Uw pensioen na een scheiding

Zorg ervoor dat u de zaken goed geregeld heeft

In de periode dat u samen was, heeft uw waarschijnlijk pensioen opgebouwd via uw werkgever. Of u heeft op een andere manier voor uw pensioen gespaard. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, koopsompolis of bankspaarrekening. Of alles verdeeld moet worden, hangt af van de afspraken die u samen gemaakt heeft.

Werknemerspensioen

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dan moet u het werknemerspensioen dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd, verdelen. Dit is zo in de wet geregeld. U moet de scheiding wel binnen 2 jaar doorgeven aan de pensioenuitvoerder. U krijgt dan ieder uw helft rechtstreeks uitgekeerd. Geeft u de scheiding later door, dan moet u het pensioen zelf verdelen met uw ex-partner.

Als u allebei evenveel pensioen heeft opgebouwd of er zijn andere redenen om van de wettelijk bepaalde verdeling af te zien, dan kan dat. De nieuwe afspraken moeten wel vastgelegd worden in de scheidingspapieren.

Werknemerspensioen en samenwonen

Woonden u alleen samen en had u geen geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Dan hoeft u het werknemerspensioen dat u tijdens de relatie heeft opgebouwd niet te verdelen. Natuurlijk kunt u ook hierover andere afspraken maken met uw ex-partner. Geef wel aan uw pensioenuitvoerder door dat u geen partner meer heeft.

Nabestaandenpensioen

Als u overlijdt, dan kunnen uw nabestaanden een nabestaandenuitkering ontvangen van uw pensioenuitvoerder. Deze uitkering begint direct, ook als u nog niet met pensioen bent. Het is belangrijk dat u goed uitzoekt hoe dit bij uw pensioen geregeld is. Soms heeft de ex-partner na uw overlijden nog steeds recht op een deel van dit nabestaandenpensioen. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen. Heeft u tegen die tijd een nieuwe partner, dan ontvangt hij of zij minder nabestaandenpensioen omdat er nog een deel naar uw ex-partner gaat.

Zelf gespaarde bedragen

Bedragen die u samen heeft gespaard met een lijfrenteverzekering, koopsompolis of bankspaarrekening moet u ook verdelen. Hoe dit moet, kunt u het beste bespreken met de verzekeraar of bank. Voor deze verzekeringen gelden namelijk vaak speciale belastingregels, waardoor wijzigingen niet altijd mogelijk zijn.