Welke hulp krijg ik bij psychische problemen?

Veel mensen krijgen te maken met psychische klachten. Voor lichte klachten zoals stress of burn-out klachten kun je naar de huisarts. Veel huisartsen maken gebruik van een Praktijkondersteuner GGZ voor deze klachten. Je arts kan je ook verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De basisverzekering vergoedt GGZ vanaf 18 jaar.

De huisarts kan lichte klachten behandelen
In veel huisartsenpraktijken kun je psychologische hulp krijgen van de huisarts of een praktijkondersteuner GGZ. Het zijn meestal korte behandelingen zoals een behandeling tegen een burn-out of lichte depressie. Je krijgt bijvoorbeeld een paar gesprekken of je volgt een online zelfhulpprogramma. Je betaalt hiervoor geen eigen risico.

Extra vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering
Wij vinden het belangrijk om je te ondersteunen met oplossingen die helpen om goed voor jezelf te zorgen. Vanuit de aanvullende verzekering biedt Interpolis de volgende vergoedingen:

  • Online zelfhulpmodules van Mirro.
  • Slaapcursus online en offline. ZorgCompact vergoedt alleen een online slaapcursus van Somnio.
  • Preventieve psychische zorg: 1 coachingstraject. Alleen bij Shared Ambition.
  • Leefstijltrainingen. Alleen vergoeding vanuit ZorgActief.
  • Beweegzorg. Alleen vergoeding vanuit ZorgActief.
  • Meer informatie over onze vergoedingen vind je in de vergoedingentool.

GGZ vanuit de basisverzekering is er voor lichte tot zware problemen
Bij lichte tot zware problemen is een verwijzing nodig voor een hulpverlener binnen de GGZ. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je gaat dan bijvoorbeeld naar een psycholoog, psychotherapeut of psychiater. Hiervoor heb je eerst een verwijzing nodig.

De gemeente regelt GGZ tot 18 jaar
Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen een verwijzing krijgen voor jeugd-GGZ van de huisarts. Voor jeugd-GGZ kun je terecht bij je gemeente. Ook de vergoeding regel je via de gemeente. Je leest meer op de website Regelhulp.nl.