Man met helm en veiligheidsvest op een steiger

Zware beroepen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Bent u ondernemer met een zwaar beroep? Dan dacht u misschien al eens na over of u uw werk volhoudt tot uw AOW. En over hoe u uw inkomen behoudt als dat niet lukt. Wij helpen u te voorkomen dat u moet stoppen met werken door arbeidsongeschiktheid. We bieden kosteloze diensten aan, zoals een werkplekonderzoek, een helpdesk voor ondernemersvragen en coaching van een arbeidsdeskundige als u wilt groeien naar ander werk.

Heb ik een zwaar beroep?

Met 7 vragen kunt u inschatten of uw beroep een lichamelijk zwaar beroep is. Komt het in uw dagelijkse werk vaak voor dat u:

 • minimaal de helft van de werkdag staat?
 • vooroverbuigt (vanuit staande houding naar de grond toewerkt)?
 • op uw knieën zit of hurkt?
 • langdurig boven uw hoofd werkt?
 • uw arm(en) ver moet uitstrekken?
 • met volle kracht materiaal moet verplaatsen?
 • werkt op ladders, steigers of ongelijk terrein?
Beantwoordde u 4 of meer vragen met 'ja'? Dan is er waarschijnlijk sprake van een lichamelijk zwaar beroep. U kunt dit nagaan door het overzicht te bekijken, waarin alle beroepen met een beperkte eindleeftijd staan.

Een langere uitkering bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ondernemers met een lichamelijk zwaar beroep kennen soms een beperking in de eindleeftijd. De verzekering en de uitkering lopen dan tot niet tot aan de AOW-leeftijd, maar eindigen al eerder. Bijvoorbeeld op een leeftijd van 60 jaar of soms zelfs 55 jaar. Daardoor ontstaat een gat, dat groeit nu de AOW-leeftijd stijgt. Bekijk of dit voor uw beroep geldt. We verhogen die beperkte eindleeftijden tot 63 jaar en 58 jaar. Zo bieden we de mogelijkheid om het verschil tot de AOW te verkleinen. U kunt dit met uw adviseur bespreken. Bovendien biedt de Rabobank de mogelijkheid om te sparen, en zo een aanzet voor een oudedagsvoorziening te maken.

Voordelen voor u als ondernemer

 • Grip op de toekomst van uw werk

  Ga in gesprek met een gespecialiseerde arbeidsdeskundige over uw werk en wat u daarin kunt veranderen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Wilt u een arbeidsdeskundige spreken, stuur ons dan een e-mail.

 • Verklein de kans op arbeidsongeschiktheid

  Maak gebruik van de preventiediensten. Speciaal voor zware beroepen bieden wij een werkplekonderzoek. Of stel uw vragen aan de ondernemershelpdesk. Dit is onderdeel van uw AOV en zonder extra kosten.

 • Zekerheid over uw uitkering

  We bieden duidelijke voorwaarden. U bent echt verzekerd voor het werk dat u doet. En u krijgt de uitkering op basis van het verzekerde bedrag dat u kiest.

 • Hogere eindleeftijden, dus langere uitkering bij arbeidsongeschiktheid

  Wij verhoogden de eindleeftijd voor zware beroepen met 3 jaar. Zo wordt het gat tot de AOW bij arbeidsongeschiktheid kleiner.

 • Geen verplichtingen

  U bepaalt zelf wat u nodig hebt. En wat niet.

 • Advies van de Rabobank

  Uw Rabobank-adviseur geeft u advies over uw arbeidsongeschiktheidsverzekering en helpt u graag.

Ook interessant voor u?

Arbeidsongeschiktheid per beroepssoort

Ongeveer 35% van alle ondernemers wordt in zijn werkzame leven een keer arbeidsongeschikt. Wel bestaan er hierin verschillen tussen beroepssoorten.

Drie mannen die op hoogte in een kas aan het werk zijn

Meer informatie over arbeidsongeschiktheid

Als ondernemer mist u inkomen als u door ziekte of een ongeval tijdelijk niet meer kunt werken. Het is daarom belangrijk om na te denken hoe u de financiële risico's van arbeidsongeschiktheid opvangt.

Man zittend aan een bureau, met een bril in zijn hand

Inzicht in oorzaken en oplossingen

Lees alles over de oorzaken van arbeidsongeschiktheid en over wat u allemaal kunt doen om dit te voorkomen.

Drie mensen bij een wand met gekleurde post-its

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

Interpolis biedt, in combinatie met de verzekering Interpolis InkomensZekerPlan, een aantal preventiediensten aan om u te helpen met een gezonde levensstijl.

Vrouw in sportkleren strekt haar been op de grond in het bos. Met behulp van de preventiediensten van Interpolis kunt u arbeidsongeschiktheid voorkomen.