Bevallen

  Als u gaat bevallen, zijn er normaal gesproken 2 mogelijkheden: thuis of in het ziekenhuis. In enkele gebieden in Nederland hebt u ook de mogelijkheid om in een geboortecentrum te bevallen. Wij helpen u graag bij het maken van de keuze waar u wilt bevallen. Hieronder leest u meer over de faciliteiten en de mogelijkheden voor pijnbestrijding.

  Thuis bevallen

  Veel zwangere vrouwen in Nederland kiezen ervoor om thuis te bevallen. Gaat u thuis bevallen? Dan worden er afspraken gemaakt over wanneer u de verloskundige kunt bellen en wat u aan verloskundige zorg en ondersteuning kunt verwachten tijdens de bevalling. De verloskundige belt vóór de bevalling de kraamverzorgster, die assisteert voor en tijdens de bevalling. De verloskundige heeft afspraken gemaakt met gynaecologen in omliggende ziekenhuizen voor situaties waarin doorverwijzing tijdens de bevalling alsnog nodig is. De verloskundige heeft verder alle benodigdheden bij zich om de bevalling te begeleiden. Voor een thuisbevalling hebt u verder alleen een kraampakket nodig. 

  Hoeveel u precies vergoed krijgt leest u op de vergoedingenpagina

  Bevallen in een geboortecentrum

  Wilt u onder professionele begeleiding in een huiselijke sfeer bevallen, maar niet in uw eigen huis? Dan kunt u bevallen in een geboortecentrum. Een geboortecentrum (ook wel geboortehotel of bevalcentrum genoemd) biedt voor u en uw partner niet alleen mogelijkheden voor de bevalling maar eventueel ook voor de kraamtijd. Als u niet thuis kunt of wilt bevallen en er is geen indicatie voor een opname in het ziekenhuis, dan kunt u toch onder begeleiding van uw eigen verloskundige bevallen in een prettige huiselijke sfeer. Ook is er, indien nodig, direct medische zorg voorhanden. 

  In veel gevallen kunt u uw kraamtijd, of een gedeelte hiervan, in het geboortecentrum doorbrengen. Mocht het nodig zijn dan is er medische zorg, een geruststellende gedachte. In veel gevallen mag uw partner ook een aantal nachten blijven slapen. Kies het geboortecentrum bij u in de buurt via de Zorgzoeker

  Hoeveel u precies vergoed krijgt leest u op de vergoedingenpagina.

  Bevallen in het ziekenhuis

  De keuze in welk ziekenhuis u wilt bevallen, is aan u. De faciliteiten en service die ziekenhuizen bieden tijdens de bevalling verschillen. Zo kunt u ervoor kiezen in een ziekenhuis te bevallen waar u uw eigen muziek kunt beluisteren tijdens de bevalling en uw partner op de kamer mag blijven slapen. Wilt u meer weten over de faciliteiten van het ziekenhuis, bekijk dan de kwaliteitsinformatie per ziekenhuis op de overheidssite Kiesbeter

  Bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie
  Wanneer u er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, zal de verloskundige of huisarts de bevalling in het ziekenhuis leiden. U ontvangt dan van het ziekenhuis een rekening voor het gebruik van de verloskamer.

  Wij vergoeden deze kosten met uitzondering van de wettelijke eigen bijdrage van € 35,-. Naast deze wettelijke eigen bijdrage betaalt u, als het ziekenhuis dat in rekening brengt, het bedrag hoger dan € 250,-. Hebt u gekozen voor een Interpolis ZorgActief MeerZeker of ZonderZorgen dan krijgt u de eigen bijdrage vergoed. Het vervoer van en naar het ziekenhuis wordt niet vergoed. Hoeveel u precies vergoed krijgt leest u op de vergoedingenpagina over bevalling en verloskundige zorg. 

   

  Bevalling in het ziekenhuis met medische indicatie
  Als er sprake is van een medische indicatie, waardoor u in het ziekenhuis moet bevallen, dan worden de kosten van de bevalling en de verloskamer volledig vergoed. Dat geldt ook voor de kosten van de eventueel noodzakelijke ambulance voor het vervoer naar het ziekenhuis. Hoeveel u precies vergoed krijgt leest u op de vergoedingenpagina over bevalling en verloskundige zorg. 

  Pijnbestrijding
  Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk tijdens de bevalling in een kraamhotel, geboortehotel of geboortecentrum. Een voorbeeld hiervan is TENS.


  Lees wat u vergoed krijgt op de vergoedingenpagina.