Aansprakelijkheid

Op eigen benen staan: denk na over het verzekeren van aansprakelijkheid

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, denk je waarschijnlijk niet meteen na over het verzekeren tegen schade die je per ongeluk toebrengt aan iemand anders. Dat is begrijpelijk. Toch is dit een goed moment om na te denken over het verzekeren van aansprakelijkheid. Want op eigen benen staan, betekent ook dat je nadenkt over verantwoordelijkheden en risico's.

Flatscreen die scheef aan de muur hangt en beschadigd is

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig

Natuurlijk wil je nooit schade toebrengen aan anderen of aan spullen van anderen. Toch is dit helaas niet altijd te voorkomen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Als je iets doet waardoor schade ontstaat, kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld als je tijdens een verhuizing van een vriend spullen laat vallen terwijl je helpt. Of als je hond iemand bijt, waardoor deze persoon gewond raakt. Zowel materiële schade (schade aan spullen) als letselschade (schade aan een persoon) kan leiden tot hoge kosten. Het is dan een geruststellende gedachte als je hiervoor verzekerd bent. Een aansprakelijkheidsverzekering keert uit wanneer je schade aan anderen toebrengt.

Ga na of je voor aansprakelijkheid meeverzekerd bent bij je ouders

Studeer je? Dan is het mogelijk dat je voor aansprakelijkheid bent meeverzekerd bij je ouders. Ga dit na voordat je een verzekering afsluit. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. Ben je niet meeverzekerd bij je ouders? Voor een paar euro per maand sluit je al een aansprakelijkheidsverzekering af. De kosten bij een schade kunnen hoog oplopen.