Scheiden en geldzaken

Uit elkaar gaan heeft ook invloed op je geldzaken. We helpen je met informatie en tips.

Krijg inzicht in de gevolgen van de scheiding op jouw geldzaken

Uit elkaar gaan is niet alleen emotioneel vervelend. Er moeten ook andere dingen geregeld worden waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Zoals je geldzaken. Denk aan de hypotheek, gezamenlijke rekeningen, pensioen en verzekeringen. Toch is het belangrijk om hier op tijd naar te kijken. We helpen je graag op weg.

Bedenk wat er op hypotheekgebied moet gebeuren

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de huidige hypotheek? Misschien moet je zelf een nieuwe hypotheek afsluiten. Heb je vragen of wil je weten wat de nieuwe situatie voor jou betekent? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker. Als je een hypotheek hebt bij Rabobank, helpen zij jou graag verder.

'Hoe zit het met de alimentatie?'

Dit is een van de vragen bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn. Het kan zijn dat je na je scheiding een bijdrage moet leveren aan het onderhouden van jouw partner en/of kinderen. Onder meer de hoogte van het inkomen bepaalt dit. Degene met het hoogste inkomen, betaalt de ander. Dit wordt alimentatie genoemd en is verplicht door de wet. Er bestaan twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Je maakt samen met je ex-partner afspraken over de hoogte van de alimentatie. Dit gebeurt vaak in overleg met een mediator, de advocaat of notaris.

Partneralimentatie

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Daarmee spraken jullie af om financieel voor elkaar te zorgen. Die afspraak geldt ook voor een periode na jullie relatie. Heeft een van jullie na het uit elkaar gaan onvoldoende inkomsten om van te leven? Dan wordt dat geregeld via partneralimentatie. Het kan ook voorkomen dat je in jouw samenlevingscontract hebt vastgelegd dat er recht is op partneralimentatie. Het betalen van partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar. Ben je na 1 januari 2020 een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan is de maximale duur 5 jaar.


Kinderalimentatie

Ook na jullie scheiding zijn jullie samen verantwoordelijk voor de kinderen. Dat geldt ook voor de kosten van opvoeding en zorg. Verdient een van jullie meer dan de ander? Dan kan er een recht op kinderalimentatie zijn. Degene die het meest verdient, moet dan bijdragen aan de ander voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt in overleg bepaalt. Op de site van Nibud lees je meer informatie over kinderalimentatie- en partneralimentatie.

Lees meer

Waarschijnlijk zijn er ook gevolgen voor je verzekeringen

Het uit elkaar gaan heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor je verzekeringen. We leggen je graag uit waar je op moet letten.

Lees meer

Uit elkaar gaan of scheiden kan ook gevolgen hebben voor jouw pensioen

In de periode dat je samen was, heb je waarschijnlijk pensioen opgebouwd via je werkgever. Of je hebt op een andere manier voor je pensioen gespaard. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, koopsompolis of bankspaarrekening. Of alles verdeeld moet worden, hangt af van de afspraken die je maakt.

Lees meer
Man kijkt nadenkend naar een rekening