Vaste of variabele premie

U kiest voor uw Interpolis Overlijdensrisicoverzekering uit een vaste of variabele premie

Waarom betaalt u iedere maand premie?

We keren uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. U betaalt premie voor het risico dat dit gebeurt. Hoe hoger de leeftijd van de verzekerde, hoe hoger het risico. En hoe hoger de premie.

Waar hangt de hoogte van uw premie vanaf?

Uw premie voor de Interpolis Overlijdensrisicoverzekering hangt af van:
  • De leeftijd van de verzekerde.
  • Of de verzekerde rookt of niet rookt.
  • De gezondheid van de verzekerde. Deze wordt bij start van de verzekering beoordeeld.
  • Het verzekerd bedrag en of dit gedurende de looptijd gelijk blijft of daalt.

U kiest een vaste of variabele premie

Bij een vaste premie betaalt u elke maand hetzelfde premiebedrag. Bij een variabele premie betaalt u elke maand dezelfde premie. Bij een variabele premie betaalt u elke maand een andere premie. Lees hoe dit werkt.

Grafiek met een horizontale lijn

Vaste premie

Hoewel het risico dat de verzekerde overlijdt steeds groter wordt, blijft de premie gelijk. U betaalt in het begin eigenlijk een te hoge premie. Terwijl u op het einde juist een te lage premie betaalt. De vaste premie is dus een gemiddelde premie. Premie die u in het begin te veel betaalt, gebruiken we om de te lage premie aan het einde aan te vullen.
Grafiek met een oplopende opwaartse lijn

Variabele premie

U betaalt elke maand premie die past bij uw leeftijd op dat moment. Omdat het risico dat de verzekerde overlijdt steeds groter wordt, verandert de premie. Ook bij een variabele premie weet u vooraf precies hoeveel u elke maand betaalt. De premies staan al vast voor de verzekering start. U krijgt hiervan een overzicht.

Welke premievariant het beste bij u past, hangt af van uw situatie en wensen

Vindt u het bijvoorbeeld belangrijk om nu lagere maandlasten te hebben? En verwacht u dat u de hogere premies later wel kunt betalen? Dan is de variabele premie mogelijk een geschikte keuze. Betaalt u liever elke maand dezelfde premie? Dan past de vaste premie misschien bij u.

Voorbeeld van vaste en variabele premie

Marjon is 32 jaar. Zij verzekert € 200.000,- voor 30 jaar. Bij het afsluiten van de verzekering, kiest zij of het verzekerd bedrag gelijk blijft of daalt.
Grafiek met 2 lijnen

Gelijkblijvend verzekerd bedrag

Bij een vaste premie (groene lijn) is de premie iedere maand hetzelfde. Bij een variabele premie (grijze lijn) wordt de premie elke maand hoger, omdat ook het risico op overlijden groter wordt.
Grafiek met twee lijnen

Dalend verzekerd bedrag

Bij een vaste premie (groene lijn) is de premie iedere maand hetzelfde. Omdat het verzekerd bedrag daalt, stopt u bij een vaste premie eerder met premie betalen. Bij een variabele premie (grijze lijn) stijgt de premie in het begin. Daarna daalt de premie weer.

Wat zijn de gevolgen als u de verzekering eerder stopt?

Sluit u een overlijdensrisicoverzekering af, maar weet u niet zeker of u deze tot de einddatum door wilt laten lopen? Dan is een variabele premie soms voordeliger. Dit hangt af van het moment waarop u de verzekering stopt. Bij een vaste premie betaalt u in het begin namelijk premie vooruit. U krijgt dit vooruitbetaalde bedrag niet terug. Bij een variabele premie betaalt u elke maand een premie die past bij uw leeftijd en het overlijdensrisico dat bij uw leeftijd hoort. Er is dus geen vooruitbetaald bedrag. Dit maakt het ook makkelijker om over te stappen naar een andere overlijdensrisicoverzekering.