inline/alertinline/chevron-leftinline/chevron-left-aquainline/chevron-rightinline/chevron-right-aquainline/clearfacebookflaghashtaglinkedininline/loginlogo_labinline/logoutinline/menu-closeinline/menu-openinline/modal-closeinline/modal-close-whiteinline/next-aquainline/play-largeinline/pointer-moreinline/previous-aquainline/searchaanmeldeninline/social-facebookinline/social-instagraminline/social-linkedininline/social-twitterinline/social-youtubetagtwitterwhatsapp

18 jaar en zorgverzekering
Ben je 18 jaar geworden? Dan moet je zelf premie gaan betalen voor de zorgverzekering. Dit is vastgesteld in de Zorgverzekeringswet. Tot je 18e was je kosteloos verzekerd. 

Lees hier wat je moet doen en hoe je kunt besparen op de kosten van je verzekering.

Regel je zorgverzekering in de volgende 6 stappen.

Stap 1: Kies een basisverzekering

Je hebt 2 mogelijkheden: sluit een eigen verzekering af of blijf verzekerd via je ouders. Je kunt alleen verzekerd zijn via je ouders als je studiefinanciering ontvangt of als je ouders kinderbijslag ontvangen.

 

Met de basisverzekering van Interpolis profiteer je van de volgende voordelen: 

  • € 104,25 per maand voor de basisverzekering, bij het laagste eigen risico van € 385,-.
  • Online gemak én persoonlijk contact via telefoon en WhatsApp

Bekijk onze zorgverzekering.Stap 2: Kies een aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering verzeker je je tegen hoge extra zorgkosten die niet verzekerd zijn in de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie. Een aanvullende verzekering is verstandig als je extra kosten verwacht die hoger zijn dan de kosten van de premie.

Bekijk de aanvullende verzekeringen van Interpolis

Stap 3: Kies een tandartsverzekering

Als je 18 bent, ben je voor tandartskosten niet meer kosteloos verzekerd via je ouders.


Bekijk de tandartsverzekering van Interpolis

Stap 4: Kies je eigen risico

  • Je hebt een wettelijk verplicht eigen risico van € 385,- per kalenderjaar. Als je zorgkosten hebt, betaal je die kosten eerst uit je eigen risico. Niet alle kosten vallen onder het eigen risico. Huisartskosten worden bijvoorbeeld wel direct vergoed.
  • Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, ontvang je korting op je premie. Dit is aantrekkelijk als je weinig zorgkosten maakt. Het is dan wel verstandig om ervoor te zorgen dat je genoeg spaargeld hebt om het verplichte en vrijwillige eigen risico te betalen.
Lees meer over het eigen risico

Stap 5: Vraag zorgtoeslag aan

Vraag zorgtoeslag aan om een deel van je premie te betalen. Zodra je 18 bent, kun je zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.


Lees meer over de zorgtoeslag

Stap 6: Geef je wijzigingen door

Geef het aan ons door als je je zorgverzekering wilt wijzigen of opzeggen. Wil je zo snel mogelijk overstappen, geef dit dan door vóór je 18e verjaardag. Daarna kun je altijd elk jaar overstappen per 1 januari van het nieuwe jaar.


Tips voor het kiezen van een voordelige zorgverzekering
  • Controleer of je korting kunt krijgen via een collectieve zorgverzekering. Een collectieve zorgverzekering is een verzekering voor een groep mensen, bijvoorbeeld een werkgever of een vereniging. Bij Interpolis krijg je korting als je klant bent van de Rabobank. Lees meer over collectieve zorgverzekeringen
  • Kijk kritisch wat je echt nodig hebt. Heb je naast de halfjaarlijkse controle (bijna) nooit tandartskosten? Bekijk dan of het zelf betalen van de tandartskosten goedkoper is dan een tandartsverzekering. Als je blessuregevoelige sporten beoefent, kun je een verzekering voor fysiotherapie overwegen.
  • Voorkom dat je dubbel betaalt voor zorg in het buitenland. Controleer daarom je reisverzekering en je aanvullende zorgverzekering.
  • Denk na over een vrijwillig eigen risico (zie stap 4).

Hulp nodig?

U bereikt ons op werkdagen tussen 8:00 en 18:00 uur.

Bel de Interpolis ZorgActief Lijn
013 462 20 25


Direct een vraag? Gebruik WhatsApp
06 22 27 16 29
Zo gaan we om met privacy & beveiliging.


Geen haast? Stuur een e-mail naar ZorgActief@interpolis.nl.
Reactie binnen 10 werkdagen.