Alles wat je wilt weten over de onderhoudsbeurt voor je auto

Om veilig te blijven rijden én de kans op schade te verkleinen, is het belangrijk je auto goed te (laten) onderhouden. Wanneer je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Ook zit er verschil in een grote en een kleine beurt. Wij vertellen in dit artikel meer over de verschillende soorten onderhoud.

Waarom heeft je auto onderhoud nodig?

Om de kans op schade en ongelukken te verkleinen, is het belangrijk om met regelmaat onderhoud te plegen aan je auto. Wanneer je auto-onderdelen op tijd controleert óf laat controleren door een autogarage, kun je er zelfs voor zorgen dat reparatie helemaal niet nodig is. Zo voorkom je hoge kosten én waarborg je de veiligheid van je auto.

Wat kun je zelf doen aan onderhoud?

Je hoeft je auto niet iedere maand naar de garage te brengen voor een onderhoudsbeurt. In dit artikel vertellen we meer over hoe je bijvoorbeeld zelf de bandenspanning checkt en welke vloeistoffen belangrijk zijn om op peil te houden.

Vooral in de winter heeft je auto extra aandacht nodig; zo loopt de accu bij koude temperaturen sneller leeg en kan een beginnend sterretje in je autoruit verder scheuren door de verwarming in de auto. In dit artikel lees je tips hoe je de kans op autoschades in de winter verkleint.

Heb je een elektrische auto? Dan heeft je auto minder slijtbare en bewegende onderdelen en dus minder onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om de banden, koelvloeistof, remmen en remvloeistof, ruitenwissers en ruitenwisservloeistof tijdig te controleren.

Wanneer heeft je auto een onderhoudsbeurt bij de garage nodig?

Wanneer en hoe vaak je auto een kleine of grote onderhoudsbeurt bij de garage nodig heeft, is afhankelijk van het type of merk auto dat je hebt, de leeftijd van je auto, de kilometerstand en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Er zijn ook andere manieren om te weten of je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Autogarages adviseren bijvoorbeeld om 1 keer per jaar voor een kleine onderhoudsbeurt, en 1 keer per 2 jaar voor een grote beurt naar de garage te gaan. Daarnaast staat in het instructieboekje van je auto aangegeven wat de onderhoudsinterval is voor jouw type of merk. Bij nieuwere modellen geeft je auto via een melding op het dashboard aan of deze een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Rijd je minder dan 10.000 kilometer in een jaar of staat je auto regelmatig stil? Dan is het alsnog belangrijk om je auto jaarlijks te laten controleren, omdat er ook problemen kunnen ontstaan als je auto lang stilstaat. Het combineren van een onderhoudsbeurt met de jaarlijkse Algemene Periodieke Keuring (APK) is dan een optie. Dit scheelt vaak in tijd én kosten.

Wat wordt gecontroleerd tijdens een APK?

Een APK is anders dan een onderhoudsbeurt. De APK is verplicht en een autogarage controleert hierbij ieder jaar de volgende zaken in en om je auto:

 • Verkeersveiligheid: je remmen, wielophanging, schokdempers, banden, verlichting, carrosserie en stuurinrichting.
 • Milieu: uitstoot van uitlaatgassen.
 • Registratie: kilometerstand, identificatienummer, voertuigbewijs en gebruikte brandstof.

Wat is het verschil tussen een grote en een kleine beurt?

Een onderhoudsbeurt voor je auto is een ‘grote beurt’ of een ‘kleine beurt.’ In tegenstelling tot de APK is een onderhoudsbeurt voor je auto niet verplicht, maar wel aangeraden.

Het verschilt per garage hoeveel onderdelen een monteur bij een kleine onderhoudsbeurt controleert, maar het gaat vooral om de onderdelen die sneller slijten of beneden peil raken, zoals: 

 • De koelvloeistof en remvloeistof. 
 • De motorolie.
 • Het oliefilter.
 • De ruitenwissers en -sproeiers.
 • De bandenspanning en -profiel. 
 • De remschijven en remblokken.
 • De uitlaat.
 • De accu en verlichting.

Bij een grote beurt controleert de garage dezelfde onderdelen als bij een kleine beurt, maar dan uitgebreider. Bij de grote beurt hoort ook onderhoud aan onder andere de remmen, versnellingsbak, de motor, veiligheidsgordels, stuurbekrachtiging, leidingen en slangen, het luchtfilter en de distributieriem.

Wat zijn de kosten van een kleine en grote beurt?

Als je een onderhoudsbeurt laat uitvoeren door een autogarage, zijn hier natuurlijk kosten aan verbonden. Afhankelijk van het type auto dat je hebt, liggen de kosten van een kleine beurt tussen de € 100,- en € 200,-. Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld geen motorolie of oliefilter nodig, waardoor je lagere onderhoudskosten hebt. Bij een grote beurt, waar een monteur veel intensiever naar je auto kijkt, liggen de kosten tussen de € 200,- en € 400,-. Kosten kunnen verder oplopen als er onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden.

Verzeker schade aan je eigen auto met een autoverzekering

Ondanks goed onderhoud, is het moeilijk om schade helemaal te voorkomen. Sluit daarom een autoverzekering af die past bij jou en je auto, om reparatiekosten na een schade te dekken. Wil je extra zekerheid als je vaak met de auto op pad gaat? Kies dan voor de aanvullende dekking Pechhulp voor hulp bij autopech onderweg.