Wat is letselschade?

Elk jaar raken duizenden mensen gewond bij een ongeluk in het verkeer. Ze hebben letselschade. Dit is de schade die iemand heeft omdat hij een ongeval heeft gehad. Bijvoorbeeld schade doordat u betrokken was bij een auto-ongeluk of u werd aangereden op de fiets. U heeft door de klap verwondingen (letsel) en u moet naar het ziekenhuis. U maakt dan kosten om te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten of huishoudelijke hulp. Deze kosten noemen we letselschade.

Hulp na een verkeersongeluk


U bent gewond na een ongeluk en een ander is verantwoordelijk
Is iemand anders verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan stelt u deze persoon aansprakelijk voor uw schade. U vult dit in op de achterkant van het schadeformulier. Vul daarom altijd voor- en achterkant van het schadeformulier in. De WA-autoverzekering van de ander zorgt ervoor dat u een vergoeding krijgt voor de schade.

U bent gewond na een ongeluk en u bent zelf verantwoordelijk
Bent u zelf verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan hangt het van uw verzekering af of u een vergoeding krijgt voor de schade. Met onze aanvullende inzittendenverzekering bent u altijd verzekerd voor de letselschade die u en de inzittenden oplopen bij een ongeluk. Met onze autoverzekering WA bent u alleen verzekerd voor de schade die u veroorzaakt bij een ander. U krijgt geen vergoeding voor uw eigen letselschade als u die zelf veroorzaakte. Lees wat u kunt doen als schade niet verzekerd is.

Wilt u blijvende invaliditeit na een aanrijding verzekeren, kunt u onze ongevallenverzekering afsluiten. Het maakt dan niet uit wie de aanrijding veroorzaakte. Met onze ongevallenverzekering bent u altijd verzekerd.

Een ander is gewond na een ongeluk en u bent verantwoordelijk
Een ongeluk meemaken waarbij gewonden zijn, is ingrijpend. Erover praten kan helpen bij de verwerking van het ongeluk. Bent u bij ons verzekerd en aansprakelijk? Dan regelen wij de afhandeling van de schade. Misschien wilt u contact met de persoon die gewond raakte. Om uw kant van het verhaal te delen. Of om sorry te zeggen. Perspectief Herstelbemiddeling kan u hierbij gratis helpen.

U kunt letselschade het beste meteen melden

Meld het ongeluk zo snel mogelijk. Zijn er gewonden? Meld dit meteen, het liefst telefonisch. Uw schadebehandelaar vertelt u wat de volgende stappen zijn. Wij kunnen u sneller en beter helpen als voor ons duidelijk is wat er gebeurde. En wat de schade is. Is er iemand gewond geraakt? Breng dan de schade zo goed mogelijk in kaart.

Checklist bij het melden van de schade
Deze lijst helpt u bij het verzamelen van informatie over de schade, voordat u deze meldt:

  1. Maak foto’s van het ongeval.
  2. Beschrijf nauwkeurig wat er gebeurde.
  3. Zijn er getuigen? Schijf dan hun namen en contactgegevens op.
  4. Vul het schadeformulier aan beide kanten in. U stelt met het schadeformulier de ander aansprakelijk, als die verantwoordelijk is voor het ongeluk.
  5. Houd na het ongeval bij welke kosten u maakt door het ongeval. Bewaar rekeningen. Schrijf bijvoorbeeld op wanneer u uw dokter bezocht.

Juridische hulp als er onduidelijkheid is

Natuurlijk helpen we u zo goed mogelijk na uw ongeluk. Maar soms is juridische hulp daarnaast verstandig. Bijvoorbeeld als u zwaar gewond raakte. Of als het onduidelijk is wie aansprakelijk is voor het ongeluk. U kunt dit onder meer regelen via uw rechtsbijstandverzekering, een letselschadebureau of een advocaat. Met Interpolis Rechtsbijstand Verkeer krijgt u juridische hulp bij het vergoed krijgen van uw schade.

Verkeersongevallen en gewonden voorkomen 

Wij zijn er natuurlijk voor u als het nodig is. Maar liever voorkomen we dat u in een situatie komt dat u onze hulp nodig heeft.

Handige tips om veilig op weg te gaan:
  • Houd u aan de verkeersregels. Vanzelfsprekend? Helaas rijden veel mensen nog te hard. Hoe hoger de snelheid, hoe ernstiger vaak het letsel bij een ongeluk. Daarnaast ontstaan veel ongelukken door bumperkleven. Houd ten minste 2 seconden afstand van uw voorganger. Regen of slecht weer? Houd dan meer dan 2 seconden afstand!

  • Zorg voor een veilige auto. Nieuwe auto’s helpen u om veilig te rijden. Bijvoorbeeld met een afstandssensor of met hulp bij het wisselen van rijbaan. Koopt u een tweedehands auto? Laat de auto dan keuren voor aankoop. Zo voorkomt u onveilige situaties door technische gebreken als gladde banden of kapotte remmen.  

  • Laat u niet afleiden. Twee derde van alle aanrijdingen komt door afleiding. Vaak door een mobiele telefoon. Gebruik onze AutoModus app om afleiding door uw smartphone tijdens het rijden te voorkomen.