6 redenen om een cyberverzekering te kiezen

Je hoort en leest er regelmatig over: cybercriminaliteit. Het komt steeds vaker voor. Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat je slachtoffer wordt. Misschien is het slim om na te denken over een cyberverzekering. We geven je 6 redenen waarom dat verstandig kan zijn.

Niet alleen grote ondernemingen worden getroffen door cybercrime

Ook het mkb is regelmatig slachtoffer van digitale inbrekers. Als een hacker zich toegang weet te verschaffen tot je netwerk, kan dit grote schade tot gevolg hebben. Stel je voor dat je ineens niet meer bij je digitale informatie kan. Dit is een reëel risico dat je loopt als de beveiliging niet op orde is.

Internetcriminelen zijn slim: hoe goed je ook bent voorbereid, soms gaat het mis

Een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit is phishing. De afzender wil je dan laten klikken op een betrouwbaar ogende link, waardoor er schadelijke software wordt geïnstalleerd. De gevolgen hebben vaak een grote impact op je bedrijfsvoering en kunnen flinke financiële schade veroorzaken. Je wil er als ondernemer niet aan denken dat je bedrijfs- en klantgegevens op straat komen te liggen. De mogelijkheid om thuis te werken maakt alles qua beveiliging nog een stuk complexer. Het is daarom belangrijker dan ooit om je computernetwerk en je gegevens goed te beveiligen.
Computerscherm met de tekst 'cybersecurity'

Met een cyberverzekering ben je verzekerd voor schade door cyberincidenten

Ook kun je direct hulp inschakelen bij een incident. We geven je 6 redenen voor het afsluiten van een cyberverzekering:
  1. Je krijgt direct hulp van specialisten die 24/7 beschikbaar zijn. Het is een grote schok als blijkt dat je bedrijf slachtoffer is geworden van een cyberaanval. De specialisten gaan zo snel mogelijk voor je aan de slag.
  2. Als er kosten gemaakt moeten worden voor het herstellen van je bedrijfs- en klantgegevens en voor het herstellen van software na een hack, dan vallen deze kosten binnen de dekking van de verzekering.
  3. Je kunt brutowinst mislopen, doordat je bedrijf (deels) stilvalt in de tijd die het kost om de hack te achterhalen en je gegevens te herstellen. Met een cyberverzekering verzeker je je van een vergoeding van de brutowinst.
  4. Als je bedrijf slachtoffer is van afpersing door internetcriminelen, kun je via deze verzekering een beroep doen op vergoeding van de kosten om de afpersing op te lossen.
  5. Word je aansprakelijk gesteld door gevolgschade die ontstaat door een cyberincident, bijvoorbeeld schade die klanten of leveranciers hebben ondervonden? Dan ben je verzekerd voor de kosten voor het verweer.
  6. Ook ben je verzekerd voor een bestuurlijke boete en verweer bij bestuurlijke boetes die worden opgelegd door de toezichthouder.

Cyberincidenten zijn een risico waar je als ondernemer rekening mee moet houden

De helft van de bedrijven met meer dan 10 werknemers krijgt er jaarlijks mee te maken. Lees over de risico’s die je bedrijf loopt en bekijk tips om de digitale weerbaarheid van je onderneming te vergroten.