Ik word 18 jaar: wat betekent dit voor mijn zorgverzekering?

Je betaalt voortaan premie

Vanaf je 18e jaar moet er premie betaald worden voor je zorgverzekering. Door jou als je voor een eigen verzekering kiest. Of door je ouders als je bij hen verzekerd blijft. Je betaalt premie vanaf de 1e van de maand na je verjaardag.

Je gaat eigen risico betalen

Iedereen die 18 jaar of ouder is, betaalt verplicht eigen risico. Voor 2024 is dit € 385,-. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Dit noemen we een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, ontvang je korting op je premie.

Zorgtoeslag aanvragen

Je kunt als jongere zorgtoeslag aanvragen bij Dienst Toeslagen. Zorgtoeslag is wat de overheid meebetaalt aan zorgkosten. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

We helpen jou de beste keuzes te maken.

Vrouw en man zijn aan het ontbijten.

Stap 1: eigen zorgverzekering of verzekering ouders?

Zelf je verzekering afsluiten:
Je wordt zelf verzekeringnemer en gaat zelf premie betalen. Je regelt dit door zelf een verzekering aan te vragen. Je kunt hetzelfde pakket houden of wijzigingen doorgeven.


Verzekerd blijven bij je ouders:

Pas de verzekering aan zoals je wilt. Dit moet geregeld zijn in de maand waarin je 18 jaar wordt. Anders krijg je dezelfde basisverzekering en aanvullende verzekering als je ouders. Misschien heb je daardoor een te uitgebreide verzekering waardoor je te veel premie betaalt.

Man zit achter zijn laptop in huis.

Stap 2: welke basisverzekering?

De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt. De meeste zorgkosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bij ons heb je de keuze uit 2 verschillende basisverzekeringen.

ZorgCompact:
Als jongere heb je vaak minder zorg nodig en minder geld om uit te geven. ZorgCompact is een basisverzekering waarbij je alles online regelt. Je hebt de keuze voor 1 aanvullende verzekering met tanddekking.

ZorgActief:
Heb je bepaalde zorg nodig? Of wil je meer zekerheid? Dan is ZorgActief een betere keuze. Je hebt de keuze uit 3 aanvullende verzekeringen en 3 tandverzekeringen.
3 mensen zitten gezellig buiten aan een picknicktafel.

Stap 3: vrijwillig eigen risico?

Je hebt een verplicht eigen risico van € 385,- per kalenderjaar.
Als je zorgkosten hebt uit de basisverzekering, betaal je die kosten eerst uit je eigen risico. Niet alle kosten vallen onder het eigen risico. Huisartskosten worden bijvoorbeeld wel direct vergoed.

Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico.
Dit noemen we een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, ontvang je korting op je premie. Dit is aantrekkelijk als je weinig zorgkosten maakt. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan krijg je tot wel € 20,- per maand korting op je premie.

Man leunt op vrouw na het joggen.

Stap 4: aanvullende verzekering?

Vanaf je 18e jaar worden bepaalde kosten voor de tandarts, fysio- en oefentherapeut niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor sluit je een aanvullende verzekering af. Met een aanvullende verzekering verzeker je je tegen extra zorgkosten die niet verzekerd zijn in de basisverzekering.

 

Bij ZorgCompact kun je kiezen voor 1 aanvullende verzekering.

Met de aanvullende verzekering ZorgCompact Plus vergoeden wij onder andere een tandartscontrole, 6 fysiobehandelingen, spoedeisende zorg in het buitenland en reisvaccinaties.

 

Bij ZorgActief kun je kiezen uit 3 aanvullende verzekeringen.

Je kunt kiezen uit de aanvullende verzekeringen ZonderMeer, MeerZeker en ZonderZorgen. Ook heb je de keuze uit 3 tandverzekeringen.

Vrouw zit op de bank achter haar laptop.

Tip: als jongere kun je zorgtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag is wat de overheid meebetaalt aan zorgkosten.

Als jongere zwem je waarschijnlijk niet in het geld. Dan is het wel zo fijn dat je met de zorgtoeslag een deel van je zorgverzekering kunt betalen. Via Dienst Toeslagen kun je zien of je recht hebt op zorgtoeslag. Het bedrag hangt af van jouw inkomen. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

Vrouw zit buiten en lacht naar een andere vrouw

Interesse in onze zorgverzekering?

Weet je welke zorgverzekering en pakket het beste bij jou en jouw situatie past? Bereken dan makkelijk je premie op rabobank.nl. Daarna kun je onze zorgverzekering direct online afsluiten.

Ook interessant voor jou?

Vrouw zit op de bank achter haar laptop

Tweede arts online: voor vragen over jouw zorg

Heb je vragen of twijfels over een medische klacht, diagnose of behandeling? Op de aanvullende verzekering krijg je kosteloos online uitleg en advies van een medisch specialist.
Vrouw zit op de bank met haar laptop op schoot

Online hulp bij stress en burn-out

Raakt je batterij sneller leeg? Of vind je het lastiger om focus te houden? De online psychologen van HeyCoach staan voor je klaar. Iemand die tijd neemt voor jou en jouw verhaal. 
Vrouw houdt wereldbol vast voor haar hoofd.

Zorgkosten in het buitenland

Ben je 18 jaar of ouder en ga je naar het buitenland voor vakantie, stage of werk? Bekijk de vergoedingen die te maken hebben met vakantie of een langer verblijf in het buitenland.