7 tips om zonder afleiding van je mobiele telefoon te rijden

Uit ons onderzoek (Barometer 2024) blijkt dat 74% van de automobilisten weleens de telefoon gebruikt tijdens het autorijden. Met een aantal tips helpen we je om zonder afleiding van je mobiele telefoon te rijden.

Tip 1: laat van tevoren weten dat je gaat rijden

Verwacht je tijdens een rit in de auto veel berichten of telefoontjes? Dan kan het helpen om de personen die jou willen bereiken, voorafgaand aan je autorit te laten weten dat je gaat rijden. Zo weten ze dat ze je beter even niet kunnen storen en dat je hen op een later moment terugbelt of mailt. 

Tip 2: rijd in AutoModus

Naast het uitschakelen van je berichtgeving, kun je er ook voor kiezen om in AutoModus te rijden. De app helpt je om je telefoon tijdens het rijden links te laten liggen en schakelt automatisch inkomende oproepen en berichten uit. Met de AutoModus app spaar je ook direct mee voor een goed doel: KiKa, de Voedselbank of Stichting Verkeersslachtoffers. Wil jij ook veilig van A naar B komen en mobielvrij rijden? Download AutoModus dan gratis in de App Store of Google Play Store.

Download de Automodus app in de App store Download de Automodus app in de Google Play Store

Tip 3: berg je telefoon goed op

Een andere manier om niet afgeleid te raken door je mobiele telefoon, is door deze op een plek in de auto te bewaren waar je zelf tijdens het rijden niet bij kunt. Stop hem bijvoorbeeld in een tas en leg deze in je kofferbak. Zo kom je tijdens het autorijden niet in de verleiding om naar je telefoon te grijpen. Extra handig: combineer dit met tip 1 of 2 om niet afgeleid te raken doordat je telefoon geluid maakt. 
Een persoon bedient de AutoModus app op een telefoon die in een voorruithouder zit.

Tip 4: schakel je berichtgeving uit of kies voor de niet storen-functie

Het klinkt je vast niet onbekend in de oren: je krijgt de hele dag door meldingen op je telefoon binnen. Oók als je onderweg bent. Een appje, nieuwsberichten, een like op Instagram of een belangrijke e-mail: het zijn allemaal afleiders die ervoor kunnen zorgen dat je de focus op de weg verliest. Schakel daarom voordat je gaat autorijden je berichtgeving en inkomende oproepen uit. Of kies voor de niet storen-functie, zodat je telefoon geen geluiden maakt en het scherm niet oplicht terwijl je onderweg bent.

Tip 5: sta stil op een veilige plek als je op je telefoon wil kijken

Kan een telefoontje of berichtje echt niet meer wachten? Zorg er dan voor dat je eerst naar een plek rijdt waar je veilig bent en waar je andere weggebruikers niet hindert. Zoals op de parkeerplaats van een tankstation of in een woonwijk. En dus niet voor een stoplicht of in de file. Stop na het beantwoorden van je telefoontje of bericht je mobiele telefoon weer weg en rijd weer gefocust verder.

Tip 6: stel je navigatie vooraf in

Weet je niet precies hoe je ergens heen moet rijden? Stel dan voordat je gaat rijden je navigatie in. Wanneer je dit tijdens het rijden doet, ben je namelijk meer gefocust op het scherm dan op de weg. En dan kun je voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg er ook voor dat je telefoon of navigatiesysteem je zicht niet belemmert wanneer je deze bijvoorbeeld in een houder op je voorruit plaatst.

Tip 7: maak een extra lange muziek playlist

Naast berichten lezen of versturen en navigeren, komt het ook weleens voor dat automobilisten tijdens het autorijden van playlist wisselen. Ook dit kan gevaarlijke situaties opleveren, omdat je jouw ogen dan niet op de weg gericht hebt. Zorg er daarom voor dat je extra veel van je favoriete nummers in je playlist zet. Zo hoef je tijdens het rijden niet te wisselen. Gebruik ook geen oortjes om muziek te luisteren en zet het volume in de auto niet te hard. Op die manier kun je het verkeer om je heen beter horen en blijf je meer gefocust op de weg.
Waarom houdt Interpolis zich hier mee bezig?
Nul verkeersdoden in 2050.
Dat is de uitgesproken ambitie van het kabinet. Interpolis committeert zich aan deze ambitie en wil zich maximaal inzetten om de verkeersveiligheid te vergroten. Dat doen we door in te zetten op gedragsverandering en initiatieven die je helpen om veilig thuis te komen. Zoals onze Phono- en Automodus-apps. Ook werken we in Nederland en Europa samen met de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en maatschappelijke organisaties.