Een man steekt de stekker van een elektrische auto in het oplaadpunt.

Wat is een mantelzorger?

Als jij voor iemand zorgt die voor langere tijd ziek is, (psychische) hulp nodig heeft of een beperking heeft, dan ben je mantelzorger. Zelfs als het voor je eigen partner of kind is en het voor jou eigenlijk heel natuurlijk voelt om te verzorgen, dan is het nog mantelzorg. Jij bent als mantelzorger onmisbaar. Een mantelzorger heeft verschillende zorgtaken. Je kunt bijvoorbeeld helpen door mee te gaan naar de dokter of helpen met persoonlijke verzorging. Maar dit kan ook administratie of het huishouden zijn. Door de hulp van de mantelzorger kan degene waarvoor gezorgd wordt, langer thuis wonen.
Een vrouw zit tussen 2 kinderen op de bank.

Vergoedingen voor mantelzorg.

Als mantelzorger kan er veel op je af komen. Hoe regel je de zorg bijvoorbeeld naast je werk? Wat als jij zelf even niet kunt mantelzorgen? En welke vergoedingen kun je eigenlijk als mantelzorger aanvragen? Allemaal logische vragen. Heb je een aanvullende verzekering bij Interpolis, dan zijn er verschillende vergoedingen die je kunt aanvragen.
Een man staat in de tuin en bewatert een plant.

De mantelzorg­makelaar helpt jou.

Misschien heb je er al weleens van gehoord: de mantelzorg­makelaar. Je kunt hierbij terecht voor tips, advies en als er zaken geregeld moeten worden. De mantelzorg­makelaar weet de weg in soms ingewikkelde wet- en regelgeving. Je krijgt onafhankelijk en eerlijk advies van de mantelzorg­makelaar. Bij Interpolis kun je een vergoeding voor een mantelzorg­makelaar krijgen vanuit je aanvullende verzekering.
Een vrouw en een meisje zitten aan een buitentafel en lezen samen een tijdschrift.

Tijdelijke hulp in de huishouding.

Meestal heb je als mantelzorger meer werk te doen dan alleen het verzorgen van je dierbare. Dat kan ervoor zorgen dat er bepaalde werkzaamheden niet genoeg aandacht krijgen. Als mantelzorger kun je in dit soort gevallen tijdelijke hulp voor in de huishouding aanvragen.
Een man loopt de tuinkamer binnen.

Mantelzorg­coaching en cursussen.

Als mantelzorger ben je het vaak niet gewend om zo voor iemand anders te zorgen. Het is dan goed om extra informatie te krijgen. Hiervoor kun je verschillende cursussen volgen of coaching aanvragen. Je krijgt dan antwoord op vragen als: Hoe zit het met medicijngebruik? Welke hulpmiddelen zijn er? Maar ook over hoe te handelen in verschillende omstandigheden.
Twee volwassenen en 2 kinderen zitten aan een eettafel.

Wat als jij even niet kunt mantelzorgen?

Je kunt verschillende redenen hebben om even niet te kunnen zorgen voor een ander. Misschien wordt het je allemaal wel teveel of heeft iets anders je volledige aandacht nodig. Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt vragen voor mantelzorg­vervanging. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Jouw zorghulp wordt dan volledig of deels overgenomen door professionals of vrijwilligers.
Een vrouw en een meisjes werken samen in een bloemperk in de tuin.

Vergoedingen voor degene die mantelzorg ontvangt.

Ben je zelf degene die mantelzorg ontvangt, of ben je op zoek naar vergoedingen voor degene waar je voor zorgt? Bijvoorbeeld voor hulpmiddelen. Dan is het goed om te weten dat je dierbare een vergoeding hiervoor kan aanvragen bij de zorgverzekeraar.
Twee volwassenen en 2 kinderen zitten aan een eettafel.

De ZorgCoach helpt je bij het regelen van zorg.

Soms valt het niet mee om alles te vinden wat je zoekt. Onze ZorgCoach helpt jou bij jouw vragen. Ook als het gaat om mantelzorg en wat je kunt verwachten van Interpolis.

Ook interessant voor jou:

Vind jouw zorgverlener.

In de Zorgzoeker zie je met welke zorgverleners wij afspraken maakten. Ga je naar een zorgverlener met wie wij geen afspraken hebben gemaakt? Dan betaal je mogelijk een deel van de zorgkosten zelf.

Hulp bij het regelen van zorg.

Als je zorg nodig hebt, valt het soms niet mee om alles te vinden en te regelen. Wij helpen je daar graag bij. De ZorgCoach helpt bij wachtlijstbemiddeling, het regelen van zorg en de vragen die je daarbij hebt.

Wat is de zorgpas?

Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent. Soms vraagt een zorgverlener naar jouw zorgpas. Als die jouw polisnummer of relatienummer nodig heeft, of wil weten hoe je verzekerd bent. Je vindt jouw zorgpas in de Interpolis Zorg app.