Hulp aan huis

Wijkverpleegkundige

Heb je thuis verpleging en verzorging (wijkverpleging) nodig? Schakel dan eerst een wijkverpleegkundige in. De wijkverpleegkundige bekijkt welke zorg noodzakelijk is. We noemen dit de indicatie. Deze indicatie is nodig om de zorg vergoed te krijgen. 

 

Hoe vind je een wijkverpleegkundige?

Wijkverpleegkundigen zijn vaak in dienst bij een thuiszorgorganisatie. Kijk voor een gecontracteerde thuiszorgorganisatie in de Zorgzoeker.

 

Kies je voor een wijkverpleegkundige zonder contract met Interpolis? Dan krijg je mogelijk minder vergoed.

 

Wat krijg je vergoed?

Verpleging en verzorging valt onder de basisverzekering. Je krijgt onder andere hulp vergoed bij de dagelijkse verzorging, zoals wassen en aankleden. Precies weten wat je wel en niet vergoed krijgt? Kijk in ons vergoedingenoverzicht.


U heeft toestemming nodig bij een niet-gecontracteerde wijkverpleegkundige. Toestemming kunt u aanvragen met het formulier Aanvraag machtiging niet-gecontracteerde wijkverpleegkundige zorg (pdf).

 

Wil je zelf je verpleging en verzorging inkopen?

Dit kan met een persoonsgebonden budget voor verpleging en verzorging (pgb-vv).

 

De ZorgConsulent denkt graag met je mee

Heb je vragen over je verpleging en verzorging thuis? Neem dan contact op met de ZorgConsulentDit kan bijvoorbeeld bij vragen over:

  • Lichamelijke verzorging
  • Verpleging
  • Intensieve zorg voor kinderen (IKZ)
  • Zorg in de laatste levensfase (PTZ)

Soms regelt de gemeente je zorg

  • Ben je jonger dan 18 jaar? Dan regelt de gemeente (bijna) alle zorg.
  • Huishoudelijke hulp vraag je aan bij het Wmo-loket van je gemeente. Zij bepalen of je hiervoor een indicatie krijgt. Dit is afhankelijk van je beperkingen en je situatie.

Kom je niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo? Je krijgt korting op huishoudelijke hulp via Helping of Homeworks.

Mantelzorg

In Nederland zijn er ongeveer 3,5 miljoen mantelzorgers. Ben je er daar 1 van? De ZorgConsulent kent vergoedingen en zorginstanties en kan je advies geven.


Zorgen voor een naaste of bekende

Je bent officieel mantelzorger als je langer dan 3 maanden meer dan 8 uur per week voor een naaste zorgt. Een zware, veeleisende taak. Hoor je bij deze groep? De ZorgConsulent ondersteunt je graag om je zorgtaak beter aan te kunnen.


Extra services en vergoedingen voor mantelzorgers

Als je aanvullend verzekerd bent met de pakketten Interpolis ZorgActief® MeerZeker of ZonderZorgen vergoeden wij mantelzorgvervanging. Wij regelen een vervanger voor mantelzorgers van gehandicapten en chronisch zieken, als de mantelzorger er tijdelijk niet kan zijn.

  • Mantelzorgondersteuning via Mantelaar
    Korting op extra ondersteuning door medisch studenten. Naast de officiële zorg en zorg van de mantelzorger. Je krijgt eerst een gratis kennismakingsgesprek met de student, om te zien of het klikt. Meer informatie over Mantelaar.
  • Mantelzorg via Senior Service
    Er zijn momenten dat je mantelzorger (kinderen, buurvrouw, vriendin) er niet kan zijn. Momenten waarbij je gezelschap of ondersteuning kunt gebruiken. Denk aan: samen koken, samen wandelen, naar de dokter gaan in het ziekenhuis, boodschappen doen, blijven slapen, et cetera. De vaste medewerkers van Senior Service kunnen er dan voor je zijn. Dit kan eenmalig, vandaag nog, of op vaste momenten. Meer informatie over de Senior Service.

Er zijn ook verschillende wettelijke regelingen voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld kort- en langdurige zorgverlof en deeltijd werken. Heb je vragen over wet- en regelgeving? Kijk dan ook eens op de website van Werk & Mantelzorg


Meer informatie voor mantelzorgers
  • Verlofregelingen: Website Rijksoverheid
  • Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers.
  • Mantelzorgers hebben een verhoogd risico op overbelasting. Stichting Mirro helpt je gezond te zorgen.
  • Per Saldo voor informatie en advies over het persoonsgebonden budget en de vergoedingsregeling persoonlijke zorg VPZ.
  • WeHelpen.nl. is een online platform dat vraag en aanbod van hulp bij elkaar brengt en organiseert.