7 tips om autoschade te voorkomen

Schade aan je auto is vervelend. En de schade laten herstellen brengt vaak ook nog eens een flink kostenplaatje met zich mee. Met de volgende tips verklein je de kans op materiële en immateriële autoschade.

Tip 1: voorkom schade aan je autoruit

Vaak is een steentje, hagelbui of groot temperatuurverschil de oorzaak van schade aan je autoruit. Door je snelheid aan te passen bij wegwerkzaamheden, voldoende afstand te houden tot je voorganger en je airco niet meteen bij vertrek op de hoogste stand te zetten, kun je de kans op autoruitschade al verkleinen. Lees meer over het voorkomen van schade aan je autoruit.

Tip 2: neem voldoende pauze om veilig onderweg te blijven

Bij een lange autorit en flinke stukken snelweg kan het soms lastig zijn om continu je focus op de weg te houden. Daarnaast is het verleidelijk om nog iets langer door te rijden voordat je een tussenstop maakt, om zo sneller op je eindbestemming te doen. Niet doen! Neem na iedere 2 uur rijden minimaal een kwartier pauze en maak een korte wandeling in de buitenlucht om de benen te strekken. Dit houdt je fris en scherp en verkleint de kans op ongelukken.

Tip 3: controleer vloeistoffen tijdig om schade aan auto-onderdelen te voorkomen

Een tekort aan koelvloeistof, motorolie en remvloeistof kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met vervelende schades en slijtage aan onderdelen van je auto. In het ergste geval gaat je auto kapot en kom je hierdoor langs de weg stil te staan. Controleer daarom op tijd of de verschillende vloeistoffen nog op peil zijn. Ook is het handig om dan meteen te checken of je nog voldoende ruitensproeivloeistof in het reservoir hebt zitten.
Automonteur die een auto controleert die op de brug staat

Tip 4: controleer regelmatig de bandenspanning en bespaar op brandstof

Een te hoge of te lage bandenspanning zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt dan nodig en dat je autobanden sneller slijten. Dit kan niet alleen leiden tot oplopende kosten, maar ook zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Controleer daarom elke 2 maanden je bandenspanning. Dit kun je bij ieder tankstation tegen minimale kosten doen. Zoek van tevoren goed op welke bandenspanning jouw type auto nodig heeft.

Tip 5: rijd mobielvrij met AutoModus voorkom afleiding 

In 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol, en de mobiele telefoon is hierin de belangrijkste veroorzaker. Met AutoModus speelt je telefoon geen afleidende rol meer in de auto en heb jij je focus op de weg. En wist je ook dat je met iedere gereden kilometer spaart voor initiatieven die bijdragen aan een verkeersveiliger Nederland?

Tip 6: geef autodieven zo min mogelijk kansen

Laat bijvoorbeeld geen waardevolle spullen of belangrijke documenten achter in je auto. Daarnaast is het belangrijk om je auto altijd op slot te zetten en de sleutel mee te nemen zodra je de auto verlaat. Ook al is het voor een korte stop. Heb je een keyless entry sleutel? Bewaar deze dan in een speciaal opbergzakje, zoals de LoJack KeyJack, die het signaal om de auto open te maken blokkeert.

Tip 7: let extra goed op bij het parkeren van je auto

Parkeerschades komen vaak voor. Probeer parkeren op de hoek van de straat te vermijden en klap altijd je buitenspiegels in als je jouw auto geparkeerd hebt. Zo voorkom je dat je autospiegels eraf worden gereden in smalle straten. Bij storm kunnen hoge bomen omwaaien en taken naar beneden vallen. Parkeer je auto bij stormachtige weersomstandigheden dan ook niet in de buurt van of onder een boom.