Auto verzekeren zonder rijbewijs

Kan ik een auto verzekeren zonder dat ik een rijbewijs heb?
Als je een auto koopt, ben je verplicht om een autoverzekering met WA-dekking af te sluiten. Maar wat als je nog geen rijbewijs hebt? Of als je rijbewijs kwijt, gestolen of verlopen is? Bij veel verzekeraars kun je geen autoverzekering afsluiten zonder (geldig) rijbewijs. Bij Interpolis kan dit wel. Op onze autoverzekeringen kun je een auto verzekeren zonder dat je (op dat moment) een rijbewijs hebt. Dat kan op een eigen polis óf op de polis van je ouders.

In welke gevallen kan ik een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Bij ons kun je een autoverzekering afsluiten na je 18e verjaardag. Ook als je op dat moment (nog) geen rijbewijs hebt. Bijvoorbeeld als je nog bezig bent met je rijlessen. Uiteraard mag je zonder rijbewijs niet met de auto rijden. Wel mag een partner, familielid, vriend of kennis een proefrit maken in jouw auto. Daar ben je met een WA-autoverzekering namelijk voor verzekerd. Een familielid mag ook vaker in de auto rijden als deze persoon opgegeven is als regelmatige bestuurder.

Bij Interpolis heb je de keuze uit 2 autoverzekeringen. Zo kies je de autoverzekering die bij je past.​

Een auto verzekeren zonder rijbewijs heeft voordelen

Je bent dan meteen klaar voor een rit in jouw auto na het ophalen van je rijbewijs. Ook krijg je schade door storm of vandalisme vergoed als je dat hebt verzekerd. Bijvoorbeeld met de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. 

Je kiest uit 3 dekkingen als je een autoverzekering afsluit zonder rijbewijs

  • WA: wettelijk verplicht, meest gekozen voor auto’s ouder dan 10 jaar
  • WA + Beperkt Casco: meest gekozen voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud
  • WA + Volledig Casco: meest gekozen voor auto’s jonger dan 6 jaar

Veelgestelde vragen

Ik heb geen geldig rijbewijs. Mag ik mijn auto of motor bij Interpolis verzekeren?

Ja, je kunt je auto of motor zonder rijbewijs verzekeren. Maar je mag er dan zelf niet in of op rijden. 

Ik ben 17 en heb mijn rijbewijs. Mag ik mijn auto bij Interpolis verzekeren?

Nee, je kunt helaas geen autoverzekering afsluiten totdat je 18 jaar bent. Woon je nog thuis? Dan kun je jouw auto op de polis van je ouders verzekeren. Je moet dan wel als regelmatige bestuurder op de polis worden aangegeven. Neem hiervoor contact op met Rabobank.

Kan ik een autoverzekering afsluiten als mijn rijbewijs is ingenomen?

Als jouw rijbewijs is ingenomen dan heeft dat bijna altijd gevolgen voor je autoverzekering. Dit wordt geregistreerd in een centraal systeem. Je verzekeraar kan er vervolgens voor kiezen je autoverzekering te beëindigen. Wil je daarna een autoverzekering afsluiten? Dan is dat lastig. De meeste verzekeraars wijzen je af. Kun je wél bij een verzekeraar terecht? Dan betaal je vaak een hoge premie.

Wat gebeurt er met mijn autoverzekering als mijn rijbewijs gestolen, kwijt of verlopen is?

Je autoverzekering loopt door als jouw rijbewijs gestolen, kwijt of verlopen is. Wij bieden dekking tot 1 jaar na de datum waarop je rijbewijs gestolen of verlopen is. Tenzij je rijbewijs verliep vanwege gezondheidsredenen.