Ondernemer Maurice Kok: ‘Een dag minder werken voor hetzelfde loon bindt goede vakmensen.’

Arbeidsmarktkrapte is in alle sectoren actueel. In de laatste uitkomsten van onze Interpolis BedrijvenMonitor zien we dat 62% van de mkb’ers zich zorgen maakt over het werven en behouden van goed personeel. Ondernemer Maurice Kok betaalt zijn vakmensen een fulltime loon voor 4 dagen werk. Een bewuste investering in kwaliteit, volgens de ondernemer.

Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Je gaat voor een duurzame en gezonde toekomst. Een onderneming van betekenis zijn, dáár draait het om. Daar helpt Interpolis je graag bij. In de serie 'Onderneming van betekenis' staan uitdagingen centraal waar jij als ondernemer mee te maken hebt.

Hoe behoud je medewerkers? Maurice Kok deelt zijn visie met Sacha de Boer in de nieuwe podcastreeks van Interpolis en NRC: 'Onderneming van Betekenis'.

Elke week een dag vrij

'Ik wil de beste mensen aantrekken die zelfstandig en efficiënt goed werk leveren.' Maurice Kok van Kozijn Services in Joure geeft als eerste bouwbedrijf in Nederland zijn medewerkers een dag vrij met behoud van salaris. 'Wij bieden een goede balans tussen werk en privé en een bovengemiddeld goed salaris. Dat doen we om goede mensen te krijgen én te behouden, die niet voor een paar euro extra per maand weer weg willen. De kozijnenwereld is klein, en zo’n stap spreekt zich snel rond. In korte tijd kregen we al 6 serieuze aanmeldingen van goeie kozijnmonteurs. Mooi, want daardoor kunnen we selecteren op ervaring en kwaliteit.'

Uit de Bedrijvenmonitor blijkt dat de beoordeling van de werk-privé balans van mkb personeel is gedaald van een 3.5 naar 3.3. Voor de helft van de mkb’ers is personeel gemotiveerd houden de belangrijkste reden om te investeren in personeel. Andere belangrijke redenen zijn kennis verhogen en werkdruk en stress verlagen.

Bewuste investering in kwaliteit

'Ik wil mensen die in 1 keer goed werk leveren. Dat is ook snelheid en tijdwinst. Doordat we goede mensen kunnen aantrekken, en stabiliteit in het team krijgen, verzetten we meer werk binnen het eigen team en kunnen daardoor verder groeien.' De cijfers bevestigen dat. Maurice: 'Begin vorig jaar maakten we met 2 monteurs een maandomzet van ongeveer 30k. Inmiddels werken hier 15 mensen en zitten we bij vlagen op 450k. We hebben net 2 nieuwe verkopers erbij getrokken, en ook meer goede monteurs zijn welkom.' De nieuwe aanpak is tevens goed voor de duurzame inzetbaarheid. Kok: 'Die extra dag vrij geeft ruimte in je agenda en in je leven om werk en privé goed te combineren. Willen ze toch die 5e dag werken? Dan krijgen ze die 200% uitbetaald.'

Sturen op kwaliteit en veiligheid is voor hem een 2e natuur. ‘Je wilt zeker weten dat het goed zit. Als het gaat om steigers, werkschoenen en slijpen, maar ook met de ondernemers- en materiaalverzekeringen. Belangrijk, want we werken vaak bij particulieren in huis. ’Ook zijn eigen work-life balance is prima op orde', zegt hij ontspannen. 'Ik reis veel en woon in het buitenland: het bedrijf bestuur ik vanaf mijn telefoon en laptop. Soms 120, soms 20 uur per week. Als alles soepel loopt, hoef ik niet veel te doen. Dat is nog zo’n voordeel van goede mensen in je organisatie.'

Tips van de expert

Je brengt veel tijd van je leven door op het werk. Hoe je je daar voelt, heeft ook grote invloed op je privéleven. Een gezonde bedrijfscultuur is daarom een win-winsituatie, zegt Ronald Boertje, accountmanager Inkomen bij Interpolis. 'Als je kijkt naar waarom we werken, voldoet 'er moet brood op de plank komen' allang niet meer. We houden ons steeds meer bezig met het leven mooier te maken.

Maurice Kok, ondernemer bij Kozijn Services in Joure.
Maurice Kok, van Kozijn Services in Joure.

Daarnaast is werk ook een belangrijk onderdeel van wie we zijn. We willen graag waardering voor wat we doen. Waar je werkt en hoe er wordt (samen)gewerkt, is voor mensen dus van groot belang om het goed en lang vol te houden.' Hij juicht de werkwijze van Maurice toe en adviseert ondernemers om ook een gezonde werk-privé balans aan medewerkers te bieden. 'Het betekent veel voor medewerkers als ze de vrijheid krijgen om thuis dingen goed te regelen. Je kunt bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om thuis te werken of de werktijden wat aan te passen aan het ritme van hun persoonlijke leven. Ze kunnen zich zo beter focussen, zijn productiever, tevredener en loyaler aan jou als werkgever. Meedenken met je mensen is erg belangrijk, maar het geven van vertrouwen is misschien wel het belangrijkste.'

Veilig duurzaam ondernemen
Als ondernemer wil je van betekenis zijn. Ook als het om een bijdrage aan een duurzame toekomst gaat. Daar helpt Interpolis graag bij. Samen met ondernemers en experts ontwikkelen we oplossingen en diensten voor het inrichten van een veilige en duurzame werkomgeving. Bijvoorbeeld preventiediensten om arbeidsongeschiktheid en verzuim te voorkomen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XTR branded content.

Fotografie: Dik Nicolai