Voorkom arbeidsongeschiktheid en blijf in bedrijf

Een eigen onderneming is spannend en uitdagend. Je bent zelf 'in charge', maar je bent óók zelf verantwoordelijk. Van administratie tot omzet. Ziek worden is het laatste dat je wilt. Met deze tips verklein je de kans op arbeidsongeschiktheid.

'Eerst de bestelling voor volgend seizoen afronden en dan snel de auto in om een nieuwe locatie te bekijken. Niet vergeten om die ene offerte goed te keuren. En o ja, heeft je collega nu al die prospects nagebeld?' Een eigen onderneming hebben is leuk en uitdagend, maar brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Als ondernemer wil je dan ook voorkomen dat je een tijd bent uitgeschakeld door bijvoorbeeld ziekte.

Arbeidsongeschiktheid heeft verschillende vormen. Je kunt voor korte duur arbeidsongeschikt raken door bijvoorbeeld een blessure of een flinke griep. Maar je kunt ook voor een lange periode uitgeschakeld worden door een ongeval of ziekte. Helaas heb je niet alles helemaal in eigen hand. Gelukkig kun je wel dingen doen die de kans op arbeidsongeschiktheid verkleinen.


Zorg goed voor jezelf

Een inkopper, maar o zo waar: pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor anderen zorgen. En voor je onderneming. Beweeg dus voldoende, eet gezond en slaap genoeg. Ga je niet op de fiets naar je werk, maak dan ‘beweegtijd’ vrij in je agenda en plan afspraken daaromheen. Goed voor jezelf zorgen zou bovenaan je prioriteitenlijst moeten staan. Want als jij uitgeschakeld bent, wie houdt dan je bedrijf draaiende?

Realiseer een goede en fijne werkplek

Doe je veel fysieke arbeid? Dan is een veilige werkplek volgens arborichtlijnen de hoogste prioriteit. Maar ook als je veel achter een bureau werkt, is een goede en fijne werkplek van groot belang. Dat wordt nogal eens onderschat. Veel startende ondernemers verlekkeren zich bij de gedachte dat ze niet meer stipt om 09:00 uur op kantoor hoeven te zijn en thuis aan de keukentafel de eerste mails kunnen versturen. Zeker als je veel achter de computer zit, is een goede werkhouding echter van groot belang. Zorg dus voor een werkplek die dit faciliteert.

Een paar schoenen op het asfalt, met twee witte pijlen die naar links en rechts wijzen

Herken stress

Stemmingswisselingen, slaapproblemen, stijve spieren, vermoeidheid en maagklachten: het zijn veelvoorkomende symptomen van stress. Ook nergens zin in hebben, je futloos voelen, vergeetachtigheid, slechte concentratie en sombere gedachten kunnen duiden op stress. Natuurlijk kunnen hieraan ook andere oorzaken ten grondslag liggen. Toch is het verstandig even een pas op de plaats te maken en te onderzoeken waaróm je je zo voelt. Misschien neem je wel te veel hooi op je vork en steven je ongemerkt af op overspannenheid of een burn-out. Rust nemen en je prioriteiten herzien kunnen het verschil maken tussen maandenlang thuis op de bank liggen en het runnen van een florerende business.

Maak keuzes

Zeker startende ondernemers hebben de neiging om al het werk dat voorbijkomt, aan te pakken. Soms omdat alles leuk is, maar soms ook omdat onzekerheid een rol speelt. Je weet immers niet hoe de zaken in de toekomst gaan lopen. Toch is het van belang om vanaf het begin duidelijke keuzes te maken. Hoeveel wíl je werken en hoeveel móet je werken om rond te komen? Wat draagt bij aan de doelstellingen van jouw onderneming? En wat niet? Houd je werkzaamheden kritisch in de gaten en doe alleen de dingen die bijdragen aan jouw onderneming. Zo houd je focus en voorkom je dat je onnodig extra werk doet.