Wat is het Lab?
Interpolis gelooft dat verzekeren anders kan. We willen meer veiligheid voor onze klanten maar weten nog niet altijd hoe we dat gaan realiseren. Het Lab is een initiatief waar we op zoek gaan naar innovatieve oplossingen en vervolgens samen kijken wat wel en niet werkt.
Wat is het Lab?

Hoe ontstaat een burn-out en wat doe je eraan?

 • Aanpak Interpolis jongvolwassenen beter laten ontspannen

 • Hoe ontstaat een burn-out en wat doe je eraan?

 • Waarom zijn er steeds meer jongvolwassenen burn-out?

 • Interpolis presenteert: Het geheim van succes met Edith Bosch

 • Doe je mee aan de digitale detox challenge?

 • Onvoldoende slapen in top 5 grootste stressveroorzakers

 • Resultaten Digital Detox en Slaapchallenge

 • Samen met Interpolis en Best Doctors een burn-out voorkomen

Q & A PluhZ

Hoe ontstaat een burn-out?

Hoe ontstaat een burn-out?
Om er achter te komen hoe een burn-out ontstaat, voelden we experts op dit gebied aan de tand.

Fase 1: risicofase
Symptomen verschillen per persoon maar wat je vaak in deze fase ziet is:
 • Minder diep slapen dan normaal.
 • Je niet uitgerust voelen.
 • Je gebruikt je weekend om uit te rusten en bent pas op zondag weer fit.
 • Je wordt sneller moe. 
 • Je hebt geen plezier in bewegen.
 • Je voelt steeds een bepaalde druk en je verlangt naar rust. 

Advies: leer nee te zeggen en slaap voldoende
Het advies van de expert in deze fase is om te zorgen voor rust. Ga op tijd naar bed, ook wanneer je nog helemaal niet zo moe bent. Zorg dat je 8 tot 9 uur slaapt. Daarnaast is het belangrijk prikkels van buitenaf te mijden of in ieder geval flink terug te schroeven. Dit betekent nee zeggen. Tegen vrienden, collega’s en familie maar ook tegen Netflix, social media of muziek. Het is misschien lastig maar pas als het stil is, realiseer je je hoeveel ‘herrie’ er was om je heen. Hoe zorgelijk fase 1 ook klinkt, een burn-out is dit nog niet.

Fase 2: chronisch overbelast
Als fase 1 lang genoeg duurt bent je op een gegeven moment chronisch overbelast. Symptonen hiervan kunnen zijn:

 • Je incasseringsvermogen wordt minder waardoor het lijkt of je niet zoveel meer kunt hebben.
 • Je bent sneller emotioneel of je voelt je opgejaagd, lusteloos of depressief. 
 • Je barst zomaar in huilen uit, raakt geïrriteerd door je omgeving of bent gewoon helemaal niet meer betrokken.
 • Je hebt last van concentratieproblemen waardoor er haast niks meer uit je handen komt.

Advies: trek aan de bel en zoek de stilte op
De tips uit fase 1 blijven natuurlijk ontzettend nuttig. Zoek stilte op en durf ook alleen te zijn, adviseert de expert. Hoe vaak doen we dat eigenlijk? Niet vaak genoeg. In deze fase is het ook belangrijk dat je op je werk of op school aan de bel trekt zodat jij je werkzaamheden met hulp van anderen kunt terugschroeven. Last but not least: bezoek een huisarts. 

Fase 3: instorting
Dat is de fase van instorting. Dit kan zich bij iedereen anders uiten. Mensen in deze ‘fase’ kunnen daarom soms een enorme gedrevenheid laten zien en weer heel hard aan het werken slaan. In feite is dit niets meer dan een op hol geslagen stresssysteem. De meeste mensen ervaren dit compenseer gedrag meestal niet als stress. Ze zullen vaak zeggen dat ze eerst wel moe waren maar dat ze nu weer veel energie hebben. 

 • Je kunt labiel zijn of stemmingswisselingen hebben.
 • Of je voelt gewoon niets meer, geen emoties, maar ook geen vermoeidheid.

Advies: neem jezelf serieus en pak 4 tot 6 weken absolute rust
Het is in deze fase echt nodig om rust te pakken. Hoeveel nodig is verschilt per persoon maar over het algemeen wordt aangeraden 4-6 weken absolute rust te nemen. Aan de bel trekken is lastig. Je kunt je schuldig voelen, of eindeloos piekeren over of het allemaal wel zo erg is. Besef dat dit ook een symptoom is. Neem jezelf serieus want fase 4 is de officiële burn-out en dan ben je helemáál ver van huis. 

Fase 4: burn-out
En dan opeens is ie daar: de burn-out. Het is de fase dat verder doorgaan gewoon niet meer gaat. Je moet het zo zien: mensen met een burn-out hebben alle reserves benut waarna het lichaam een noodaggregaat aan heeft gezet. Werken of studeren? Vergeet dat maar. Een boodschap doen, winkelen of een tijdschriftje lezen? Voor normaal functionerende mensen wellicht een oplaadmoment. Niet voor mensen met een burn-out. Voor hen is zelfs dit een onmogelijke opgave. Je kunt je niet meer concentreren en je hebt nergens zin in. Laat staan jezelf verzorgen, je huis aan kant houden en afspreken met familie en vrienden. Mensen kunnen, wanneer ze een burn-out hebben, vaak werkelijk hun bed niet meer uit komen. 
 
Advies: zoek hulp bij een arts of professional
Het advies van de expert is om bij een burn-out absoluut hulp te zoeken bij een arts of andere professional. Zonder hulp kom je hier niet makkelijk uit. De periode van herstel kan een behoorlijke tijd in beslag nemen: van 3 maanden tot zelfs meer dan een jaar. Dit hangt af van de voorgeschiedenis, hoe snel je erbij bent en hoe serieus je omgaat met het herstel. Je moet je daar aan overgeven maar dat is niet eenvoudig. Het schuldgevoel kan namelijk groot zijn. Je vraagt je wellicht af: waarom duurt het zolang? Heel eenvoudig gezegd kan het zo zijn dat je lichaam is verleert om na inspanning in de herstelmodus te gaan. Daarnaast kan het lichaam door die langdurige stress ook veranderd zijn, omdat dat destijds nodig was om door te gaan. Denk bijvoorbeeld aan slaapstoornissen, stemmingsstoornissen, neuro hormonale stoornissen of psychische problemen. Het duurt een tijd voordat je deze veranderingen hebt teruggedraaid.