Scheiden en de kinderen

Het slechte nieuws vertellen aan uw kinderen is lastig. Wij helpen u met tips.

‘Hoe vertel ik het aan de kinderen?’

Dit is misschien wel de eerste vraag die opkomt als het besluit om uit elkaar te gaan, genomen is. Er komt namelijk een moment waarop de kinderen dat ook moeten weten. Dit is een moeilijk gesprek waar u tegenop kunt zien. Als de situatie het toelaat, kunnen u en uw partner ervoor kiezen om het samen aan uw kinderen te vertellen. Zo maken jullie duidelijk dat het een gezamenlijke beslissing is. Ook krijgen uw kinderen de mogelijkheid om aan jullie allebei vragen te stellen. Bedenk vooraf wel of de situatie ernaar is om het gezamenlijk te vertellen.

Bereid het gesprek goed voor

Het is namelijk een boodschap die voor uw kinderen veel betekent. Denk bijvoorbeeld vooraf na over waar en wanneer het gesprek is. En bedenk vooraf wat er wel en niet verteld of uitgelegd gaat worden. Probeer de situatie zo goed mogelijk uit te leggen op een manier die uw kinderen begrijpen. Op de website van Rechtwijzer leest u meer tips over het voeren van dit gesprek met uw kinderen.

Voor minderjarige kinderen moeten jullie een ouderschapsplan maken

Dit is wettelijk verplicht. In het ouderschapsplan staan afspraken die u met uw ex-partner maakt over de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Jullie bepalen zelf wat er in het ouderschapsplan staat, maar sommige zaken zijn verplicht om erin te zetten. Bijvoorbeeld over de zorg van de kinderen en over hoe belangrijke beslissingen, zoals schoolkeuze, worden genomen. En over verdeling van de kosten van de opvoeding en zorg, zoals kinderalimentatie. Op de website van Rechtwijzer leest u meer over het maken van een ouderschapsplan.
Vader met kind aan een keukentafel