Flinke zorgen over oplopende inflatie bij mkb’ers

2 op de 5 mkb’ers maakt zich zorgen over de impact van de toenemende inflatie op de bedrijfsresultaten. Opvallend is dat zij daarbij ook vrezen voor een toename in het aantal arbeidsconflicten door discussies met hun personeel over een inflatiecorrectie van het salaris. Dit blijkt uit de maandelijkse Interpolis BedrijvenMonitor. Werkgevers doen er goed aan om het gesprek met hun werknemers open te breken om tot arbeidsvoorwaarden te komen waar beide partijen achter staan.

Het aantal gemelde arbeidsconflicten bij verzekerden bij Interpolis loopt momenteel nog niet op. Wel is het belangrijk dat we leren van de 1e lockdownperiode tijdens de pandemie. Hier liet het aantal arbeidsconflicten een flinke stijging zien doordat werkgevers de arbeidsvoorwaarden aan gingen passen of niet goed naleefden. 

MKB vreest voor toename in arbeidsconflicten

1/5 van de mkb’ers verwacht dat de arbeidsconflicten met werknemers de komende periode zullen toenemen. 1/3 verwacht dat dit zal komen door onenigheid over de doorberekening van de inflatie in het salaris. Dit komt naar voren uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis. René Voets, directeur Bedrijven Interpolis, zegt: "We zien in het aantal meldingen van arbeidsconflicten die bij ons binnenkomen op dit moment nog geen stijging ten opzichte van vorige periodes. Wel horen we van ondernemers dat zij zich zorgen maken over de oplopende inflatie en de doorberekening in het salaris. We raden mkb’ers aan om samen met hun medewerkers in gesprek te gaan over waar zij de komende periode behoefte aan hebben. Denk daarbij niet alleen aan salaris, maar bijvoorbeeld ook aan het faciliteren van sporten, het volgen van trainingen of het flexibel inrichten van de werktijd. Zo kun je ervoor zorgen dat werknemers tevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden, zonder dat je de inflatie volledig doorberekent in het salaris."

Naast het gesprek aangaan met medewerkers is het verstandig om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd in het geval van conflicten met medewerkers. Ook is het slim om proactief contact op te nemen met de zakelijke rechtsbijstandsverzekeraar. Om zo advies in te winnen om conflicten met medewerkers te voorkomen.

Zzp’ers zien leveringen niet doorgaan

Uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis, uitgevoerd door Ipsos, blijkt dat 45% van de zzp’ers zich momenteel zorgen maakt over de financiële gezondheid van zijn of haar onderneming. Een kwart heeft het tarief moeten verhogen als gevolg van de stijgende prijzen van grondstoffen en door inflatiedoorberekening. 10% ervaart vertraging of afzegging van leveringen door een tekort aan grondstoffen. Daarbij ervaart 8% op dit moment betalingsproblemen van opdrachtgevers. Bijvoorbeeld een schilder die schilderwerk heeft gedaan, maar waarbij een klant de factuur niet kan betalen. Voor deze gevallen is een zakelijke rechtsbijstandverzekering aan te raden. 

Voets: "De klap van inflatieverhoging en opdrachten die daardoor in gevaar komen, komt bovenop de klap van 2 jaar pandemie. 16% van de zzp’ers geeft aan dat hij of zij in de maand februari minder heeft kunnen werken. Een groot deel hiervan zegt dat dit komt door een coronabesmetting of quarantaineplicht. Zzp’ers doen er goed aan om voor de komende maanden een prognose te maken van de uitgaven en inkomsten, om ervoor te zorgen dat hun onderneming financieel gezond blijft. Met een goede prognose is het mogelijk om tijdig in te grijpen en aanpassingen door te voeren. Zo kan de focus meer gelegd worden op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Wees daarbij ook transparant naar je klant waarom prijzen gestegen zijn. Dat kan vervelende situaties voorkomen of zelfs annuleringen van opdrachten."

Als ondernemer kan je een zakelijke rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Hiermee kan je proactief zakelijke conflicten voorkomen door op voorhand advies in te winnen hoe om te gaan met mogelijke conflicten. 

Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis helpt ondernemers te focussen op wat echt belangrijk is. Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Samen met ondernemers en experts werken we aan oplossingen en diensten waarmee je goed kunt zorgen voor jezelf en de mensen in jouw bedrijf.