Maak je auto winterklaar

Temperaturen onder het vriespunt, sneeuw, ijzel en pekel. In de winter heeft je auto het extra te verduren. En jij ook, want -4 graden betekent vaak ook ruiten krabben, vastgevroren deuren en accuproblemen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je met de auto weg moet. We geven tips voor een moeiteloze start op een koude winterdag.

Extra aandacht voor de accu

De accu is een kwetsbaar onderdeel van de auto. In de winter heeft hij een beetje extra aandacht nodig omdat hij door de kou sneller leeg kan lopen. We raden aan om in de winter regelmatig wat langere stukken te rijden. De accu kan dan weer goed opladen zodat je de volgende ochtend ook weer zonder problemen weg kunt rijden. Daarnaast is het handig om vóór de echte winter begint, je auto even langs te garage te brengen voor een wintercheck. Ze controleren dan onder andere de accu, dynamo en startmotor.

Ster in je autoruit

Laat een ster in je autoruit zo snel mogelijk repareren. Dit geldt eigenlijk altijd, want een ster in de autoruit repareren is nog altijd makkelijker en goedkoper dan een hele ruit vervangen. In de winter kun je hier nóg iets meer op letten. Omdat jij ’s ochtends de verwarming lekker hoog zet, worden de temperatuurverschillen bij het glas te groot en kan een klein sterretje makkelijk doorschieten.

Verzeker je auto

Het is verplicht je auto minimaal te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Je kunt ook kiezen voor een ruimere dekking. Welke autoverzekering het meest geschikt is voor jouw auto, hangt af van je eigen situatie en wensen. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van de juiste autoverzekering.
Iemand die vastgevroren ruitenwissers op een auto losmaakt

Meer grip met winterbanden

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Toch maken ze in de winter vaak het verschil tussen wel of geen botsing. Door onder andere het speciale profiel en aangepast rubber hebben winterbanden meer grip en sta je bij een glijpartij veel sneller stil dan met zomerbanden. Daarnaast geven winterbanden je meer zelfvertrouwen als je midden in een sneeuwbui toch te weg op moet. Zo zit je net iets relaxter achter het stuur.

Ruiten krabben en bevroren sloten

Getsie, elke winter is het een paar keer raak: ruiten krabben. Zorg dat je je goed voorbereid en je niet op een ochtend met lege handen en een bevroren voorruit staat. Haal ten minste de volgende spullen in huis: ruitontdooier, plastic ijskrabbertje en slotontdooier. En bewaar de slotontdooier niet in je auto. Daar heb je zo weinig aan als je hem nodig hebt. Check ook even het boodschappenlijstje hieronder.

Boodschappenlijstje voor de winter

  • Winterbanden: voor meer grip op de weg bij lage temperaturen, sneeuw en ijzel  
  • Ruitontdooier: maakt ruiten krabben makkelijk
  • Slotontdooier: bewaar de slotontdooier buiten de auto
  • IJsdeken: als je hem op de voorruit legt voor het gaat vriezen, hoef je niet te krabben   
  • Plastic ijskrabber: een plastic ijskrabber maakt minder krassen op je ruiten 
  • Veger: om sneeuw van de auto te vegen
  • Warme dekens: houden je warm voor als je toch stil komt te staan en moet wachten op hulp   

Sluit Pechhulp af

Sta je met pech langs de weg en wil je snel geholpen worden? Met Pechhulp wordt je auto gerepareerd óf je krijgt vervangend vervoer naar je bestemming. Denk er hierbij ook aan dat je een buitenlanddekking aanvraagt, mocht je met de auto over de grens gaan.