Autorijden met laagstaande zon: zo voorkom je verblinding

We vinden het allemaal heerlijk, dat voor- of najaarszonnetje. Helaas is het wel gevaarlijk terwijl je autorijdt. Hierdoor kunnen meer ongelukken gebeuren. We hebben een paar tips, zodat je ook met laagstaande zon veilig kunt rijden.

Waarom is een laagstaande zon tijdens het autorijden gevaarlijk?

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat bij een laagstaande zon tot 20% meer ongelukken in het verkeer gebeuren dan normaal. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is autorijden met laagstaande zon vermoeiender voor je ogen en je hersenen. Door die vermoeidheid vertraagt je reactievermogen en vermindert  je inschattingsvermogen. Daarnaast zie je een stuk minder. Het contrast vermindert, waardoor je bijvoorbeeld remlichten moeilijker ziet. Als laatste, en niet onbelangrijk, is dat we alleen in de ochtend en avond te maken hebben met een laagstaande zon. Op deze momenten zijn we wat vermoeid en minder alert, waardoor de kans op een ongeluk sowieso groter wordt. Als je onderstaande tips opvolgt, kun je veilig blijven rijden én van het zonnetje genieten.

Draag een gepolariseerde zonnebril

Een gepolariseerde zonnebril zorgt voor een rustiger beeld. De glazen verbeteren namelijk het contrast. En je hoeft niet met je ogen te knijpen om goed zicht te hebben. Hierdoor word je niet verrast door de laagstaande zon als je bijvoorbeeld uit een bocht komt. Ook heb je minder last van schitteringen op de weg, die kunnen ontstaan na een regenbui.

Laat je niet afleiden

Dit geldt natuurlijk niet alleen wanneer de zon laag staat, maar altijd. Afleiding tijdens het autorijden is gevaarlijk en speelt dan ook een rol bij 68% van de verkeersongevallen (Barometer, 2019). Met name het gebruik van de telefoon in de auto is een belangrijke boosdoener. Daarom is er de Interpolis AutoModus app. Deze app helpt om jouw telefoon te negeren als je onderweg bent. Zo kun je gefocust rijden.

Download de Automodus app in de App store Download de Automodus app in de Google Play Store

Zorg voor schone ruiten

Als de laagstaande zon op je ruiten schijnt, zie je vaak pas hoe vies deze zijn. Vuile ruiten belemmeren je zicht en een zon die laag staat, maakt dat nog erger. Krassen en vuile plekken vallen meer op. Het beste kun je voor vertrek je ruiten goed schoonmaken, ook aan de binnenkant. Dat kun je ook nog bij een tankstation doen. Vergeet daarnaast niet om regelmatig de ruitenwisservloeistof bij te vullen en de ruitenwissers te checken op slijtage. Versleten ruitenwissers veroorzaken namelijk strepen op de ramen, die het zicht belemmeren.

Gebruik de juiste verlichting

Het beste is het om altijd met verlichting rijden. Bij laagstaande zon is het verstandig om je dimlicht aan te zetten. Dit zorgt er met name voor dat anderen jou beter en eerder zien.

Voorzie je auto van aanpassingen 

Als de zon schijnt, kun je de zonneklep gebruiken. Maar bij een laagstaande zon is die vaak net te kort. Klik hier een verlenging aan vast en het probleem is snel oplost. Daarnaast kun je zonneschermen plaatsen op de zijruiten achterin. Getinte ruiten of zonwerende raamfolie kunnen ook helpen om verblinding tegen te gaan. Houd er wel rekening mee dat hier strenge regels aan verbonden zijn. De lichtdoorlatendheid van de voorruit en de voorste zijruiten moet minimaal 55 procent zijn.

Iedereen wil veilig thuiskomen

Helaas kun je schade niet altijd voorkomen. Sluit daarom altijd een goede autoverzekering af. Voor financiële schade kan je je laten verzekeren, maar de emotionele schade die door een verkeersongeluk ontstaat is groot.

Interpolis wil samen met alle verkeersdeelnemers van Nederland zorgen voor nul verkeersslachtoffers in 2050. Maar met een verzekering voorkom je geen ongelukken. Met gedragsverandering en slimme oplossingen - zoals de AutoModus-app - wel. Rijd daarom altijd mobielvrij, en zorg er zo voor dat je zonder afleiding van A naar B komt.