Uw zorgpas

  Welk bewijs van verzekering hebt u in het buitenland nodig?
  Gaat u op reis buiten Nederland en hebt u medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC (European Health Insurance Card) als verzekeringsbewijs. De EHIC vindt u op de achterkant van uw zorgpas. Deze is persoonsgebonden, gratis en geldig in alle landen binnen de EU/EER. Op de achterkant van de EHIC staat hoe lang deze pas geldig is. Welk bewijs u nodig hebt kan per land verschillen. Controleer voor vertrek welk bewijs u nodig hebt. 

   

  U hebt recht op spoedeisende zorg bij een tijdelijk verblijf in het buitenland 
  U moet wel in Nederland een geldige basisverzekering hebben. Dit betekent dat uw basisverzekering niet beëindigd of opgeschort (bij detentie) mag zijn. Een overzicht van de EU/EER waar de EHIC geldig is vindt u bij het CAK. Het gaat om:

  • Alle landen in de Europese Unie
  • IJsland
  • Liechtenstein
  • Noorwegen
  • Zwitserland

  Zorgpas kwijt? Vraag direct een nieuwe aan

  Als u uw zorgpas kwijt bent vraagt u een nieuwe Zorgpas aan. U krijgt de nieuwe zorgpas binnen 2 weken thuisgestuurd. Hebt u meerdere zorgpassen aangevraagd voor bijvoorbeeld gezinsleden? Dan kan het zijn dat u deze op verschillende dagen ontvangt.

   

  Gaat u binnen 2 weken op vakantie?

  Bent u uw zorgpas vlak voor vertrek verloren en hebt u nog geen nieuwe zorgpas ontvangen? Dan is uw polisblad het bewijs dat u bij ons bent verzekerd. Maak een kopie van uw polisblad en schrijf hierop het telefoonnummer van de Interpolis alarmcentrale door Eurocross en Interpolis Zorglijn. Zo hebt u alle belangrijke gegevens bij de hand.

   

  Wat krijgt u betaald met de EHIC?
  U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijgt u een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

  Wat krijgt u niet betaald met de EHIC?
  De EHIC verzekert geen medische kosten als u of een andere verzekerde speciaal naar het buitenland reizen om daar een medische behandeling te krijgen. Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het standaard zorgpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw EHIC daarom meestal niet. Als u twijfelt, neem dan contact op met de Interpolis alarmcentrale door Eurocross.

   

  EHIC app
  Op de website van de Europese Commissie kunt u de EHIC app downloaden. In deze app leest u per land wat er in het standaard zorgpakket zit. En wat u moet doen om zorg te krijgen. Ook vindt u de alarmnummers van het land waar u verblijft.

   

  Reist u naar een verdragsland buiten de EU/EER?
  Dan vraagt de zorgverlener om een 111-formulier. Alleen als u naar een staatsziekenhuis in onderstaande landen gaat voor spoedeisende zorg hebt u een 111-formulier nodig:

  • Turkije
  • Marokko
  • Bosnië-Herzegovina
  • Montenegro
  • Servië
  • Tunesië
  • U hoeft het 111-formulier niet vooraf aan te vragen. Wij regelen het juiste verzekeringsbewijs op het moment dat u het nodig hebt. Bel met de Interpolis alarmcentrale door Eurocross als u spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland. Onze alarmcentrale vertelt u welk verzekeringsbewijs de zorgverlener accepteert. Als het nodig is sturen zij het 111-formulier rechtstreeks naar het ziekenhuis. Wilt u het formulier toch zelf meenemen op reis? U kunt het 111-formulier aanvragen via de Interpolis Zorglijn.   

  Reist u naar een land buiten de EU/ EER of een niet-verdragsland? 

  Dus een ander land dan hierboven aangegeven? Dan is alleen uw zorgpas voldoende. Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland altijd contact op met de Interpolis alarmcentrale door Eurocross. Onze alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener. Ook bieden zij advies en ondersteuning bij bezoek aan een arts of ziekenhuis.

   

  Bel bij dringende medische zorg altijd met de Interpolis alarmcentrale

  Als u tijdens uw verblijf in het buitenland onverwacht ziek wordt en spoedeisende hulp nodig hebt, neem dan altijd contact op met de Interpolis alarmcentrale door Eurocross. Onze alarmcentrale stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener.

   

  De hulpverleners van de Interpolis alarmcentrale door Eurocross staan dag en nacht klaar om te helpen als u een arts wil bezoeken, opgenomen wordt in een ziekenhuis of als u advies nodig hebt.