in het buitenland.
Heb je een  expertisebehandeling in het buitenland en reis je met het vliegtuig, openbaar vervoer of eigen vervoer? Misschien kun je een vergoeding krijgen voor jouw reiskosten naar het ziekenhuis. Bekijk de vergoeding.

Reiskosten declareren:

Heb je toestemming gekregen en reisde je met eigen vervoer, het openbaar vervoer of met een taxi? Of bezocht een vriend of gezinslid je in het ziekenhuis? En maakte die daarbij kosten voor bezoek of verblijf? Vul dan het formulier volledig in:

Stuur het formulier in via de app, via Mijn Zorggebruik of per post.
Sla het formulier op voordat je het invult. Alleen volledig ingevulde én ondertekende formulieren nemen we in behandeling. Je kunt meerdere formulieren in 1 keer insturen.

 • Via de Interpolis Zorg app of via Mijn Zorggebruik:
  Je scant simpelweg het declaratieformulier. In gemiddeld 2 werkdagen staat het geld op jouw rekening, en is het zichtbaar in het declaratie-overzicht.

 • Via de post:
  Stuur jouw declaratieformulier in een envelop met postzegel naar:

  Interpolis Zorg
  Afdeling Declaratieservice
  Postbus 70001
  3000 KB Rotterdam

  Je ontvangt dan binnen 10 werkdagen jouw vergoeding en het declaratie-overzicht.