In de periode dat je samen was, heb je waarschijnlijk pensioen opgebouwd via je werkgever. Of je hebt op een andere manier voor je pensioen gespaard. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, koopsompolis of bankspaarrekening. Of alles verdeeld moet worden, hangt af van de afspraken die je samen gemaakt hebt.
Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan moet je het werknemerspensioen dat je tijdens jouw huwelijk hebt opgebouwd, verdelen. Dit is zo in de wet geregeld. Je moet de scheiding wel binnen 2 jaar doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Je krijgt dan ieder de helft rechtstreeks uitgekeerd. Geef je de scheiding later door, dan moet je het pensioen zelf verdelen met je ex-partner.
Als je allebei evenveel pensioen hebt opgebouwd of er zijn andere redenen om van de wettelijk bepaalde verdeling af te zien, dan kan dat. De nieuwe afspraken moeten wel vastgelegd worden in de scheidingspapieren.
Woonde je alleen samen en had je geen geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Dan hoef je het werknemerspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd niet te verdelen. Natuurlijk kun je ook hierover andere afspraken maken met je ex-partner. Geef wel aan je pensioenuitvoerder door dat je geen partner meer hebt.
Als je overlijdt, dan kunnen jouw nabestaanden een nabestaandenuitkering ontvangen van je pensioenuitvoerder. Deze uitkering begint direct, ook als je nog niet met pensioen bent. Het is belangrijk dat je goed uitzoekt hoe dit bij jouw pensioen geregeld is. Soms heeft de ex-partner na jouw overlijden nog steeds recht op een deel van dit nabestaandenpensioen. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen. Heb je tegen die tijd een nieuwe partner, dan ontvangt hij of zij minder nabestaandenpensioen omdat er nog een deel naar jouw ex-partner gaat.
Bedragen die je samen hebt gespaard met een lijfrenteverzekering, koopsompolis of bankspaarrekening moet je ook verdelen. Hoe dit moet, kun je het beste bespreken met de verzekeraar of bank. Voor deze verzekeringen gelden namelijk vaak speciale belastingregels, waardoor wijzigingen niet altijd mogelijk zijn.