Letselschade na een verkeersongeval

Verzekerd voor medische kosten na een ongeval

Letselschade in het verkeer

Elk jaar lopen duizenden Nederlanders letsel op in het verkeer. Dankzij maatregelen zoals maximumsnelheden, de verplichte autogordel en de verplichte helm voor motorrijders en bromfietsers zijn er gelukkig minder verkeersdoden. Maar letselschade door een verkeersongeval komt nog steeds vaak voor.

Wat is letselschade?

U bent betrokken bij een auto-ongeluk of u wordt aangereden op de fiets. Door de klap van de aanrijding raakt u gewond. U hebt pijn, klachten of verwondingen (letsel) en moet daaraan worden behandeld. Uiteindelijk moet u betalen voor medische kosten, een ziekenhuisopname en huishoudelijke hulp. U hebt te maken met letselschade. 

Het komt ook vaak voor dat mensen pas later klachten krijgen na een ongeluk. Als ze bijvoorbeeld thuis zijn en tot rust komen. Blijf alert op pijn en bezoek bij klachten zo snel mogelijk een arts. 

Hebt u letselschade? Of hebt u letselschade veroorzaakt? 

Is iemand anders verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan kunt u hem met een schadeformulier aansprakelijk stellen voor de schade. De WA-autoverzekering van de ander vergoedt de schade. Als u letselschade bij iemand veroorzaakt, dekt uw WA-verzekering die (letsel)schade.

 

Met een Interpolis Autoverzekering ben u niet verzekerd voor letselschade bij uzelf. Wel met de aanvullende Inzittendenverzekering. U bent dan verzekerd voor letselschade aan uzelf en andere inzittenden. 

 

Als u blijvende invaliditeit wilt verzekeren na een aanrijding, kunt u een Interpolis Ongevallenverzekering afsluiten. Het maakt niet uit wie de aanrijding veroorzaakte. Lees ook wat u kunt doen als schade niet verzekerd is.

Schade in kaart brengen

We kunnen uw letselschade sneller en beter afhandelen als duidelijk is wat er is gebeurd. Breng de schade daarom zo volledig mogelijk in kaart. Deze informatie kunt u als bewijs gebruiken wanneer u de schade meldt.

  • Maak foto’s van de aanrijding.

  • Omschrijf alles wat er is gebeurd zo goed mogelijk.

  • Noteer naam- en contactgegevens van eventuele getuigen.

  • Stel met het schadeformulier de andere partij aansprakelijk.

  • Ga altijd direct naar de (huis)arts voor bewijs van de letselschade. Vraag eventueel om een schriftelijke verklaring.

  • Houd na het ongeval direct bij welke kosten u maakt. Bewaar nota's van uitgaven en schrijf bijvoorbeeld alle data van doktersbezoeken op.

Schade melden

U kunt letselschade het best meteen melden, telefonisch of online. Uw schadebehandelaar helpt u dan door te vertellen wat de volgende stappen zijn. Lukt het niet om letselschade meteen bij ons te melden? Het is geen probleem als u uw schade later meldt.


De definitieve afwikkeling van letselschade hangt af van het herstel van het letsel. Dit herstel duurt soms lang. Met Interpolis Rechtsbijstand Verkeer kunt u rechtshulp krijgen bij het verhalen van uw letselschade.

Letselschade voorkomen

  • Het lijkt vanzelfsprekend: houd u aan de verkeersregels. Ze zijn er niet voor niets. Veel mensen rijden te hard. Krijgt u bij een hogere snelheid een ongeluk? Dan is letsel ook ernstiger. Daarnaast zijn heel veel ongelukken een gevolg van bumperkleven. Houd dus afstand om de kans op een ongeluk te verkleinen.

  • Zorg voor een veilige en goed onderhouden auto. Nieuwe auto’s hebben niet zo snel een mankement. Daarnaast hebben ze steeds meer functionaliteiten die autorijden veiliger maken. Denk aan afstandssensoren, hulp bij het wisselen van rijbaan of hulp bij inparkeren. Wilt u een tweedehands auto kopen? Laat de auto dan keuren vóór de aankoop. Zo voorkomt u onverwachte onveilige situaties. Met de verplichte Algemene Periodieke Keuring (APK) en grote en kleine beurten ontdekt u op tijd technische gebreken, zoals gladde banden of niet goed werkende remmen.

  • Voorkom afleiding. 66% van de aanrijdingen komt door afleiding. Vaak speelt de mobiele telefoon hierbij een rol. Gebruik onze AutoModus app om afleiding door uw telefoon te voorkomen tijdens het rijden.